Beogradski sastav Rain Delay objavio je album Mediterranean za etiketu WebMetropolis.

Novo izdanje donosi sedam pesama, a u pitanju je svojevrsna kompilacija numera već objavljenih na svojim matičnim albumima (As I Bequeath My Yesterday, Of Blood-Red and Gold, Selenophilia i This Time Next Year), ali sada u novim, tzv. primorskim verzijama.

Lider benda i glavni autor celog koncepta Dušan Pešić u izjavi za SMP pojasnio je da na albumu nema distorziranih gitara/vokala, ali ima mnogo akustične i klasične gitare, kao i violine i orkestracija. Inače, svaka od pesama je posvećena nekom autorovom letovanju, a sam album u celini je posvećen Mediteranu.

– Muzički, ovaj album se kreće od prepoznatljive Rain Delay melanholije na koje su uticali doom/gothic metal sastavi poput Saturnusa i Tristanie, ali sada u novom ruhu koje pored te osnove (samo sada bez samog metala) na jedan organski način uklapa i elemente od primorskog gitarskog pop rocka tipa Chris Rea i Santana, preko mletačkog neo-klasicizma za koji je najviše zaslužan klavijaturista Matija Anđelković, pa sve do Gipsy Kings flamenka za koji je pak najviše zaslužan Stanislav Stanojević na klasičnoj gitari – kaže Pešić.

Pored Dušana i stalnih članova benda Antonija Maletina (bubnjevi), Gordane Georgijević (vokali), Anđele Vemić (vokali), Aleksandra Matovića (gitare), Nikole Andrejića (fretles bas gitara) i Predraga Andrejevića (gitare), izdvajaju se gošće Šerin Radeski na violini, ali i specijalno pojavljivanje Ane Vlatković (devojačko Pešić, autorove rođene sestre), danas poznate food blogerke, inače vokala iz originalne postave benda, u pesmi „Rain Delay“, koju je ponovo snimila nakon punih 20 godina.

– Takođe, izuzetno je važan bio koproducentski rad Filipa Vlatkovića, koji je ponajviše zaslužan za izlazak ovog albuma. Zatim, treba pohvaliti snimateljske poduhvate Igora Stanića, spomenuti Valeriju Brkljač i njen WebMetropolis Records kao izdavača, kao i činjenicu da me je prilično inspirisala pesma i video uradak Mediteran grupe WhoSee, kako bi se ovaj album konceptualno i estetski zaokružio – dodao je naš sagovornik.

Kompletan spisak muzičara koji su učestvovali u realizaciji ovog izdanja izgleda ovako: Dušan Pešić – vokal, akustična/klasična/električna/bas gitara, Antonio Maletin – bubnjevi, Matija Anđelković – klavijature/klavir, Stanislav Stanojević – klasična gitara, Nikola Andrejić – fretles bas gitara, Šerin Radeski – violina, Gordana Georgijević – vokal, Anđela Vemić – vokal, Danko Radulović – bas gitara, Aleksandar Matović – akustična gitara, Predrag Andrejević – električna gitara, Mihajlo Stefanović – perkusije, Ana Vlatković – vokal, Angelina Živković – violončelo, Igor Stanić – bas gitara, Jelena Icić – vokal i Nenad Mandić – akustična gitara.

U nastavku pogledajte spisak pesama, a recenziju albuma očekujte uskoro na našim stranicama.

1. Rain Delay (Radovići 2002)
2. Winged Lion (Venecija 2010)
3. Samarcołin (Herceg Novi 2011)
4. Septinsular (Krf 2013)
5. Né Dal Mondo (Lefkada 2016)
6. The Grand Summer (Tivat, Krit i Zakintos 2017)
7. Kyoto Daylight Recon (Tivat 2019)

(SMP)

Komentari