(FOTO) U srcu trolovske vrućine

Folk metal je kod naših fanova uvek bio jako popularna grana metala jer da se ne lažemo, u krvi nam je narodna muzika na ovaj ili onaj način, te kad neko zaogrne tradicionalne instrumente u metalno ruho i da nam razloga da se proveselimo na tradicionalni način a da za to imamo metalno pokriće, nikad kraja radosti.

Nažalost, pored navedenog, sve turneje eminentnijih sastava ove provincijencije su nas uglavnom zaobilazile te je vest da će nas jedna od glavnih perjanica folk metala Finntroll posetiti izazvala veliku radost međ’ Srbima i našom pridruženom braćom Rusima koji sad već po pravilu ravnopravno s našim ljudima pune koncerte. Ceo događaj je poprište našao u Dorćol Platzu koji je bio adekvatan da primi nekih 450 ljudi spremnih da ispoštuju omiljene trolove i njihovu pagansku pratnju. Sa druge strane, uprkos klima uređajima koji su non stop radili, bilo je poprilično vruće, no o tome nešto kasnije. Organizator čitavog događaja bio je Different Strings za koje smo već znali da je pouzdana organizacija na našem koncertnom nebu što je pokazano i sinoć – sve je funkcionisalo besprekorno i u minut tačno, te nas svakako raduje činjenica da ćemo se družiti s njima i u budućnosti.

No vreme je da se krene sa nastupima i prvi na binu stupaju Finci Suotana za koje moram priznati da do ove turneje nisam ni ćuo, no veci poznavaoci ovog zvuka od mene preporučili su ih kao sasvim kvalitetno ime na tragu poznatijih imena scene njihove rodne zemlje i vaistinu nisu pogrešili. Suotana svira melodičnu mešavinu black death i power metala zaogrnutu u epsko ruho čega smo se svakako naslušali iz Finske ali dobrog zvuka nikad dosta, te se ova skupina predstavila kao još jedno ime na koje možemo računati. Sigurna izvedba, zvuk koji se još nameštao ali nije odvraćao pažnju od samih pesama. Za prvo predstavljanje od Suotana sasvim dovoljno i bend je pokazao da nije uzalud zauzeo poziciju na ovoj turneji.

Sledeći na bini su ime poznato onima koji dublje prate pagan metal scenu, Estonci Metsatöll koji su, prema rečima pevača Markusa na ovoj turneji u znaku proslave 25 godina benda i eto lepe prilike da se proslavi jubilej prvim javljanjem na našim prostorima. Metsatöll zvuk zna biti robustan i zasnovan na tradicionalnijem metal nasleđu, ali Varvulen koji svira brdo tradicionalnih instrumenata, gitaru i peva po potrebi (multiinstrumentalista kao naš Željko Joksimović) dodatno boji ovu smesu u koktel primamljiv publici koja ima nameru da se proveseli i dodatno diže temperaturu u prostoru. Metsatöll je u svom terminu ubedljivo prošetao kroz karijeru i koliko sam i sam video, zadobio neke nove fanove u publici, te je njihova misija ovim nastupom ispunjena.

I konačno, na red stiže glavno jelo te petorka obavijena dimom i pojačana predugim ušima (manja verzija je mogla da se pazari na merch štandu, ipak nije red da se imaju duže uši od glavnih trolova) stupa na scenu sa uvodnom numerom Vindfärd / Människopesten sa albuma Nattfödd. Namerno kažem petorka, jer mi ostaje ipak žal zašto bend ne vodi klavijaturistu na koncerte, pa je sve išlo sa matrice: mastermind benda Trollhorn odavno nije koncertno aktivan, ali koliko znam drugi čovek je zadužen za to na koncertnim nastupima. Ali ni Virta-e nema u ovoj ulozi već neko vreme, te je malo čudno da bend kome su klavijature glavni instrument nema istu u ovom osnovnom segmentu rada. No svakako ostatak benda sigurno gazi i bez njega te ubedljivo napada sa hitovima kao što su “Solsagan”, “Blodsvept” i predstavljanjem numera sa još uvek aktuelnog albuma iz 2020 Vredesvävd.

Zvuk po meni sasvim zadovoljavajući, bend harizmatičan na sceni često obavijen dimom i podstaknut efektnim svetlima te sem pomeutog nedostatka klavijatura mogu reći da se Finntroll predstavio apsolutno u svetlu dostojnom renomea koji zauzima na metal sceni, bez nekog štekanja za naše prostore. Sam pevač Vreth kaže da su pokušali više puta da dođu u Srbiju, no uvek se nešto isprečilo te da su se rešili da bez suvišne priče ređaju samo pesme i tako je i bilo. Bend gruva iz svih oružja, publika vraća zagrejanom atmosferom gde se moglo videti i dosta pokušaja tradicionalnih plesova i polako se atmosfera diže do vrhunca uz “Trollhammaren” koja je sasvim sigurno najpoznatija pesma iz Finntroll kataloga, no ni naslovna sa Nattfödd nije naišla na mnogo blaži prijem pa je ovde već postalo jasno da je Finntroll bend koji se željno čekao i dočekao baš kako treba. No nažalost, posle nekoliko pesama (od kojih je “Under Bergens Rot” opet dovela raspoloženje do tačke kuvanja) dolazi kraj nastupa posle nekih sat i 20 minuta. Možda je mogla još koja pesma da se čuje, ali s druge strane ponekad i treba prekinuti kada je najslađe.

Kad se podvuče crta može se reći da su svi bendovi ostavili utisak baš kako smo i očekivali od takvih imena. Bilo je očigledno da folk metal ima publiku u našoj zemlji, pa se nadamo da će posle ovog iskustva neke bitne turneje srodnih bendova opet biti ugošćene u našoj zemlji. Interesenata za to, opet kažem, ima i više nego dovoljno.

Komentari