Pred nama je još jedan ozbiljan kandidat za srpski metal album godine

Chronicles From the Realms Beyond je novi album sjajnih epic power / melodic black metal ratnika Numenor i svakako novi biser (crni, naravno) među ovogodišnjim izdanjima domaće scene. Numenor se sa CFTRB svrstao u premijer ligu srpskih bendova. To je fakat. I ne samo srpskih, jer tvrditi da je materijal prezentovan na ovom albumu, bilo šta drugo osim svetski, u smislu kvaliteta pesama je u najmanju ruku nepristojno. Toliko je dobar.

Devet pesama, tačnije osam autorskih plus jedna obrada (Blind Guardianova „Valhalla“), odsvirane su i spakovane, aranžirane, maestralno. Mada, iskreno govoreći, kvalitet zanatskog, sviračkog dela, imajući u vidu (veteransku) ekipu koja je izvela radove, nije trebao ni biti dovođen u pitanje. Ono što meni lično uvek prija je činjenica da album nije presviran, odnosno da je svaka deonica pažljivo smišljena i služi svrsi, bez opasnosti da se u nekom momentu poremeti epska atmosfera kompletnog materijala.

Numenor

Pesme, svih osam autorskih, su pokazna vežba na temu: „Kako napisati pravi metal hit“. Hit je reč koju ja izrazito ne volim da koristim, ali u ovom slučaju je jedina adekvatna, zaista. Jeste da „Heart of Steel“ blago odskače, ali majku mu, sve su dobre. Evo ponovo ću da izgovorim, hit do hita. Mnogi, svetski priznati i poznati bendovi bi poželeli u svom repertoaru neke od njih. Povrh svega, preovladava jedan fantastičan osećaj da je sve ovo izažlo direktno iz srca, da se muzika Numenora ne sluša nego doživljava na nekom drugom nivou.

Pesme, svih osam autorskih, su pokazna vežba na temu: “Kako napisati pravi metal hit”

Artwork Dušana Markovića, kojeg takođe nije potrebno posebno predstavljati, jer je znano da je reč o umetniku svetskog ranga, je gotovo savršen za funkciju koju obavlja.

Da li zapravo ovaj album ima mana? Ima. Za moje poimanje zvuka i tehnikalija, a imajući u vidu da je recenzija ipak subjektivno mišljenje, produkcija (ako pod produkcijom u ovom slučaju podrazumevamo samo taj tehnički deo) realizovana u studiju Paradox, nije na istom nivou kao svi segmenti albuma koje hvalim kroz ceo tekst. Po meni, možda je mogla da bude, ne neophodno mnogo bolja, pre bih rekao – drugačija. Više poliranja, manje insistiranja na sirovijem soundu bubnjeva u miksu (u zvuku bubnjeva zapravo i leži moja najveća dilema, a ujedno i zamerka), bi sigurno više prijalo celokupnom materijalu. No, ako je to bio izbor benda od samog početka, to ću da poštujem, uz dobronamernu napomenu, da bend koji ima velike ambicije i ništa manje predispozicije za veći uspeh, ne sme sebi dopustiti osrednju ili „korektnu“ produkciju.

 Više poliranja, manje insistiranja na sirovijem soundu bubnjeva u miksu bi sigurno više prijalo celokupnom materijalu

Da li će ovo uticati na potencijalni uspeh albuma, koji CFTRB apsolutno zaslužuje, teško je reći. Da li će ovaj album ostati samo na epitetu „odličan“, umesto „legendardni“ ili „antologijski“, to je pitanje na koje samo vreme može dati pravi odgovor. Ali, pobogu, zar već sada, imajući u vidu sve što sam do sada rekao, nije jasna stvar da pred sobom imamo još jednog ozbiljnog kandidata za album godine?

Numenor – Chronicles From the Realms Beyond spisak pesama:

1. Heart of Steel
2. Carvenstone
3. Witching Hour
4. Beyond The Doors of the Night
5. Moria
6. Over the Mountains Cold
7. Realms Beyond
8. The Last of the Dragonlords
9. Valhalla (Blind Guradian cover)

Numenor - Chronicles From the Realms Beyond
Produkcija69%
Originalnost78%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost93%
83%Finalni utisak

Komentari