Armageddon ekipi želim sve najbolje u promociji ovog materijala, kao i da na sledeći album ne čekamo 10 godina. Uz ovakvu vokalnu dominaciju Šandorova, bila bi prava šteta ne iskoristiti čoveka za još koji maestralan uradak u bližoj budućnosti. Nadam se da će tako i da bude

Nakon beskonačno singlova, reizdanja i koncertnih snimaka, novosadski heavy metalci Armageddon konačno su zaokružili noviji deo karijere full length albumom Master of Peace, koji je realizovan u LP formatu preko Soul Peddler / Tmina Records. Samo ću reći – bilo je i vreme!

Đorđe Letić, mastermind benda, veoma je uporan i posvećen čovek. Višegodišnje održavanje projekta (Armageddon je sa radom počeo davne 1987. godine!) sa gomilom gostujućih muzičara, kao i stalnih saradnika u domenu vokalne sekcije i raznih instrumenata, nije nimalo lak posao. A koliko je nezgodno, najbolje svedoči i počesta promena postave, pa su album na kraju otpevala dva glavna pevača, a i bubnjar se u međuvremenu odjavio. Potrajalo bi da pobrojimo sva imena koja su uzela učešće na albumu, ali svakako valja reći da su, pored stalnih i periodičnih članova Armageddona, tu i poznatiji muzičari sa domaće scene (Saša Friš – Pero Defformero, Vladimir Garčević – Claymorean…). Poprilično obiman projekat koji je na kraju ipak dobio srećan završetak.

Armageddon svira specifičan heavy metal, koji odoleva testu vremena i trendovima u samom pravcu. Uvek na prvu prepoznatljiv, ovaj bend je jedinstvena pojava na domaćoj sceni. Kvalitet je konstantno prisutan, posvećenost svakom detalju je više nego evidentna posebno na novijim izdanjima, ali iz nekog razloga, konkretnija prihvaćenost kod domaće metal ekipe nekako uvek izostaje. Hoću reći, mnogo manje aktivni i talentovani bendovi imaju bolji prolaz kod naših metalaca nego Armageddon. Zašto je to tako, moglo bi se polemisati, ali odužilo bi se, pa ne bih ulazio u te teme ovaj put.

Armageddon svira specifičan heavy metal, koji odoleva testu vremena i trendovima u samom pravcu

Idemo na album. Prvi full length Armageddona nakon… iskreno, ne znam ni sam?! Egyptian Suite iz 2010. godine? Teško je diskografski ispratiti ovaj bend, jer niko na ovim prostorima ne izbacuje toliko singlova, reizdanja i koncertnih snimaka (samo pogledajte diskografiju na zvaničnom sajtu). Kako bilo, Master of Peace je tu, oko 30 minuta materijala, pa da vidimo o čemu se radi.

Armageddon kolekcija

Soul Peddler, kako sam u međuvremenu informisan, ima nekakav nezgodan limit u minutaži pri izradi ploča (20 minuta po strani), pa se stoga na LP verziji albuma nalazi tek šest pesama – tri na A i tri na B strani. Ukupno ne više od 30-ak minuta trajanja. Na pesmama sa prve strane čujemo Miloša Krsmanovića (ex-Thundersteel) kao glavnog pevača, dok je B stranu otpevao Zoran Šandorov, veteran koga znamo iz rada sa bendom Tornado, pa i Pero Defformero na drevnom kultnom demo snimku New Now. Većinu pesama već smo čuli kroz singlove koji su objavljivani tokom prethodnih godina, ali kada su se konačno našle zajedno na jednom izdanju, valja reći da, pored toga što su kao numere inspirativne same za sebe, veoma su kompaktne i kao celina.

Kao prvi singl koji je propratio zvanično objavljivanje albuma, odabrana je numera „Demon Hunter“. Reč je o odličnoj heavy metal pesmi koja dobacuje do „Black Swan Rider“ visina (za mnoge najbolja Armageddon pesma ikad, znamo je i sa Tornado albuma). Melodična, jasne strukture, heavy metal galop koji svi volimo, i Šandorov (uz pozadinsku pomoć nekoliko muških i ženskih vokala) koji najkraće rečeno zvuči bolje nego ikada! Zaista je tužno što jedan ovako dobar pevač nakon svih tih godina nije dobio adektavno priznanje na domaćoj sceni, jer odgovorno tvrdim da se radi o jednom od najboljih metal pevača ovih prostora svih vremena. Poslušajte singl ispod pa sami procenite. Pored pomenute, najbolji performans demonstrirao je u mračnoj baladi „Annabel Lee (Dark Elegy)“. Odrađena prema poemi Edgara Alana Poa, atmosfera i izvedba benda, a posebno Šandorova, uzdiže ovu numeru u jednu od najboljih na albumu.

