Forever Storm je realizovao još jedan vrhunski heavy metal album, te dokazao da se sve može kad se hoće

Heavy metal ekipa iz Kragujevca, Forever Storm, na pragu je izdavanja novog albuma, drugog po redu u dosadašnjoj diskografiji. Tragedy će krajem decembra da obraduje metal poklonike posredstvom EBM Records iz Meksika, a SMP je dobio priliku da vam album predstavi pre zvaničnog objavljivanja.

Kako je tekao sam proces oko stvaranja albuma, pročitajte u intervjuu sa pevačem i gitaristom Stefanom Kovačevićem, a sad je red da kažemo koju o materijalu koji je pred nama.

Intro i 12 pesama (uključujući i bonus numeru), heavy / thrash / power usmerenja, nalazi se na albumu nasledniku fenomenalnog Soul Revolutiona iz 2009. godine. I kako to obično biva, prvo pitanje koje se postavlja kada nam bend predstavi drugi album nakon veoma jakog prvog je – da li su ostali na visini zadatka, ili su ispucali svu municiju na debiju? Sa zadovoljstvom mogu reći da Forever Storm nastavlja uzlaznom putanjom, te da Tragedy zvuči upravo onako kako biste se i nadali – ekipa je uigrana i raspoložena, aranžmani i svirka su zategnuti do savršenstva, Stefanov vokal zreliji i sigurniji, a i produkcijska strana takođe je ispoštovana, pa kada sve to saberemo, dođemo do zaključka da je FS ispunio sva očekivanja! A u ovim nesrećnim vremenima za srpski metal i generalno metal scenu u regionu, to je više nego dobra stvar.

Forever Storm su u osnovi uvek prašili klasični heavy metal koji su „podebljali“ thrash metal (pa i power metal) rifologijom. Sve to dodatno je „zamračeno“ klavijaturama koje nisu nametljive, već ih, što bi se reklo, ima taman koliko treba, kad treba. Reklo bi se da je to veoma zahvalna teritorija, ali u većini slučajeva, bendovi, u želji da dođu do originalnijeg zvuka i kakvog-takvog identiteta, zaborave jednu osnovnu stvar, a to je komponovanje bombastičnih, pevljivih pesama, sa ogromnim refrenima i rifologijom koja vam se urezuje u DNK. Forever Storm nema problema sa tim, nije imao na prvom albumu, a bogami nema ni na ovom drugom – „Mother“, kao prvi singl, ranije je predstavljen i kroz putopisni video, i reč je o jednoj od najboljih pesama benda, kojoj se u tom segmentu pridružuju i „Nocturnal Wings“, „Carry on the Flame“, „Made of Lies“, naslovna, „Flames of Reason“, dok je i ostatak materijala veoma lepo izbalansiran sa retko kojim slabijim momentom.

Jedna od osnovnih razlika u odnosu na prvi album je ta da ovoga puta imamo i nešto agresivniji pristup svirci („City of Vultures“, „Death Comes Alive“), što je dodatno naglašeno istim takvim vokalnim pristupom od strane gostujuće ekipe – Milan Mimi Kostadinović (ex-Boneyard, Violet) i Igor Miladinović (Alister) – dok sa druge strane, tu je i par mirnijih pesama, od kojih „Carry on the Flame“ dominira, a gde je zabeleženo gostovanje Nevene Perić (ex-Darkshines). Bez sumnje jedan od najlepših trenutaka na ovom albumu.

Na kraju, pomenimo i to da je FS, očigledno, bend sastavljen od veoma talentovanih muzičara – ritam sekcija (Stefanović / Nestorović) je veoma temeljita, a hirurška preciznost rifova koje ispaljuju Kovačević i Miletić zaista je za svaki primer, i dobra zvezda vodilja svim mlađim domaćim bendovima kako stvari treba da se rade.

Čitajući sve ovo iznad, jasno je da je album na mene ostavio jak utisak, kao i prethodnik, uostalom. Ali, ma koliko se trudio da izbalansiram stvari u recenziji, i navedem barem neki negativan detalj, njega zaista nema. Ili ga ja ne vidim, odnosno ne čujem.

Forever Storm je realizovao još jedan vrhunski heavy metal album, te dokazao da se sve može kad se hoće. Ostalo je da im poželim(o) sreću i da album bude dobro prihvaćen i u svetskim okvirima.

Forever Storm – Tragedy spisak pesama:

1. Inceptum Finis
2. Mother
3. Made Of Lies
4. Forever The Same
5. Tragedy
6. Nocturnal Wings
7. Carry On The Flame
8. Paradox
9. City Of Vultures
10. Flames Of Reason
11. Death Comes Alive
12. Euthanasia For Mankind
13. The Leaving (bonus track)

Forever Storm - Tragedy
Produkcija90%
Originalnost73%
Vizuelni faktor90%
Uverljivost93%
87%Finalni utisak

Komentari