Bendovi The Stone, Organized Chaos, Scaffold, Nula, Cornix, Organic Toy, The Bloody Earth, Senshi, dreDDup, Infinitiv, Oblivion Awaits, Frozen Moonlight, Mrtvi i Kymera, predstavili su ovih dana novi materijal.

Pregled aktuelnih singlova počećemo sa najsvežijom informacijom – neumoljivi beogradski black metalci The Stone predstavili su naslovnu numeru sa predstojećeg albuma Teatar apsurda, koji će biti objavljen 9. decembra za Mizantropeon Records. Teatar apsurda je osmo studijsko izdanje The Stonea, a prema najavama, na njemu će se naći sedam pesama.

Novi singl takođe ima i beogradski progressive metal bend Organized Chaos (na slici). Numera se zove „The Mask“, i stiže nekoliko meseci posle singla „Cinnamon“, a obe pesme su uvertira u album koji je uveliko u najavi.

Ekipa je nedavno zabeležila, prema mišljenju publike i medija, trijumfalni nastup na ProgPower Europe festivalu, koji je održan od 6. do 8. oktobra u holandskom gradu Baarlo, a gde su, pored OC, svirala i vodeća imena progressive scene današnjice, poput Tesseract i Voyager.

Jedan od najstarijih aktivnih srpskih metal bendova, beogradski Scaffold, objavio je spot za numeru „Years of Decadence“ sa istoimenog ovogodišnjeg maxi singla. Video je snimljen u VIP studiju u Beogradu od strane Stanka Vučićevića, dok je za audio deo bio zadužen Srđan Branković (Paradox studio).

Oblivion Awaits, ime koje nismo skoro bili u prilici da čujemo, vratio se sa starim-novim singlom „Svarta Svanor“ (otpevanom na švedskom jeziku) i istim nagovestio da je novi album u pripremi. Podsetimo, Oblivion Awaits bio je aktivan kao višečlani eksperimentalni neoklasični folk metal projekat tokom prve polovine dvehiljaditih godina, a kroz bend su prošla brojna poznata imena srpske metal scene. Tokom proteklih godina, ekipa se rasula, ali je lider benda Srđan Jovanović uspeo da realizuje par studijskih ostvarenja (Winter is Coming i Where the Muses Dwell). Novi singl predstavio je i novu postavu, te ostaje da vidimo šta će se dešavati u budućnosti s ovim projektom.

Sludge metal sastav Nula objavio je spot za numeru „Trošenje tela“ sa aktuelnog EP-a Kenoma. Spot je mračni i atmosferični video kolaž sastavljen od scena iz filmova Possession (Andrzej Julawski) i Štićenik (Đorđe Kadijević). Kenoma je izašla u februaru ove godine u digitalnom (Blackbow Records), kasetnom (Grim Reaper Records) i CD (samoizdanje) formatu.

Banjalučki thrash metal ratnici Cornix objavili su dva nova singla kao najavu za album Ratna mašina, snimljen u novosadskom studiju Piknik kod Gosn Bandara. Sastav postoji četiri godine i neguje zvuk stare škole thrash metala, sa tekstovima na srpskom jeziku.

Poslušajte numere „Rat“ i „Krila smrti“:

Organic Toy, post metal bend iz Beograda koji postoji već 17 godina, vredno radi na novom materijalu te je nedavno predstavio singl „Skulls“. Pesma je snimljena u studijima Petrović BIGZ i Studio 42, dok master potpisuje Bonafidestudio, odnosno Brian Bogdanović.

Niški doom metal veterani The Bloody Earth izbacili su lyric video za numeru „I Am Doom“ sa aktuelnog albuma Inevitable, objavljenog ranije ove godine za Miner Records.

Senshi, ragga metal ekipa iz Novog Sada objavila je spot za treći singl „Jump Up“, inače obradu dvojca Madred. Spot je zabeležen na različitim lokacijama u Novom Sadu, a snimljen je uz pomoć fanova koje su pozvali na snimanje. Senshi nastavljaju tradiciju objavljivanja singlova svakih par meseci, a na aktuelnom su promovisali i nove članove koji su ranije svirali sa bendovima poput Obscured, Concrete Sun, dreDDup, Ritam Nereda…

Novosadski bend dreDDup ove godine obeležava dve decenije postojanja. Aktuelni, sedmi album DeathOven:Rebels Have No Kings izašao je prošle godine za beogradsku etiketu Lampshade Media, a kako je sastav svoj fokus usmerio na koncerte posvećene pomenutom jubileju, tek ove godine rešili su da urade spotove i da krenu u promociju samog albuma. U planu su četiri spota – tri za numere sa već pomenutog albuma, te dodatni spot za pesmu „Etika“ sa prethodnog, šestog, albuma.

Prvi spot za pesmu „Venom“ pogledajte ispod:

Mladi požarevačko-beogradski rock/metal trojac Infinitiv nedavno je objavio spot za pesmu “Verujem“, koja će se naći na njihovom drugom, još uvek neimenovanom albumu. Spot je uživo sniman u pančevačkom studiju 3×2. Zaduženi za snimanje bili su Stefan Gaćeša i Dejan Sredić, dok su za audio miks i video montažu zaslužni Gaćeša i Ivan Kostić.

Novosadski metalci Frozen Moonlight objavili su drugi singl „Cinder“, kojim najavljuju debi album na kojem uveliko rade. Za produkciju je bio zadužen Srđan Toljagić (Origin Studios), a za orkestracije Dejan Ilić. Prema najavama, tokom novembra sastav će biti i koncertno aktivan, te predlažemo da pratite njihove stranice na društvenim mrežama za aktuelne novosti.

Mrtvi, one-man projekat multiinstrumentaliste Damjana Stefanovića koji smo vam nedavno predstavili, izbacio je neobičan video za numeru „Negative Atonal Dissonance“ sa istoimenog albuma. Naime, prema Damjanovim rečima, zamisao iza pesme je da se filtrira estetika ekstremnog metala kroz pristup jazz muzike.

– Cela stvar je improvizovana, a na njoj čujemo dva bubnja, pet gitara, bas gitaru, tri klavijature, perkusije i vokal. Svaki sloj je snimljen bez preslušavanja prethodnog sloja. Tematika teksta se drži uz ceo koncept koji Mrtvi trenutno tumači: skraćenost ljudske svesti, loš uticaj savremenog života na psihu i egzistencijalne teškoće. Video snimak prikazuje u jednom kadru jedan-jedini „take“ snimanja vokala, improvizovano dan nakon pisanja teksta – rekao nam je Damjan.

I za kraj ovog pregleda, jedna prekogranična saradnja – Jadranka Tzeetzah Stanić, pevačica bendova Superhammer, Elsewhere Shine i Creation of Nothing, gostovala je u numeri „Red“ osiječkog sastava Kymera. Bend je upravo uzbacio lyric video za pomenutu pesmu, kao najavu za album Craving the Unreachable koji će 27. oktobra biti objavljen za Miner Records.

(SMP)

Komentari