Sve u svemu, jedan nesvakidašnji poduhvat na domaćoj sceni te je poželjno podržati ovu priču. Čestitke i bendu i fanzinu na ovome, a nama ostaje da se nadamo da ćemo češće čuti novu muziku od niških majstora, jer je ovo javljanje izuzetno prijalo

Imamo ovde jedan zanimljiv projekat u najmanju ruku, i to iz više razloga. Niški The Bloody Earth je, slobodno mogu reći, jedan od naših najboljih i najuspešnijih bendova kada je reč o ekstremno sporijoj formi doom metala, a koliko im je brz tempo toliko i izdanja izbacuju, jer od odličnog albuma Inevitable iz 2017. nismo čuli ništa novo od ove skupine.

Vreme je da se diskografska tišina prekine na jedan doista specifičan način – bend se udružio sa našim horor fanzinom Crnoslovlje te je istoimeni EP objavljen isključivo kao integralni deo navedenog fanzina. Mora se priznati kuriorzitet na sceni i ne tako lak način za dolazak do EP-a u originalnoj formi ako ste malo lenji, no svakako je bend rešio da ceo materijal izbaci na svojoj YouTube stranici, te eto jednostavnije prilike da se čuje o čemu se ovde zapravo radi.

The Bloody Earth

Treba napomenuti da svakako nije reč o pukom odrađivanju posla, te svaka od tri pesme (u ukupnom trajanju od malo više od pola sata) ima zasluženo mesto na izdanju i zanimljiva je za čuti. Prvo je tu konačno novi materijal – pesma pod imenom „Rise From the Earth, Father!“ koja je apsolutno na liniji prethodnog albuma i pokazuje da bend uprkos pauzi nije ispao iz forme i da se imamo čemu nadati ako je u planu dugosvirajući album. Druga pesma je „Celestial Tears 2023“, ponovo snimljena numera sa debi albuma Requiem of Weeping Souls iz 1997. koja je zvukom malo pomerena ka onom što The Bloody Earth trenutno radi. Ali po mom mišljenju vrhunac izdanja je smešten na samom kraju – obrada kultne „Cveta trešnja“ iz legendarnog jugoslovenskog filma Sabirni centar. Navedena tema je sama po sebi izuzetno snažna i morbidna kad se dovede u kontekst celog filma, a u ovom doom metal ruhu dobija još zlokobniji prizvuk – svaka čast i na krajnje neuobičajenom izboru i realizaciji.

Dizajn EP-a je minimalistički, ali u skladu sa celokupnom pričom fanzina, a ni što se tiče produkcije bend nije štedeo te Crnoslovlje zvuči sasvim u ravni sa Inevitable. Sve u svemu, jedan nesvakidašnji poduhvat na domaćoj sceni te je poželjno podržati ovu priču. Čestitke i bendu i fanzinu na ovome, a nama ostaje da se nadamo da ćemo češće čuti novu muziku od niških majstora, jer je ovo javljanje izuzetno prijalo.

The Bloody Earth – Crnoslovlje spisak pesama:

1. Rise From the Earth, Father!
2. Celestial Tears 2023
3. Cveta trešnja

The Bloody Earth - Crnoslovlje
Produkcija80%
Originalnost80%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost90%
83%Finalni utisak

Komentari