Tir Nan Og će se bez sumnje svidjeti svim ljubiteljima epike, a posebno fanovima kvltova kao što su Bathory, Graveland, Ancestors Blood, Forefather, Menhir i sličnih

Pred nama je novi, peti po redu album Drunemetona. Drunemeton, što bi se moglo prevesti kao „šumarak svetog hrasta“ s galskog jezika, projekat je Grannusa, koji je sa radom počeo u Moskvi 2014. godine, gdje i izbacuje prvo split izdanje. Kasnije se seli u Podolsk, te na kraju konačno dolazi u Pančevo. Samim tim ovo kvalifikuje da se recenzija nađe na našem portalu, a i sam Grannus je bio dovoljno ljubazan da pošalje upit za istu i dostavi materijal.

Osim pomenutog Grannusa, koji je mozak cijele operacije, tu su i Unholy Father na bubnju, te Vermis na balkanskom duduku i fruli. I pored intenzivnog slušanja, nisam uspio da zapazim taj duduk i frulu u zvuku. Produkcija je za ovakav žanr poprilično kvalitetna, no, s obzirom da je mastering snimka radio već pomenunti Vermis (All My Sins, Terrörhammer, Dead Shell of the Universe), bilo bi čudno da je drugačije.

Tir Na Nog nam donosi sedam pjesama i intro. U pitanju je epski black metal srednjeg tempa, na tragu stare skandinavske BM škole. Pjesme su u veoma sličnom stilu, bez pretjerane raznovrsnosti. Stiče se utisak da ide jedna jako duga, no dobra pjesma. Pjesme su inače dužeg trajanja (između šest i devet i po minuta). Sve je ovdje na mjestu i osjeti se iskusan pristup materiji, a kao favorita, lično bih izdvojio numeru „Veil of the Black Mirror“.

Sve je ovdje na mjestu i osjeti se iskusan pristup materiji

Tu i tamo čujemo i semplove iz filmova The Threads (1983.) i The Wicker Man (1973.), a sam autor kaže da je album inspirisan, irskim mitovima i H.P. Lovkraftom. Lično mislim da su isječci iz filmova ovdje suvišni u odnosu na mističnu atmosferu, jednostavno se ne uklapaju.

Tir Nan Og će se bez sumnje svidjeti svim ljubiteljima epike, a posebno fanovima kvltova kao što su Bathory, Graveland, Ancestors Blood, Forefather, Menhir i sličnih. Istakao bih i nadasve odličan omot za album koji je radio Marko Adamović.

Sve u svemu, Drunemeton je nešto drugačije na našoj sceni i definitivno zaslužuje pažnju. Nadam se da će bend u budućnosti biti i koncertno aktivan – bilo bi veoma zanimljivo gledati živo izvođenje numera predstavljenih u ovoj recenziji.

Drunemeton – Tir nan Og spisak pesama:

1. Intro
2. Tir nan Og
3. The Elysium
4. The Flight of the Swans
5. The White Ship
6. Underneath the Waves
7. Veil of the Black Mirror
8. Haven in Flames

Drunemeton - Tir Nan Og
Produkcija85%
Originalnost75%
Vizuelni identitet90%
Uverljivost80%
83%Finalni utisak

Komentari