Bendovi Quasarborn, Enjoy Sarma, Monolith, Númenor, The Abyss Project, Mangled, Habitus, Armageddon, Trijumf, Lazar, Hargor, Terrible First Impression i Dharuygh, predstavili su ovih dana novi materijal.

Beogradski thrash metalci Quasarborn snimili su u svom studiju Citadela serijal pod nazivom Quarantined Live Session 2020. Prva pesma koju predstavljaju je „Stalemate With Suicide“, a uskoro će biti objavljene i ostale.

Kovinski power/groove veterani Enjoy Sarma oglasili su se novim singlom, odnosno spotom za numeru „Face Scar Time“. Pesma je snimljena tokom jula u studiju Paradox u Smederevu.

Novooformljeni hard rock/stoner sastav Monolith iz Novog Sada objavio je singl “Anger”. Bend je nastao početkom ove godine, a osnovali su ga Marko i Nebojša, članovi heavy metal benda Thundersteel koji su došli na ideju da se oprobaju u drugom žanru. U pripremi je i konceptualni album Five Stages of Grief. Za miks i mastering pesme ponovo je bio zadužen Stefan Kovačević (Forever Storm/Blacksmith Studio).

Númenor i dalje promovišu aktuelno izdanje Chronicles From the Realm Beyond, a na red je došao i lyric video za pesmu „The Hour of the King“, koji je uradio Victor Chevolleau. Bend najavljuje i rad na narednom albumu.

The Abyss Project kog predvodi Subotičanin Arpad Deak (Jane Dark, ex-Tales from Beyond) za plan ima da snima pesme sa različitim ljudima u postavi. U numeri „Nameless Shine“ možemo čuti Tibora Szlobodu (ex-The Southern Society). Pesma je zabeležena u AD Abyss studiju.

Novosadski brutal death metalci Mangled predstavili su prvi singl „The Art of Butchery“ kojim najavljuju album Mangled Beyond Recognition.

Beogradski post/doom metal projekat Habitus objavio je debi EP Markhor, koji dolazi godinu dana nakon prvog singla „Melodramatic“. Iza kompletnog projekta stoji Mihailo Matović, gitarista benda Zbedem iz Čačka, koji je za ovaj EP u svom kućnom studiju snimio sve instrumente i odradio svu produkciju. EP Markhor je nastao tokom vanrednog stanja i policijskog časa u Srbiji tokom epidemije korona virusa u martu i aprilu 2020. godine.

Novosadski heavy metal veterani Armageddon i dalje izbacuju nove pesme. Pored albuma Master of Peace na koji se čekalo poprilično dugo, tu je i još jedna bonus numera “Sky Painter” koju smo ranije čuli u nešto drugačijem izvođenju sa Zoranom Šandorovim na vokalu. Za mikrofonom je ovog puta Dejana Betsa Garčević iz sastava Claymorean.

Četvrta pesma novosadskog projekta Trijumf pod nazivom „Sijaj zvezdo“ tematski se razlikuje od prethodne tri iz razloga što su u ovoj pesmi kombinovani etno stilovi sa metal muzikom. Kao podrška na vokalima bile su devojke iz etno grupe Vasilis iz Đurđeva dok je gost na gitari bio Đorđe Letić (Armageddon, V.I.T.R.I.O.L, ex-Tornado).

Lazar, instrumentalni space rock/metal trio iz Novog Sada, objavio je prvi EP Zeleno sunce. Na EP-u se nalaze tri kompozicije propraćene hipnotičkim vizualima. EP je snimljen u studiju 17C na Petrovaradinu. Snimatelji su bili Nenad Grujić i Mihajlo Obrenov, dok je za mastering bio zadužen Aleksandar Jovanović.

Mladi niški projekat Hargor koji smo vam predstavili ranije a koji se kreće u power/viking/neo-classical/folk metal krugovima, objavio je novi singl „Axes High“. Projekat je nastao krajem 2015. godine, a čine ga pevačica Marijana Stojanović i gitaristi Miloš Kostov i Nikola Đorđević. Trenutno rade na izdanju Return from Valhalla.

Novosadski sastav Terrible First Impression osnovan je krajem 2019. godine, a svoju muziku definiše kao mental groove rock. Nedavno su objavili drugi video singl i to za numeru ”Laughs of the Dead‘‘, čiju ekranizaciju možete pogledati ispod.

Dharuygh, post metal/post rock/experimental projekat iz Mladenovca radi pod uzorima kao što su Russian Circles, Pelican, Kerretta, God is An Astronaut i slični. Pesma „Snoviđenje sopstvene propasti“ snimljena je u kućnom studiju. Đura Stevanović, koji je nekada svirao u folk metal bendu Eskhata, kaže za SMP da trenutno radi na albumu gde je planirao isključivo instrumentale.

(SMP)

Komentari