Umesto generičnog Best of izdanja, dobili smo najbolje od ovog benda u drugačijem aranžmanu, i ostaje samo da se nadam da će sve ovo biti propraćeno i koncertnim aktivnostima, pogotovo tokom letnjih meseci – bio bi to doživljaj za pamćenje

Posle nekoliko godina pauze, beogradski sastav Rain Delay vraća se sa novim izdanjem, Mediterranean. Vremenske (ne)prilike i temperature i do 40 stepeni koje ovih dana pustoše regionom, ako ništa, odgovarajuće su za album koji je (ako već niste zaključili iz naziva) posvećen Mediteranu, odnosno moru. More, nažalost nemam u blizini, a što se vrućine tiče, klima će da pomogne i atmosfera će biti idealna za album koji se bavi već pomenutom tematikom.

RD je sastav koji je prisutan na domaćoj sceni već zavidan niz godina. Iza njih je šest studijskih izdanja, koncerti u zemlji i regionu, brojne izmene u postavi, ali alfa i omega sastava, gitarista, pevač i kompozitor Dušan Pešić neumoljivo gura ovu priču ne obazirući se na trendove. Čovek nesumnjivo svira ono što voli i tu svakako skidam kapu. A ovaj put, pred nama je (skoro) u potpunosti akustični album, umirujući, lep i atmosferičan, odnosno upravo onakav kakav bi i trebao da bude s obzirom da pričamo o lepoti mediteranskog primorja kao centralnoj temi.

Ono što odmah valja istaći je da ovde nema novih pesama, odnosno u pitanju je svojevrsna kompilacija pesama već objavljenih na svojim matičnim albumima (As I Bequeath My Yesterday, Of Blood-Red and Gold, Selenophilia i This Time Next Year), ali sada u osveženim, primorskim verzijama. Prethodni album nagovestio je razvoj situacije u tom pravcu što se zvuka tiče, i sada je pred nama precizno definisan i isto tako realizovan koncept, album koji diše jednom atmosferom, iako su obrađene pesme sa različitih RD albuma iz različitih perioda.

Foto: Facebook / Rain Delay

Druga stvar koju treba pomenuti je da ovde i dalje pričamo o sastavu čiji su koreni u progressive doom/goth/death metalu, te da kad kažem „more“, ne mislim naravno na standardne morske hitiće za jednu sezonu koju slušamo u pozadini iz plažnog bara uz kakav koktel ili šta god da vam od pića odgovara u tim situacijama. Melanholična crta provlači se kroz kompletan materijal, i to je već zaštitni RD znak, pa iako je sve ovo definisano kao primorski „soundtrack“, i materijal je mahom akustični, ne očekujte vesele i lake note.

Produkcijski gledano, sve je na svom mestu, a gostujući muzičari (kojih je ponovo popriličan broj) upotpunili su kompletnu priču i ovo je svakako jedinstveno izdanje kakvo ne čujemo tako često na domaćoj sceni (ako ikad). Da pomenem ovde da su sve ove pesme posvećene nekom autorovom letovanju na Mediteranu, te je pored originalnih naziva, dodata i lokacija kao i godina kada je Dušan sa suprugom boravio u navedenim krajevima. Simpatičan detalj u svakom slučaju…

Generalno, sve ovo funkcioniše jako dobro. Album je veoma intiman i ličan, dok se prenos emocija na slušaoca dešava spontano i bez ikakvih otežavajućih faktora. Odsustvo distorzije uopšte ne smeta, već naprotiv, ove pesme zvuče kao da su komponovane za akustično okruženje, i zaista ih je lepo slušati.

Album je veoma intiman i ličan, dok se prenos emocija na slušaoca dešava spontano i bez ikakvih otežavajućih faktora

Rain Delay je došao do tačke kada nije lako prognozirati u kom pravcu bi se bend mogao dalje razvijati, ali usuđujem se reći da im je trenutno sasvim dobro i da je ovo izdanje pun pogodak. Umesto generičnog Best of izdanja, dobili smo najbolje od ovog benda u drugačijem aranžmanu, i ostaje samo da se nadam da će sve ovo biti propraćeno i koncertnim aktivnostima, pogotovo tokom letnjih meseci – bio bi to doživljaj za pamćenje.

Rain Delay – Mediterranean spisak pesama:

1. Rain Delay (Radovići 2002)
2. Winged Lion (Venecija 2010)
3. Samarcołin (Herceg Novi 2011)
4. Septinsular (Krf 2013)
5. Né Dal Mondo (Lefkada 2016)
6. The Grand Summer (Tivat, Krit i Zakintos 2017)
7. Kyoto Daylight Recon (Tivat 2019)

Rain Delay - Mediterranean
Produkcija91%
Originalnost92%
Vizuelni identitet81%
Uverljivost94%
90%Finalni utisak

Komentari