Downstroy je mudro izbegao da zvuči kao armija bendova istog žanra koji dominiraju metal mainstreamom

U startu moram navesti jednu činjenicu – Downstroy će vam ući u neurone zasigurno, iako niste ljubitelj groove/post-thrash metala kao ja. Ekipa iz Kikinde zvuči jako moderno (produkcijski i svirački) i sveže, iako je žanr koji neguju apsolviran u najrazličitijim formama million puta ranije.

Downstroy uspešno i sa ukusom sinergiše različite forme (USA) ekstremnog metala u jednu koherentnu zvučnu sliku. Za razliku od mnogih drugih bendova koji posežu za istim formulama, kod muzike ovih momaka nema tog osećaja da je to urađeno na silu zarad preko potrebne originalnosti, već same strukture pesama prirodno teku svojim tokom. Generalna dinamika muzike se vezuje za groove/post-thrash metal, sa povremenim spuštanjem lopte na teren alternative, ali i podizanja na nivo death metala i melodičnog metalcorea. Takođe treba napomenuti da je sve ovo odsvirano sa neverovatnom dozom agresivnosti, ali i izuzetno precizno, uz kristalno čistu produkciju.

Pošto ne mogu da izdvojim nijednu pesmu koja odskače (sve su fenomenalne!), istaći ću kao moj lični highlight impresivne vokalne performanse Darka Zivkovića (česte promene od growla, ka visokom screamu uz sjajno otpevane i melodičnije linije).

Downstroy je mudro izbegao da zvuči kao armija bendova istog žanra koji dominiraju metal mainstreamom. Ako ste iz mojih reči pomislili da je One Size Fits All čisto savršenstvo – to nije slučaj, ali sve te sitne zamerke koje sam hteo da navedem su pobijene ukupnim uživanjem u muzici ovih momaka (kako sam se samo zabavio slušajući Blur cover :)) i preporučujem vam da skinete ovaj album i preslušate ga makar jednom – posle ste pečeni.

Btw, ko pomisli da sam nahvalio album zato što je isti objavljen za label u okviru portala za koji pišem – ćelava mu keva. 🙂

Downstroy – One Size Fits All spisak pesama:

1. Introduction
2. Pride (feat. Chvare)
3. You Are a Fool
4. Within Your Skin
5. Your Game (feat. Marjan)
6. The Keeper
7. Trapped In a Machine
8. Leave Me Here To Die
9. Song 2.1

Komentari