Uz nekolicinu manjkavosti, koje su zapravo minorne u odnosu na ono šta ovaj album sveukupno nudi, mi ovde pričamo o jednom od najboljih debitantskih albuma u proteklih nekoliko godina
  • Žanr: Thrash Metal
  • Izdavač: Adv. Promo / INFERNÖ Records, 2017.
  • Web: Facebook
  • Piše: Igor Stanić

Iako valjano nismo zaključili ni početak prvog meseca tekuće 2017. godine, već sada se u vazduhu oseti miris dobro iskovane sezone! Da ne izdvajam poimence, furiozan start diskografskih aktivnosti, iako relativno neočekivan, najavljuje nekoliko ozbiljnih izdanja na sva zvona i taman kada smo svi brzo pogrickali nokte, jedan bend je digao ulog u igri i naterao nas da gricnemo malko i prste.

Jenner, kvartet devojaka, stavio je paraf na ugovor sa francuskim izdavačem INFERNÖ Records i u ruke mu predao materijal albuma To Live Is To Suffer, kako bi isti bio adekvatno distribuiran. I na startu odmah da razjasnimo par stvari: uz nekolicinu manjkavosti, koje su zapravo minorne u odnosu na ono šta ovaj album sveukupno nudi, mi ovde pričamo o jednom od najboljih debitantskih albuma u proteklih nekoliko godina!

U redu, ovakva kolosalna izjava mora da ima i odgovarajuću potporu. Prvo, ove cure su uradile posao na način koji je za primer. Pravi studio, pravi izbor producenta, mnogo uloženog truda i vremena su svakako preduslovi za dobar rezultat. Pretpostavljam da i doza stresa ide u paketu, to je ipak neminovnost muzičkog posla, a ako ga je bilo, čini se da je i on, uz ostale emocije, ravnomerno raspoređen i kanalisan u osam pesama koje od To Live is to Suffer čine celinu i to vrlo kompaktnu. Nema velikih oscilacija u kvalitetu materijala, mada ću, netipično za mene, ipak na kraju izdvojiti favorite, prevashodno zbog vajba i faktora „nostalgija“ koje neke pesme čini magnetno privačnim.

Pravi studio, pravi izbor producenta, mnogo uloženog truda i vremena su svakako preduslovi za dobar rezultat

Da se razumemo, ideje ne donose ništa epohalno i revolucionarno. Svirka je manje-više vrlo standardna, ali (sa veliko A) rifovi su jako, jako ubedljivi, dok su pesme aranžirane izuzetno vešto, da ne upotrebim izraz – iskusno. Vokalne deonice su, imajući u vidu u okviru kojeg i kakvog žanra se krećemo, vrlo pamtljive i takođe vrlo dobro smišljene, a potom i sjajno otpevane. Pišemo plus ovde. Nazad na gitare. Dakle, rifovanje koje ovaj album čini onim što jeste, je odlično. Stiče se utisak da je album pisala i svirala neka mnogo iskusnija ekipa, a čak bih mogao da kažem, da sa par sitnica koje bar meni ne mogu da promaknu, mlada dama, Aleksandra Stamenković, koja duži gitaru u bendu, daje poseban kolorit albumu i to najviše umerenim doziranjem finesa (mislim pre svega na harmonizovane gitare, uvek koliko ih treba, nikada više, ni manje) i solažama. Da, solažama, jer A.S. je održala na albumu pokaznu vežbu, ne u virtuoznosti ili atletskim sposobnostima njenih prstiju, već u najbitnijoj stavci kada je izraz „gitarski solo“ u pitanju – kako staviti taj isti solo u kontekst, funkciju pesme, a opet dati bendu, albumu i sebi kao instrumentalisti identitet. Nekima to ne uspe nikada. Dakle, plus i ovde, veliki.

Jenner

Foto: Facebook / Jenner

Što se tiče ritam sekcije, ona je odsvirana i snimljena u „Safe modu“, bez preteranih egzibicija, sve na sigurno, pošteno, čvrsto i ubedljivo. Muški, takoreći. Ovde je prigodna napomena da je bubanj za potrebe albuma snimila gospođica Selena Simić, poznata kao član nekoliko domaćih sastava i koja je Jenneru obezbedila sigurnost i stabilnost za vreme odsustva Marije, ex Stamenković, sada Dragićević, zbog najlepših privatnih razloga.

Tehnikalije. Produkcija poverena Luki Matkoviću je uvek siguran potez, Citadela Studio je dom thrash metala i sinonim za kvalitetan sound već neko vreme na ovim prostorima, ali ne lezi vraže, jer ovde se To Live is to Suffer razlikuje malo od proizvoda iz navedene ustanove i to po tome što nekim volšebnim slučajem sound nosi jednako potpis i benda i producenta. Zar to nije sjajno? Naravno da jeste. Čisto da se zna, ovde doprinos tog istog producenta nije mali, jedan od faktora kompaktnosti ovog albuma je svakako i ovako kvalitetan sound, ali na kraju krajeva, za to producenti i služe. Znači, treći ili četvrti plusić u nizu.

A minus? Omot. Subjektivno, ne dopada mi se, njegov kvalitet ne prati kvalitet materijala. Ali ovde ću samovoljno uložiti kviska, te namerno i pristrasno neću previše oboriti ocenu radi što boljeg finalnog skora. Devojke su apsolutno zaslužile ovakav tretman.

Siguran sam da će Jenner, ako budu dovoljno pametne i istrajne, materijalizovati stečeni kapital i sa sledećim izdanjem potvrditi klasu

Jedini realan zaključak, koji mogu doneti posle ispiranja mozga ovim albumom je da Jenner zaslužuju dubok naklon za rad na ovom albumu, koji je zbir ubojitih rifova, pamtljivih pesama, a tu se „The Heath is Coming Again“ i „How Deep Is Your Greed“ neznatno izdvajaju, kvalitetne produkcije i neverovatnog vajba. Ova poslednja stavka, vajb, ono što se ne čuje, ne vidi, a tu je i prisutno je (ili pak nije), je često karika koja nedostaje nekim albumima kako bi ostali zapamćeni. To Live Is To Suffer ima taj magičan sastojak, tu potrebnu dozu naivnosti i neiskvarenog entuzijazma koji album čini posebnim.

Naravno, potpisnik recenzije je spreman da nakon ovoga popije svoju dozu kritike zbog pristrasnosti kod ocenivanja. Pa, naravno da sam pristrasan i uopšte to ne krijem, a i zar ne bismo svi trebali u ovakvim slučajevima da budemo malo pristrasni kako bi obezbedili leteći start, a kasnije i oslonac, za bendove koji imaju predispozicije za nešto više? Ove četiri cure ih svakako imaju. Možda je ovaj album trenutno iznenađenje, ali ja sam siguran da će Jenner, ako budu dovoljno pametne i istrajne, materijalizovati stečeni kapital i sa sledećim izdanjem potvrditi klasu!

Jenner – To Live is to Suffer spisak pesama:

1. Factory of Death
2. Hear the Thunder Roar
3. Demon’s Call
4. The Heath is Coming Again
5. On the Judgement day
6. How Deep is Your Greed
7. Silent Killer
8. Opened (On the Table)

Jenner - To Live is to Suffer
Produkcija93%
Originalnost78%
Vizuelni identitet76%
Uverljivost92%
85%Finalni utisak

Komentari