Sasvim očekivano, Kolac ni ovog puta ne razočarava, a svoju muziku uzdižu na jedan viši nivo, samim tim uspostavljajući standarde za sebe i druge

Nakon prethodnog full-length albuma Zauvek crni, nastalog sada već davne 2015. godine, Kolac se javlja da zapečati svoje zasluženo mesto na samom vrhu black metal scene. Bend je vremenom rastao i evoluirao, zadržavajući ozbiljnost i profesionalizam u pristupu.

Kolac

Ono što se odmah primećuje jeste koliko je album jedna u potpunosti zaokružena idejna celina. Kao što i sam njegov naziv kaže, u srži koncepta nalazi se kolac, srednjovekovni metod smrtne kazne koji je nesrećniku obećavao sporu i bolnu smrt. Međutim, kako su se ova i druge surove metode koristile za obračunavanje sa neistomišljenicima i kontrolu masa, u tekstovima se očitava jedna vrsta otpora protiv religijske prevlasti i moći u srednjem veku. U intru se nalazi i isečak iz filma Banović Strahinja u kojem uz krike agonije bivamo na brutalan i surov način uvereni da će i sama atmosfera albuma nastaviti da se gradi u pravcu mraka i zla.

Ono što se odmah primećuje jeste koliko je album jedna u potpunosti zaokružena idejna celina

Kolac izlazi iz zadatih okvira, muzika je obogaćena heavy i thrash metal uplivima, brzom svirkom i konstantnim održavanjem atmosfere mraka i teskobe. Uspevaju da ostanu verni svom zvuku, ali se ne plaše inovacija i raznovrsnosti u pogledu ritma i melodija. Album se odlikuje i odličnom produkcijom, koja balansira čist zvuk i njegovu neophodnu dozu sirovosti.

Sasvim očekivano, Kolac ni ovog puta ne razočarava, a svoju muziku uzdižu na jedan viši nivo, samim tim uspostavljajući standarde za sebe i druge. Stoga, svakako bih toplo preporučila album svakom ljubitelju žanra, jer mogu biti uvereni u kvalitetnu svirku i valjano upakovan umetnički koncept.

Kolac – Kolac lista pesama:

1. Intro
2. Kolac
3. Monsieur de la nuit
4. Eppur si muove
5. Krvokolj
6. Burn
7. Signed with Black Blood
8. Silence of the Ages
9. Jeb’o te bog
10. Raskršten

Kolac - Kolac
Produkcija83%
Originalnost82%
Vizuelni identitet89%
Uverljivost90%
86%Finalni utisak

Komentari