Miodrag Fodora je pevač heavy metal sastava Thundersteel i heavy/sympho metal projekta Armageddon iz Novog Sada. U toku muzičke karijere, pevao je i u sastavima SinophiA, Prototype Unleashed, Claymorean, Merciful Angel i mnogim drugima, te sa gorepomenutim sastavima nastupao sa dosta zvučnih imena, poput Tim Ripper Owensa, Blaze Bayleya, Guardians of Time i drugih. Takođe je učestvovao i u projektima Elsewhere Shine i Midnight Rain.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Obzirom da sam dosta upućen u domaću metal scenu i da je pratim vrlo aktivno od 2005. godine, postoje mnoga izdanja koja su uticala na mene i moju muzičku „edukaciju“, da tako kažem… Teško je odabrati TOP 3, jer zaista jesmo država puna kvalitetnih metal bendova uprkos manjku mogućnosti izvoženja tih bendova preko. Neki od bendova, na veliku žalost, više i nisu aktivni, ali su ostavili itekako dobar trag na domaćoj sceni, a i šire. Takođe, vrlo željno iščekujem nova izdanja nekih bendova koji su me oduševili, poput Centuriona, Alitora i Meddlea. Pa da počnemo…

Quasarborn – The Odyssey To Room 101 (Samoizdanje, 2018.) – recenzija

Ovo je po mom mišljenju nešto najbolje što sam do sada čuo u Srbiji, a možda i šire. Jako volim konceptualne albume i sama priča ovog izdanja me je oduševila i svaka numera je ispričala deo priče na najbolji mogući način. Što se same muzike tiče, ne mogu da okarakterišem to kao spoj „ovoga i onoga“. Ovaj album je prosto rođenje nove ere thrash metala, kupio me je svojom melodičnošću, tehnikom, preciznošću i atmosferom i vrlo često ga vrtim u telefonu. Neopisivo mi je drago što imamo nešto poput ovog albuma da plasiramo šire, Luka i momci vrlo dobro znaju šta rade i današnji mladi bendovi definitivno treba da se ugledaju na ovaj bend. Suma sumarum – jedva čekam drugi album!

Pry – Transcendent Iridescence (Miner, 2013.) – recenzija

Bend koji se, ja mislim, jedini „usudio“ da napravi dupli album i zaista, nisu pogrešili u tome! Počevši od predivne clean gitare i sjajnih riffova do Filipovog „Eddie Wedder“ vokala, spoj je naprosto fantastičan. Album je sam po sebi u meni izazvao razne emocije i „wtf“ momente, jer zaista ne znam bend na svetu koji svira nešto slično ovoj muzici (ako neko zna, šaljite. (smeh) Album je kompleksan, jako atmosferičan, raznih varijacija, ima i neočekivanih, ali sjajnih momenata i žao mi je samo što nije bio toliko dobro prepoznat prvenstveno od strane naše publike, a potom preko. Ne postoji loša pesma na ovom albumu i izdanje samo po sebi sadrži ono najbitnije – za svakog po nešto. Drago mi je da je bend nastavio da radi pod imenom Meddle i da je muzika ostala skoro pa ista.

Forever Storm – Tragedy (EBM, 2013.)recenzija

Rekao sam to i ranije, a reći ću i sad: ko god da je slušao ovaj album, sigurno nije ostao ravnodušan! Još jedno konceptualno izdanje, ultra melodično, atmosferično, emotivno i besno. Album koji svaki metalac mora imati na svom plejeru! Kao neko ko je nekad isključivo bio fan power metal podžanra, ovo izdanje ocenjujem kao zaista jedno svetsko izdanje koje može da parira mnogim velikim imenima i kultnim izdanjima! Mislim da je svima posle bilo jasno zašto smo dugo čekali da ovaj album ugleda svetlost dana. Stefan, Vuk, Vlada i Miloš jednostavno ne mogu da omanu! Kao i kod Quasarborna, jako mi se sviđa kako su Stefan i ekipa interpretirali celu priču. Ceo album je poprilično fokusiran na greške čovečanstva, narušavanje ravnoteže koju je postavila majka priroda i koliko zaista često umemo da budemo štetočine na ovoj planeti. Još jedan album koji zavređuje ekstremno mnogo pažnje od publike i koji nosi vrlo dobru poruku čovečanstvu i iskreno, velika želja mi je da im gostujem na nekom od narednih izdanja.

Komentari