Aleksandra je gitaristkinja sveženskog thrash speed metal sastava Jenner iz Beograda, koji je ovih dana u fokusu nakon objavljivanja debi albuma To Live is to Suffer za francuski INFERNÖ Records. Bez sumnje, gitarski rad – kako onaj rifovski, tako i kada je reč o solažama – spada u najjače momente pomenutog benda i albuma. Imajući u vidu da devojke baš i nisu naročito prisutne na thrash metal sceni, Aleksandra (kao i ostatak benda Jenner, kad smo kod toga) je svakako specifična pojava i ogroman talenat u kojem ćemo, nadamo se, uživati dugi niz godina.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Jako je teško pored toliko dobrih domaćih bendova i albuma izdvojiti samo tri izdanja koja su na bilo koji način bitnija od drugih. Pogotovo za mene koja nemam ni omiljeni žanr, a kamoli bend. Ili još gore, pesmu. Ipak, za potrebe SMP-a, iako mi je trebalo više vremena nego što sam mislila da će mi biti potrebno, teška srca sam napravila selekciju i napisala svoj TOP 3 koji čine sledeći albumi…

Forever Storm – Soul Revolution (One, 2009)recenzija

Soul Revolution sam prvi put čula sa svojih 14 godina, znači u periodu kad sam tek počela da se bavim muzikom generalno. Pored kvaliteta koji album sam po sebi poseduje, on iz gore navedenog razloga za mene ima i neku vrstu emotivne vrednosti. I sada povremeno osetim potrebu da ga preslušam i to naravno uvek u celosti. Nezamislivo mi je da pustim samo jednu jedinu pesmu sa ovog albuma, a moram reći da neretko ide i na repeat. Za tih 45 minuta, svaki put primetim nešto što ranije nisam i ponovo se oduševim, a uvek je prisutna velika doza emocije i nostalgije. Ono što je mene fasciniralo su prateći vokali, kojih na ovom albumu ima baš onoliko koliko treba i na pravim mestima. Pevanje ovih deonica je pravo uživanje. Naravno, kao gitarista ne smem da zaboravim „dždž“ rifove koji za mene predstavljaju suštinu sviranja gitare, harmonije i pamtljive solaže. Smatram da mi, mlađe kolege, itekako imamo šta da naučimo od ovog benda. Njihov drugi album, Tragedy (2013.) je takođe fenomenalan, ali je Soul… ipak poseban. Uzgred, Forever Storm je jedan od bendova sa kojim još uvek nisam imala priliku da delim binu, a imam veliku želju.

Alitor – Eternal Depression (Witches Brew, 2014)recenzija

Ovo je još jedan debi album koji nas je sve oduvao, uključujući i mene, a i očekivalo se da će tako biti, budući da nas je Alitor dobro za to pripremio svojim EP-em Embittered. Period kada sam saznala za njih me vezuje za period kada je moj bend, Jenner, počinjao sa radom, tako da, iako sada imamo fin, kolegijalni odnos, Alitor smatram jednim od svojih uzora sa domaće scene i izuzetno poštujem njihov rad. Eternal Depression se nalazi u mojoj skromnoj kolekciji CD-ova, a nije zgoreg naglasiti da se toliko vrteo u mom plejeru da znam sve deonice i tekstove napamet, a nekolicinu pesama sam skinula na gitari samo uz pomoc sluha. Ono što me posebno oduševljava kod ovog benda je live izvođenje. Imala sam priliku da ih slusam uživo u više navrata i svaki put je bilo puno energije i emocije. Sve u svemu, mislim da je Eternal Depression obeležio domaću metal scenu i da ovi momci imaju još svašta da nam poruče. Nadam se da će kroz naredna izdanja potvrditi svoj rejting i kvalitet.

The Stone – Nekroza (Folter, 2014)recenzija

Nisam vatreni ljubitelj black metala, ali bi definitino bilo sramota ne izdvojiti ovaj album kao poseban. Za mene lično, Nekroza nije bio odmah svarljiv, jer prethodno nisam imala baš mnogo kontakta sa pomenutim žanrom. Ali nakon par slušanja, kad me je atmosfera ščepala, to je bilo to! Od samog početka albuma preplavi me neki čudan miks besa i gorčine, pomešan sa velikom dozom adrenalina, koji traje do poslednje sekunde, a taj utisak, neverovatno snažan, ostaje i nakon poslednjih taktova. Ko je slušao, zna o čemu pričam. Da ne dužim mnogo priču, ovaj album je za mene poseban, jer mi je ponudio novu percepciju, drugačiju, na muziku kojom se bavim. Svima koji nisu imali priliku da čuju Nekrozu, savetujem da to momentalno učine.

Komentari