Ovo je sigurno svetski materijal, samo da se snimi kako bog zapoveda

  • Žanr: Folk / Classical Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2003.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Oblivion Awaits je beogradski sinkretički metal projekat, koji je sa radom startao pod imenom Oblivion, dodavši ono Awaits, zbog milion bendova istog imena. Od starta, ideja oko svega ovoga mi se činila veoma zanimljivom, i stalno sam se pitao da li je moguće da tako nešto zaživi i kod nas. Bend, ili mini orkestar, koji će brojati mnogo članova, nekoliko vokala, violinu, flautu, itd. itd. I bend se konačno skupio, sa tri ženska vokala: Martom (Abonos), Mihaelom (ex Draconic) i Aleksandrom, zatim dvojicom gitarista Markom i Aleksandrom, Pavlom (violina), Sofijom (flauta), Srđanom (bas gitara), Milicom (bubanj) i Filipom (klavijature). I sa tom postavom, bend je održao prvi koncert, snimio jednu pesmu, treću na ovom promo disku („Vilin Deva“), i sve je izgledalo odlično. Ali, da je lako održati ovakav bend, bilo bi ih mnogo više i na stranoj sceni, a ja sad mogu da se setim jedva dva-tri takva sastava. Raspad je usledeo, da bi danas, Srđan ostao kao jedini stalan član, i čovek koji u stvari i stoji iza cele priče.

Prve dve pesme na ovom disku su zadnje što je snimljeno od strane Oblivion Awaitsa, u Fokus studiju u Beogradu. Te pesme su „Zimsko Veče“, otpevana na ruskom jeziku, i sa ruskim nazivom koji je teško napisati u originalu, zatim „Shadows of Evil“, otpevana na engleskom. Te dve pesme najbolje opisuju šta je to što ovaj sastav želi da svira. Veoma originalna muzika, inspirisana možda sastavima kao što su Haggard i sl. „Zimsko Veče“ meni lično dođe kao najbolja pesma na ovom promosu, a otpevana je od potpuno skrivenog i neočekivanog talenta unutar ovog benda, Milice, koja je do sada „samo“ svirala bubanj (i to veoma dobro, napredak je i te kako evidentan!). Njen glas me je oduševio! Odličan, prijatan, očaravajući soprano, koji je, opet po ličnom misljenju, potpuno potisnuo tri pomenute pevačice u drugi plan (one nisu pevale u ovoj pesmi), ali i ostale na našoj sceni! Pored odličnog Milicinog glasa, tu je i gostujući muški vokal, i opet iznenađenje za mene – Dušan (gitarista May Result, Milicin brat). Pojma nisam imao da on zna da peva, a zna i te kako! Polu operski, čist i čvrst muški glas, jedan od najboljih koje sam do sada čuo kod nas! Verujte mi, i muški i ženski glas u ovoj pesmi su samo za reči hvale!

Bubanj je, koliko sam upućen, u prvoj pesmi odsvirao Jeki (Consecration), jedan od najboljih bubnjara na našoj sceni. Ova pesma mi je sigurno među najboljima u istoriji domaće metal scene. Druga pesma, „Shadows of Evil“ takođe odlično zvuči, sa akustičnim gitarama, violinom i flautom na početku. Polu balada za sve pohvale, posebno violinisti. Treća stvar na disku, kako sam već rekao, „Vilin Deva“ snimljena je na drugom mestu, i u onoj prvobitnoj postavi, sa tri ženska vokala. Produkcija nije baš najbolja, jer za ovoliko zahtevan bend, potrebno je mnoooogo više da bi se sve čulo kako treba. Strukturno, pesma je sasvim OK, jedino što su gitare pretihe, i što sve zvuči nekako bombastično, kao da će nešto da eksplodira u svakom momentu. I poslednja, četvrta pesma je pesma otpevana na švedskom jeziku (već sam pomenuo da bend peva na „milion jezika“?) – „Svarta Svanor“ (prevod na srpski – Crni Labudovi), snimljena uživo na tom prvom i za sada jedinom koncertu grupe, na dvodnevnom letnjem metal festu u KSTu, 13.07.2003. Zvuk je zadovoljavajući, za live izvedbu, a melodije su odlične.

Eto, to je to za sada, a bio bih slobodan da bendu predložim sledeće: skupite pare, snimite ovo u nekom dobrom studiju, i sa ovakvom originalnošću, prolaz ka vrhu je siguran! Ovo je sigurno svetski materijal, samo da se snimi kako bog zapoveda.

Spisak pesama:

1. Zimsko Veče
2. Shadows of Evil
3. Vilin Deva
4. Svarta Svanor

Komentari