Kvalitet pesama poprilično je izjednačen, te nije problem preslušati album u jednom cugu

  • Žanr: Alternartive Metal/Post-Grunge
  • Izdavač: Miner, 2013.
  • Web: Facebook
  • Piše: Darko Živković

Pry je bend koji postoji od 2009. godine, osnovan je u Novom Sadu, a nakon nekoliko demo uradaka i EP izdanja From Morph, ekipa iz benda odlučuje se za nesvakidašnji potez – da objavi dupli disk tj. album.

Prvo su to učinili u sopstvenoj režiji, sa fantastičnim digipak pakovanjem, dok je priča (barem što se izdanja tiče) zaokružena oficijelnim izdanjem za Miner Recordings, takođe u lepom pakovanju, sa vrlo zanimljivim i lepo dizajniranim bookletom. Dosta bendova u diskografiji objavi dupli album, ali se nešto ne sećam da je to neko uradio sa svojim prvencem. Okej, ima ovde pesama koje su nešto starijeg datuma i sa EP-a, ali je napisano i brdo novih…

Što se same muzike tiče, Pry je izuzetno kvalitetan sastav, kako uživo (nastupali na gotovo svakom bitnijem festivalu u našoj zemlji), tako i studijski. Alternativa se provlači kroz muziku, možda ponajviše, ali ukrštaju oni vrlo uspešno i post-grunge, metal, svakako muziku koja vraća u neke, možda i bolje godine, kada se sve više cenilo i poštovalo, da ne kažem i slušalo. Čak je i sama produkcija, rađena u studiju Road, nekako retro, što svakako ide u korist bendu ovakvog kalibra. Kvalitet pesama poprilično je izjednačen, te nije problem album preslušati u jednog cugu, ali su mi se pesme koje poznajem(o) od ranije i ovde izdvojile („8 Circles“, „Dance of the Wicked“).

Ono što svakako upada u uši je nesvakidašnji vokal Filipa Maletića koji je jednostavno stvoren za muziku ovog tipa, a ono što je loše je da je upravo on napustio bend po izdavanju albuma. Kako će se stvari odvijati u budućnosti, videćemo, ali ko god bude stao za mikrofon, imaće poprilično težak zadatak. Ostatak ekipe je na nivou, čvrsto i usvirano zvuče – jednostavno, reč je o bendu koji apsolutno zna šta želi.

Očekujemo nove vesti iz Pry tabora, jer je ovo sastav koji nikako ne bi trebao biti zaboravljen. Mogu oni to, verujem.

Spisak pesama:

CD1

1. Silhouette
2. Dance of the Wicked
3. Sweet
4. Gaze
5. Gyro’s Last Spin
6. 8 Circles
7. Wind
8. The Lifter
9. Trepanned
10. Indigo Eyes

CD2

1. Lake of Fortitude, pt.1
2. Tidal
3. River
4. Waves
5. Island
6. Flow
7. The Leech
8. Wasteland
9. Feel
10. Drifting Madeline
11. Lake of Fortitude, pt.2

Pry - Transcendent Iridescence
Produkcija69%
Originalnost78%
Vizuelni faktor91%
Uverljivost89%
82%Finalni utisak

Komentari