Tužna vest stigla je do nas u već dovoljno teškim vremenima – Nebojša Tasić Tasa, osnivač i gitarista novosadskog heavy metal sastava Tornado, preminuo je usled pogoršanih zdravstvenih problema.

Tornado - Triumph of the KingIza Tornada ostao je istoimeni debi album, objavljen 2000. za Rock Express Records. Isti album prilagođen je potom za inostrano tržište, te je dve godine kasnije (sa nešto izmenjenom listom pesama) objavljen za Angular Records, sada pod nazivom Triumph of the King. I ta verzija albuma dobila je 2004. godine još jedno reizdanje, ponovo kroz saradnju sa Rock Express Records. Generalno, album važi za jedno od najboljih srpskih heavy metal ostvarenja svih vremena, sa vanvremenskim hitovima poput „Coming of the King“, „Black Swan Rider“, „The Wall“, naslovne numere i drugih.

Sastav Tornado su 1996. godine osnovali Nebojša i Siniša Tasić, a prvi snimci na srpskom jeziku nastali su 1997. godine. Siniša je bio zadužen za glavne vokale i bas gitaru, a Nebojša za prateće vokale i gitare. Bendu se 1998. pridružuje gitarista Đorđe Letić, kada nastaju pesme „Ne zaluđuj me“ i „Julija“.

Nakon toga, usledio je nastup u kultnoj novosadskoj TV emisji „Garaža“ koju je vodio Bogica Mijatović. Tornado nastupa zajedno sa Instant Karmom iz Zrenjanina. Sledeće 1999. nastaju pesme na engleskom „I Love Japan“ i „The Wall“, kao i obrada pesme „Black Swan Rider“ u izvođenju Zorana Šandorova.

Grupi se potom pridružuje gitarista Stevan Bukvić, a zatim i beogradski pevači Filip Žmaher i Ljubo Marijanović, sa kojima bend snima pomenuti album Triumph of the King.

Tornado

Rad na drugom albumu započet je davno, a nešto od toga moglo je da se čuje u poslednjoj objavljenoj pesmi „Voice of the Revolution“. Tasa je u više navrata tokom prethodnih godina planirao okupljanje nove ekipe i povratak na scenu, ali to se, nažalost, neće dogoditi.

Ostalo je mnogo demo snimaka i nedovršenih pesama Tornada, koje će, prema navodima članova benda, biti dostupne za besplatno preuzimanje, kada ih Siniša Tasić i Đorđe Letić sortiraju, remasteruju i dovrše koliko to bude moguće.

Pored rada u bendu Tornado, Tasić je bio i veliki borac za srpski metal – inicijator je osnivanja Udruženja rock muzičara Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a bio je među glavnim zagovornicima ideje pokretanja Srpskog Metal Portala početkom dvehiljaditih, u periodu kada je planirana transformacija sajta BL-Metal.org koji je u to vreme već uveliko prevazišao svoje okvire.

Nebojša Tasić Tasa umro je u 55. godini, posle duge i teške bolesti. Ceo svoj vek se iskreno borio i živeo za heavy metal i zahvaljujući samo njegovoj upornosti, diskovi benda Tornado stigli su i do Japana.

Redakcija SMP-a Tasićevoj porodici i prijateljima upućuje iskreno saučešće.

Počivaj u miru, prijatelju. \m/

 

Komentari