Album je prepun gostiju (Filip Žmaher, recimo, je otpevao zadnju pesmu na albumu), iskusnih gitarskih pasaža, koji predstavljaju pravu malu školu gitare, i koji su zaštitni znak ovog benda

Konačno. Progressive heavy metal u svom najboljem svetlu. I to sa naših prostora. Dugo se moralo čekati na ovakvo izdanje, ali isplatilo se. Tornado – novosadski bend kojeg osnivaju provereni muzičari ’90-ih godina (spomenućemom, između ostalih, Đorđa Letića, masterminda poznatog benda Armageddon).

Ovaj sastav već ima određen uspeh, posebno u Japanu, (zahvaljujući uglavnom svojoj web stranici na MP3.com). Zbog toga su momci (ako se mogu tako nazvati ovi rock dinosaurusi) odlučili da japanskim fanovima posvete jednu pesmu koja se zove „I Love Japan“, i koja otvara ovaj album. Brza, heavy orijentisana, idealna je za otvoriti album ili započeti koncert. Sledeća je „Black Swan Rider“, pesma stara 10-ak godina, i ujedno i jedna od najboljih pesama sa ovog albuma. Jako melodična i izuzetno odsvirana, skoro je nemoguće poverovati da je stara čitavu deceniju, a zvuči tako moderno. Sledi zatim, po subjektivnom mišljenju, najbolja pesma na albumu – „The Wall“, energična polu-balada, divno otpevana. Dolazimo i do najslabijeg momenta ovog albuma. Pesma „Ne zaluđuj Me“, napravljena u toku NATO iživljavanja nad Jugoslavijom, o čemu i govori tekst. Poruka je dobra, ali pesma je daleko ispod standarda ovog benda. I da bude još gore, baš je ona morala biti izabrana (među svim ovim hitovima) za Scream Until YU Like It kompilaciju.

Na red dolazi najoriginalnija pesma na albumu – „Kraljeva ljubavnica“. Pesma je prepuna srpskih narodnih motiva i folklora i na momente podseća na radove YU Grupe („Kosovski Božuri“). Ova pesma je definitivno postavila nove standarde u srpskom metalu, i bilo bi super kada bi se naši bendovi više ugledali na nju, pretežno zbog nacionalnih motiva, kao i korišćenja melodija iz naše istorije. Takođe, treba spomenuti i izvanrednu „Coming of the King“, za koju je snimljen i spot, i koja će vremenom veoma lako postati udarna pesnica srpskog metala.

Ovaj album je prepun gostiju (Filip Žmaher, recimo, je otpevao zadnju pesmu na albumu), iskusnih gitarskih pasaža, koji predstavljaju pravu malu školu gitare, i koji su zaštitni znak ovog benda (Tornado ima trojicu gitarista).

Ali, da ne bude da sam koristio samo reči hvale, evo i jedne negativne kritike – njihov oficijelni web site (www.geocities.com/tornadohard), izgleda kao da ga je pravio neki srednjoškolac u nadi da će dobiti trojku iz informatike. Stvarno bi trebali malo da porade oko toga.

Zadnje vesti su da bend radi još dve pesme na engleskom i da se spremaju za izlazak na svetsko muzičko tržište. Želim im sve najbolje po tom pitanju!

Tornado – Tornado spisak pesama:

1. I Love Japan
2. Black Swan Rider
3. The Wall
4. Ne Zaluđuj Me
5. Kraljeva ljubavnica
6. Whisper of the Past
7. Coming of the King
8. HM Symphony
9. Alone in the Dark (Midnight Prayer)

Komentari