„Vampire Queen“ i „Kill the Leader“ takođe spadaju u reprezentativnije numere ovog benda, mada je najpoštenije reći da ovde nema fillera i da je svaka pesma na visini zadatka. Heavy metal je okosnica zvuka, iako je simptomatično da nikada nije bilo lako povući direktnu paralelu između ovog benda i nekog drugog poznatijeg metal sastava – zanimljivo, ali tek povremeni delovi podsetili su me na ranije radove Theriona, mada nisam siguran da li dotični bend igra ikakvu ulogu kod ovih ljudi. Pored autentičnih rifova i melodija, za Armageddon je specifično što u vokalnoj sekciji uz glavnog pevača često imamo i prateće baritone, ili ženski soprano, što svemu ovome daje dodatnu dimenziju i još jedan plus u domenu prepoznatljivosti.

Armageddon

Da kažemo koju i o produkciji – razočarala me je činjenica da će bubanj na kraju biti elektronac/semplovan, a što je zapravo jedini faktor koji urušava inače više nego dobru zvučnu sliku benda. Ne znam koje su okolnosti uticale da se ekipa na kraju odluči za takav pristup ovom instrumentu, ali kada se ovoliko vremena, truda i novca uložilo u projekat, šteta je što se i za bubnjara, makar gostujućeg, nije našao koji dinar. Nije ništa kritično, ali u 2020. godini i raznoraznim vrhunskim produkcijama koje stižu sa svih strana, bubanj na ovom albumu definitivno je najslabija karika i sintetičkim zvukom umanjuje kvalitet samog snimka. Što se ostalog tiče, posebno gitara i vokalne sekcije, posao je obavljen više nego dobro.

Pored bubnja, jedini „minus“ materijalu bio bi već pomenuto trajanje albuma – šest pesama, 30-ak minuta… To je više EP format nego full length, ali razloge za to sam objasnio iznad. Bend je, da i to pomenem, u međuvremenu na YouTube izbacio sjajnu numeru „Sky Painter“ (ponovo Šandorov) u vidu bonus tracka sa albuma, što će reći da nas očekuje koja pesma više na najavljenoj CD verziji albuma u odnosu na ovaj LP, što je super.

Na kraju, dozvoliću sebi da budem potpuno subjektivan i da kažem da mi je veoma drago što se ovaj album napokon pojavio. Kao takav, sigurno da je jedan od boljih domaćih klasičnih heavy metal ostvarenja novijeg doba. Armageddon mi je drag sastav i Letića mnogo cenim kao kompozitora i višegodišnjeg borca za metal koji beskompromisno gura svoju priču. Ima tu, naravno, prostora za kritiku i opaske u vidu kvaliteta finalnog zvuka ili konfuzije sa, po ličnom mišljenju, previše reizdanja i reciklaže starog materijala tokom proteklih godina, a što dodatno zbunjuje ionako nezainteresovanu domaću publiku, ali sama činjenica da jedan ovakav bend postoji u zemlji Srbiji nešto je na šta valja biti ponosan. Uz to, domaća metal izdanja na LP formatu nisu tako česta pojava, a ova ploča košta tek 15-ak evra i svakako da je vredi imati u kolekciji.

Armageddon ekipi želim sve najbolje u promociji ovog materijala, kao i da na sledeći album ne čekamo 10 godina. Uz ovakvu vokalnu dominaciju Šandorova, bila bi prava šteta ne iskoristiti čoveka za još koji maestralan uradak u bližoj budućnosti. Nadam se da će tako i da bude.

Armageddon – Master of Peace spisak pesama:

1. Kill the Leader
2. Just One Bullet
3. Vampire Queen (Dracula’s Bride)
4. Demon Hunter (St. Gerasimos)
5. Freedom Call
6. Annabel Lee (Dark Elegy)

 

Armageddon - Master of Peace
Produkcija74%
Originalnost88%
Vizuelni identitet82%
Uverljivost91%
84%Finalni utisak

Komentari