Iskren da budem, meni lično nedostaje ta stara RD ekipa, i bio bih najsrećniji kad bi uz ovaj album postojao i novi RD sa ekipom sa prošlog, ali ne žalim što je nakon svega bend ipak uspeo da opstane i snimi ovaj album. Nadam se da do sledećeg nećemo čekati tri godine, jer je evidentno i da između članova nove postave postoji dobra hemija

  • Žanr: Experimental Metal
  • Izdavač: WebMetropolis, 2014.
  • Web: Facebook
  • Piše: Aleksandar Stojković

Novi Rain Delay album nam donosi oko 37 minuta (sedam pesama, plus akustična verzija numere „Winged Lion“) kombinacije starog i novog zvuka, energije, emocija, agresije, dramatike, melanholije, elektrike i akustike.

Kao što smo i navikli, i ovaj put su ideje pažljivo smišljane i slagane u skladnu celinu. Stilski, ovo predstavlja logičan nastavak Slumber Recona iz 2011, što i pored promene svih članova osim Dušana Pešića (vokal, gitare) samo potvrđuje da je dotični bio i ostao kreativno jezgro benda.

Već na prvo slušanje imate svest da je ovo album sa mnogo slojeva, nije ga moguće sasvim prihvatiti na prvu loptu, ali ni odbaciti, jer vas tera da ga slušate iznova.

rain-delay2014Posebnu pohvalu zaslužuje zvuk – sve je tu, sve se čuje, ljubitelji bas gitare će uživati u izvedbi i zvuku, jer nekako na domaćoj metal sceni ovaj instrument uvek trpi i retko kada je dovoljno zastupljen i ostaje ugušen u moru buke, što ovde nikako nije slučaj. Ili, uzmimo naprimer bubanj – bubanj je živ, zvuči organski, nenametljiv i prirodan, a to je i osnovna karakteristika celog benda – prirodnost, sklad, neopterećenost.

Pesme jednostavno zrače i to samo gluv neće osetiti. Gitare pokrivaju širok spektar RD zvuka, od teških rifova u drop štimu pa do laganih akustičnih delova, voze se na ovoj gondoli koju ljuljaju različite emocije i stanja duha (kad smo već kod gondole, Dušanova fasciniranost Venecijom poznata nam je od ranije, a RD svoj stil opisuju kao Venetian metal, pa je i taj deo atmosfere kojom je obilovao Slumber Recon, dobrano prisutan i na novom albumu). Vokali se kreću u prepoznatljivom maniru – od growla na koji smo navikli od samih početaka RD, do mirnijih i tiših clean deonica na engleskom, srpskom i italijanskom, što je opet spona sa prethodnim albumom.

Primetan je nedostatak glavnog ženskog vokala kao stalnog člana – iako na albumu postoji gostujući ženski vokal, ipak je evidentno da nedostaje one hemije i upletenosti koja je bila svojstvena Bianci i drugim devojkama koje su ostavile ogroman zvučni pečat na prethodnim albumima i koncertima.

Iskren da budem, meni lično nedostaje ta stara RD ekipa, i bio bih najsrećniji kad bi uz ovaj album postojao i novi RD sa ekipom sa prošlog, ali ne žalim što je nakon svega bend ipak uspeo da opstane i snimi ovaj album. Nadam se da do sledećeg nećemo čekati tri godine, jer je evidentno i da između članova nove postave postoji dobra hemija.

Spisak pesama:

1. Winged Lion
2.Providence
3. Samarcołin
4. Kyoto Daylight Recon
5. In Pursuit of Wonders
6. Aperol in March
7. Septinsular
8. Winged Lion (acoustic)

Rain Delay - Of Blood-Red and Gold
Produkcija89%
Originalnost86%
Vizuelni faktor81%
Uverljivost80%
84%Finalni utisak

Komentari