Dario Berg je pevač benda Logic System Disorder iz Banjaluke. Svoje prvo pravo muzičko iskustvo doživeo je sa bendom As I Fall sa kojim je osvojio i Zaječarsku gitarijadu 2010. godine, što ih je donelo bliže publici na regionalnoj sceni. Nakon As I Fall, Dario je osnovao Logic System Disorder, bend pod velikim uticajem System of a Down zvuka i NU metala, a krajem 2016. godine pridružio se jednom od najvećih regionalnih metal bendova Cold Snap iz Hrvatske. Dario više nije u Cold Snapu, ali i dalje snima i radi sa svojim bendom Logic System Disorder. Odrastao je na NU Metalu, a onda u doba kada je vozio skateboard sa svojih 18-19 godina, počeo je da sluša moderni metalcore i slično tome. Iza sebe ima samostalni EP Memory of a Cold Day sa As I Fall i LP All Our Sins sa Cold Snap izdat preko Arising Empire Records, kao i EP Rage Panda sa Logic System Disorder koji je samostalno izašao 2016.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Puno hvala na prilici da i ja iznesem svoje mišljenje na ovu temu. Iskreno, dok me niste ovo pitali, nisam ni shvatio da su mi zapravo tri omiljena izdanja baš iz 2010. godine i iz tog perioda. Nadam se da će biti još ovakve muzike na našim prostorima! Samo rokajte!

Monument – Evolved Self Projection, (SMP, 2010.)recenzija

Baš u vrijeme kada sam počeo da slušam malo zešće modernije bendove metalcore i deathcore žanra, postao sam svjestan činjenice da u našem gradu imamo bend koji kada sam prvi put čuo i vidio uživo, pomislio sam da su iz San Dijega ili tako nešto. U Banjaluci smo imali jedan park u kom smo se svi okupljali, ja sam bio klinac za njih u tom trenutku, ali fora je bila da se znalo na kojoj klupi sjedi „Monument ekipa“. Kada bi mi usput rekli „ćao“, ja bih se nasmijao od sreće jer za mene su bili ogromni, jer sam slušao i gledao muziku, nisam imao u glavi nikakvo opterećenje poput „ajoj, oni su samo sa Balkana“ ili „ne može se tu ništa napraviti“ i slično, već sam po njihovoj muzici i nastupima shvatao Monument kao jedan ogroman bend. Kasnije, dok sam imao mp3, mp4 playere ili mobitel, nikad nije bio slučaj da nemam taj EP da slušam i pokazujem ljudima gdje god sam išao. Milan (gitarista Monumenta) je čak svirao sa mnom u bendu As I Fall, a sa ostatkom ekipe sam vrlo brzo postao jako upoznat i dobar budući da smo počeli dijeliti scenu. Nažalost, Monument se ugasio ali taj EP će zauvijek ostati, za mene, remek djelo, ne samo na Balkanu i RS već i u cijelom svijetu što se tiče modern death metal ili deathcore scene. Kao što rekoh, išao sam po Evropi i gdje god bih naišao na ljude za koje znam da vole ovakav zvuk, rado sam im pokazivao ovo izdanje na koje i dan danas mnogi ostaju sa otvorenom vilicom i riječima „Vau!“. Apsolutna preporuka svakome ko voli ovakav zvuk!

Tanker – Sorrow Drives The Will (Samoizdanje, 2010.)recenzija

Okej, možda će neki reći da sam pristrasan jer biram bendove iz BL, ali šta mogu kad po mom ukusu jednostavno uživam u ovim izdanjima. A dobro, možda sam malo i pristrasan jer sam ipak imao priliku da ih dosta gledam uživo, družim se sa njima, dijelim binu a i odrastam uz njihovu muziku. Članovi bendova Monument, Antidope, Revolt… kultnih banjalučkih bendova pojavili su se na sceni sa novim bendom Tanker. Vrlo brzo su svi znali za njih, pogotovo nakon osvojenog trećeg mjesta na Demofestu 2009. Kakav je to show bio! Osjetilo se iskustvo članova jer je nastup izgledao i zvučao na svjetskom nivou u svakom smislu. Isto kao i Monument, Tanker se uvijek nalazio na mom mobitelu ili bilo kakvom playeru. Njihov sludge/stoner zvuk me je čak možda i više približio tom žanru koji nisam pretjerano slušao prije toga. Imao sam priliku biti u žiriju i kada je Tanker nastupao na ex-YU Wacken Open Air Metal Battle u Banjaluci i jako mi je drago da su baš oni pobijedili i otišli na Wacken. To je za mene definitivno bila svirka koju sam uvijek mogao poslušati i gledati. Dejan Savić (gitarista – op.aut.) za mene je uvijek bio oličenje muzike i svirkom i stavom i čojstvom, uživao sam gledati ga na sceni svaki put sa Tankerom. Ma, jednostavno odličan bend i odlično izdanje koje svaki ljubitelj stoner sludge zvuka treba da posluša. Nažalost, ni Tanker trenutno nije aktivan svirački, ali ja se iskreno nadam da će se to promijeniti čim prije, a i da ćemo čuti novo izdanje!

Downstroy – One Size Fits All (SMP, 2010./Miner, 2012.)recenzija

Evo mene opet u 2010. godini. (smeh) Mislim da ovo dokazuje ono što govorim često, a to je da muziku koju sam tada slušao i čuo, kvalitetnu muziku, teško danas nešto nadmaši. Downstroy sam prvi put čuo tad sa I Scream Every Day EP-om i budući da sam bio veliki fan ovog modernog groove zvuka, automatski mi se svidio i bend i zvuk i pristup muzici. Imao sam priliku dijeliti binu 2011. sa Downstroy na Demofestu i oduševljen sam bio njihovom energijom i nastupom. Kasnije sam saznao da su i oni bili na Wackenu i pomislio sam „definitivno zasluženo“. Ne znam šta puno da kažem o One Size Fits All nego da je poslastica za ljubitelje modernog groove, ali i melodičnog zvuka. I dan danas imam ovo izdanje na kompjuteru i rado ga poslušam s vremena na vrijeme. Uvijek sam bio oduševljen i produkcijom ovog izdanja. Moram da naglasim da mi je jako drago da su i dalje aktivni i da rokaju i objavljuju nova izdanja!

Komentari