Ignjat Milićević je klavijaturista i pevač užičkog rock/metal sastava Mehanizam čiji je album Sunce našeg neba prošle godine objavio Multimedia Records. Inače je profesor solo pevanja i kompozitor muzike za pozorište i film.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Prvo hvala SMP-u na pozivu, čast mi je što sam ovde! Težak je zadatak izdvojiti tri domaća metal benda i njihova izdanja. Metal je svakako bitan deo mog života ne samo kroz sviranje, već i kroz prijateljstva koja su se godinama utkala. Dosta sam razmišljao i odlučio da to budu Eyesburn (Beograd), Downstroy (Kikinda) i Zer00ne iz mog rodnog Užica.

Eyesburn – Fool Control (B92, 2000./Menart, 2020.)

Bend koji donosi revoluciju u zvuku u vremenu društvenih previranja. Nesvakidašnji crossover, HC-a, dub, metal i reggae muzike u jednom novom obličju zvanom Eyesburn. Još kao klinac prisustvovao sam toj jakoj energiji na njihovim nastupima. To je nešto što ti se ureže u srce i dušu, zaista velika priča!

Downstroy – One Size Fits All (SMP, 2010./Miner, 2012.)recenzija

Jaka ekipa iz Kikinde. Ovaj album započinju melodičnom akustikom u stilu In Flames da bi ušli u jak groove i nizali moćne rifove koji neće ostaviti ravnodušnim ni jednog metalcore fana na svetu. Darko sa svojim vokalom i ostatak ekipe razneli su nas u GKC–u 10. februara ove godine gde su svirali kao podrška užičkom HC bendu Brat na njihovoj promociji drugog albuma Dvojka.

Zer00ne – World Without End (SMP Music, 2014.)

Bend koji je počeo kao death metal Lobotomy, a osnivaju ga gitaristi Dragan Grujić i Miloš Milićević, danas gitarista Mehanizma zajedno sa Lukom Jelisavčićem iz benda Smiler na bubnjevima. Nakon Lukinog i Grujićevog povrata iz SAD u bend dolaze Dragan Spasojević i Ivan Blagojević iz Histere i tako nastaje Zer00ne. Rifove koji su tada pisani ovekovečio je Nikola Mijić u studiju Chainroom. Album je pravi dragulj domaćeg metala a čini ga više pravaca kao što su industrial metal, hardcore, metalcore, nu, death metal.

Komentari