Veoma precizna i kompleksna svirka, upotpunjena vanvremenskim vokalom Ogija (neprikosnoven na ex-YU teritoriji, zasigurno!), jednostavno će vas naterati da žalite zašto ovaj materijal nema trajanje jednog LP izdanja

Ne pamtim kada sam ovoliko puta preslušao EP neke domaće skupine. Jednostavno, ne mogu se naslušati ovog fantastičnog materijala! Iskreno, iako se ovo izdanje čekalo nekoliko godina, vredelo je, mada se nisam preterano iznenadio količinom energije koju su nam uspešno preneli ludi Banjalučani. Monument je možda bio pomalo lenj što se tiče studijskog snimanja, ali im opraštamo, jer je ovde reč o veoma ozbiljnom materijalu, kojeg se ne bi postideo niko ko je u ovim vodama, u kojoj god državi se nalazio!

Ovde je reč o veoma ozbiljnom materijalu, kojeg se ne bi postideo niko ko je u ovim vodama, u kojoj god državi se nalazio

EP je zabeležen u kućnim uslovima, vokali u studiju, a mastering i ono, fino peglanje u senćanskom Chainroomu, gde je Marjan odradio lavovski posao. Hirurški precizna svirka jednostavno ne ide sa lošom produkcijom, te za taj deo ide prvi plus ovom izdanju. Iako pesme datiraju iz relativno ranijeg perioda Monumenta, to se ne oseti, što znači da bend razmišlja u pravom smeru, i kreće se u toku sa aktuelnim dešavanjima na svetskoj metal sceni.

Monument

CD otvara kratak intro, a onda sledi paljba iz svih oružja, prosto ne znam šta bih izdvojio u ovih 22 minuta (pet kompozicija) apsolutnog razaranja mozdanih ćelija. Kao što sam spomenuo, veoma precizna i kompleksna svirka, upotpunjena vanvremenskim vokalom Ogija (neprikosnoven na ex-YU teritoriji, zasigurno!), jednostavno će vas naterati da žalite zašto ovaj materijal nema trajanje jednog LP izdanja. Monument je ukombinovao death metal sa modernim rešenjima, dosta brejkova, Meshuggah seckanjima, pigsquelova, ali im i po koja solaža nije strana. Dakle, za svakog po nešto. I ovde plus stavljamo. Pesme su ujednačenog kvaliteta, teško da bih mogao izdvojiti neku, ma, neću ni da razmišljam, probajte zagristi ovaj teško-metalni mamac. Na kraju, omot koji je realizovao Valter (Shaded Factory) je moj treći plus ovom izdanju.

Topla preporuka za ove hladne dane!

Monument – Evolved Self Projection spisak pesama:

1. Intro
2. I Am The Archetype
3. Archaic Genetic
4. Evolved Self Projection
5. Slow-Motion Reprisal
6. Blindfold

Komentari