Damjan Stefanović, multi-instrumentalista i diplomirani filmski producent, objavio je sa svojim solo projektom Mrtvi drugi album Negative Atonal Dissonance za Transcending Obscurity Records iz Indije.

Prema Stefanovićevim rečima, u pitanju je eksperimentalni black metal.

– Mrtvi je baziran na zvuku black metala, ali sam hteo spojiti i džez i psihodeliju, te napraviti što mračniju eksperimentalnu muziku. Tekstovi su bazirani oko mračnih tema, psihičkih teškoća života u velikom gradu, nihilističke emocije – kaže Damjan.

Iako u projektu Mrtvi svira sve instrumente i vokale, Damjan je primarno bubnjar. Svirao je i sa mnogim bendovima od kojih svakako treba izdvojiti bend pevačice Sarah Jezebel Deva (koja je sa Cradle of Filth provela 14 godina, a nastupala i snimala sa Therion, The Kovenant, Mortiis, The Gathering…), u kojem je proveo oko dve godine i odsvirao tri turneje po Engleskoj i Evropi, kao i par velikih festivala gde su binu delili sa Anthrax, Meshuggah i Arch Enemy.

Sarah Jezebel Deva

Sarah Jezebel Deva postava sa Damjanom (drugi s leva)

Takođe, sa Sarom je 2012. snimio i Malediction EP na kojem su gostovali Dani Filth i Björn Strid.

Damjan od skoro ponovo živi u Srbiji, jer se još kao dete odselio za London. Nakon dosta provedenih godina u tom gradu, kaže da Engleska teško mesto za bendove.

Mrtvi - Negative Atonal Dissonance– Scena je takva da imaš svakakve vrste bendova, svaki sub-žanr, i koncerata koliko hoćeš. Štampanih medija ima, al’ doduše malo manje nego ranije. Takođe, publika ima toliki izbor da zbog toga ima malo ljudi po svirkama. Ako nisi predgrupa nekim starijim legendama, teško je. Jednostavno se moraš izdvajati od ostalih. Drugi problem sa scenom u Londonu je da su za nekih 5-10 godina zatvorili 30% klubova i mesta za svirke, njihova verzija „Beograda na vodi“ je jedna ogromna zver protiv koje je teško boriti se – priča naš sagovornik, i dodaje da scenu u Srbiji i Beogradu još uvek upoznaje, ali da je primetio da ima sve više žena u metalu, što je mnogo dobro za grad i scenu.

Stefanović trenutno završava rad na trećem albumu projekta Mrtvi i napominje da će prva tri činiti trilogiju, odnosno priču koja prati lika koji polako otkriva šta znači biti ljudsko biće na ovom svetu u sistemu koji ne poštuje ništa.

Pored muzike, bavi se i snimanjem, a trenutno pravi studio u jednom selu, u šumi. Svira i kao studijski muzičar, a osnovao je i izdavačku kuću Life As A Dream Records.

(SMP)

Komentari