Sasvim je sigurno da se radi o domaćem metal albumu godine i takođe je poprilično izvesno da će se u decembru naći na mnogo čijim listama i kada se radi o najboljim albumima iz 2014. sveukupno

Retki su ovakvi bendovi na našoj sceni. Sa 18-godišnjim stažom iza sebe, ali i dalje sveži; oni koji nisu provodili to vreme gubeći ga, stojeći u mestu i vrteći iznova jednu te istu stvar nego su se konstantno razvijali, skupljali iskustvo i pametno ga koristili.

the-stone-nefas

Foto: Facebook / Thestonehorde / Ana Danilović

Novo The Stone izdanje samo potvrđuje ovu tvrdnju i još jednom dokazuje o koliko se ozbiljnom bendu radi i koliko su ovi ljudi već uveliko prerasli domaće okvire, te se potpuno zasluženo sa svakim novim izdanjem i iz inostranstva čuje sve više hvalospeva o njihovom radu. Nekroza nastavlja tamo gde je prethodni album Golet stao – nastavlja se jedna logična stilska evolucija, ali uz zadržavanje one osnovne niti koja čini identitet jednog benda.

Dva uslovno rečeno najjača „oružja“ ovog benda sa te strane su poznata – Kozeljnikov gitarski rad i Nefasovi tekstovi. Što se tiče prvopomenutog, ne treba ni govoriti da su prepoznatljivi rifovi i dalje tu i da čine apsolutnu osnovu zvuka na ovom albumu, ali se najveći progres u domenu gitara oseća u solažama, koje zvuče zrelije nego ikad i kroz koje prilično osetno provejava uticaj starih heavy i thrash bendova, a koji u kontekstu albuma opet deluje logično i sjajno se uklapa. A kada se radi o tekstovima, Nefasove lirike su u isto vreme i poetičnije i direktnije nego ikad ranije pa se na taj način dobija sjajna mešavina uticaja naših velikih pesnika (uzmimo Vladislava Petkovića Disa kao jednog od najočiglednijih, uz mnoge druge) i prostog narodnog jezika koji vas udara direktno u glavu svojim sirovim izrazima koje i sami stalno koristimo, te se na taj način sa njima i maksimalno identifikujete – poslušajte „Kamenolom“, „Košmar“, „Lov na veštice“… i dođite sami do zaključka koliko sveže zvuče ovi tekstovi u poređenju sa onima koje imate prilike da čujete kod 99% današnje scene.

Naravno, zasluge za kvalitet ovog albuma nikako ne ostaju samo na pomenutoj dvojici autora nego ceo bend zvuči krajnje ubojito i zvuk na Nekrozi prosto diše, i to jednim smrdljivim, teškim i lepljivim dahom kakav se ovde i očekuje.

Sasvim je sigurno da se radi o domaćem metal albumu godine i takođe je poprilično izvesno da će se u decembru naći na mnogo čijim listama i kada se radi o najboljim albumima iz 2014. sveukupno, i zato podržite bend i nabavite ovaj album, pa „DA VIDIMO ČIJA MAJKA CRNU VUNU PREDE“.

The Stone – Nekroza spisak pesama:

1. Kamenolom
2. Košmar
3. Crno zrno
4. Dani crni
5. Lov na veštice
6. Sunovrat
7. Nekroza
8. Mrak
9. Pesimizam
10. Predgroblje

 

The Stone - Nekroza
Produkcija90%
Originalnost100%
Vizuelni faktor90%
Uverljivost100%
95%Finalni utisak

Komentari