Konačni rezultat jeste pet veoma dobrih pesama za svaku priliku – od žurki, do većih i manjih bina. Šta više očekivati?

  • Žanr: Metalcore/Melodic Death Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2010.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Sveopštu letargiju, i „mrtvilo mrtvog mora“ banjalučke metal scene, uzburkala je pojava benda As I Fall. Naime, desilo se nešto što nije godinama – uručen mi je studijski snimljen CD, sa omotom i bukletom, jednog mladog i perspektivnog BL benda.

Momci nisu gubili vreme. Probe, par koncerata, i pravac studio (Paradox, Smederevo), gde su snimili ovih pet pesama. Ako tome pridodamo i činjenicu da su i više nego aktivni na sopstvenoj promociji, nema druge nego da pohvalimo sve to, i izrazimo nadu da će se i ostali (polu)aktivni BL bendovi ugledati na njih. Red bi bio.

As I Fall se bave metalcoreom (američkim), kombinovanim sa melodičnim death metalom (švedskim). Ništa originalno (počnemo li od imena benda), i ništa što do sada nije viđeno već nebrojeno puta i sa muzičke i sa vizuelne strane, ali – to je ta kombinacija, i to su ti standardi i nepisana pravila, koji su u ovom slučaju korektno ispoštovani. Tome valja pridodati i najbitniji pozitivni argument (pored recimo produkcije, koja je skroz na mestu) – pesme su zanimljive, slušljive, pamtljive, drugim rečima, sve ono što inače nije svakodnevnica unutar pomenutog muzičkog žanra (generičkog copy/paste metalcorea). Sasvim odmereno komponovanje, nikako pretenciozna ili besmislena svirka, i konačni rezultat jeste pet veoma dobrih pesama za svaku priliku – od žurki, do većih i manjih bina. Šta više očekivati?

Kako to uglavnom biva kada se bend odluči za Paradox studio, i As I Fall su dobili gratis solažu producenta snimka, Srđana Brankovića (Alogia, Expedition Delta). Ako ste upućeni u Srđanov rad, lako ćete prepoznati njegov solo, koji je bacio „prog“ svetlo na ovaj materijal. A proveje i pokoji heavy metal momenat (posebno odličan Maidenski kraj pesme The Inexistent), ili In Flames deo (tamo oko Clayman/Colony perioda), dok su vokali različiti, i scream, i growl i clean – nema zamerke.

Dakle, stavimo li nedostatak identiteta na stranu, As I Fall funkcioniše veoma dobro u svim ostalim kategorijama, i nema razloga da vam ne preporučimo ovaj EP.

Spisak pesama:

1. Hands of Sorrow
2. Collapse
3. The Inexistent
4. Before Us
5. Dare

Komentari