Očekivali smo (novi) Tornado, a umesto toga, dobili – Armaged(d)on!

  • Žanr: Progressive / Sympho / Art Metal
  • Izdavač: Karthago Records, 2009.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Đorđe Letić… ime koje je poznato svima koji su iole upućeniji u domaću metal scenu. Čovek se potpuno neprimetno vratio novim Armageddon albumom, nazvanim Egyptian Suite, i potom objavljenim za nemačku izdavačku kuću Karthago Records. Očekivali smo (novi) Tornado, a umesto toga, dobili – Armaged(d)on!

Egyptian Suite u potpunosti nosi Letićev pečat, skoro sva muzika i tekstovi su njegovih ruku delo, dok je u sviračkom delu potpomognut sa nekoliko gostujućih muzičara, inače kolega iz njegovih raznih projekata (V.I.T.R.I.O.L., Tornado itd.). Producentski posao obavljen je u novosadskom Studiju 38, a Dragan Jovanić Sneki (Big Sound studio) potpisan je kao producent; ukupan zvuk je sasvim solidan, iako sam mišljenja da bi materijal bio još efektniji sa „živim“, tj. prirodnijim zvukom bubnjeva.

Ovaj album, kako se i iz naslova da zaključiti, bavi se egipatskom mitologijom, tj. egipatskim božanstvima, i u pitanju je konceptualno progressive delo, koje se kreće od atmosferičnog orijentalnog progressive rock metala, pa sve do bržih (speed) metal voda. Zaista, plejada muzičkih uticaja ovde je prisutna, i poprilično je teško zaokružiti ovo izdanje unutar granica jednog određenog žanra. Vokalno, eksperimentisalo se sa različitim glasovima, a Letić je i za mikrofonom na većem delu materijala, dok valja pomenuti i rad Marte i Florijana Balaža ovde.

Letić je odavno dokazan kao zreo kompozitor, i u slučaju Egyptian Suitea, svi instrumenti su ravnopravno zastupljeni, i u službi su pesme, melodije i stvaranja atmosfere. Neočekivani prevrati, instrumentalne deonice, mračne teme… svega ovde ima u dovoljnoj meri.

Sve u svemu, u pitanju je interesantno izdanje jednog od vodećih muzičara na našim prostorima, čoveka koji zna kako osmisliti i realizovati originalan album, koji nije kopija ničega do sada snimljenog. Dakle, sa strane originalnosti, veliki plus, pa se nećemo ni baviti nagađanjima i bespotrebnim poređenjima. Ako se nađete u prilici, obavezno proverite o čemu je reč, a neka vas ne brine to što je nemački izdavač u pitanju, disk je nabavljiv i kod nas, pa se raspitajte na iznad naznačenom kontaktu.

Spisak pesama:

1. Prophecy of Toth
2. Children of Ra
3. Secret of Sobeck (Intro: the Watch, outro: Death of Horus)
4. Sekhmet, The Slayer
5. Resurrection of Horus
6. Horus, the Avenger
7. Bastet
8. Seth, the Evil One
9. Anubis, the Forbidden Name
10. Words of Osiris
11. Clepsidra of Imhotep
12. Tears of Isis

Komentari