Bendovi Organized Chaos, Void Inn, Quasarborn (na slici), Asymmetry, Sequence, Orest, Forgotten Scream, Glad i Etherstone predstavili su tokom proteklog meseca novi materijal.

Progressive metal majstori Organized Chaos vratili su se na scenu! Album je uveliko u pripremi, a kao prvi singl odabrana je pesma „Cinnamon“. Numera je snimljena u studiju Devotion, a miksali su je Marko Živanović i David Maxim Micić. Od originalne postave koja je 2011. godine objavila album Inner Conflict, tu su vokal i glavni kompozitor Vladimir Lalić, basista Bojan Kvočka i bubnjar Milan Jejina Yeqy, dok su pridošlice, barem na ovoj pesmi, čileanski gitarista Benjamin Lechuga (Delta/Lechuga Project) i David Maxim Micić na klavijaturama.

U spotu za numeru „I Can Hope“, Void Inn je postao prvi bend koji je spojio japanski butoh ples sa heavy metalom! „Privukla nas je misteriozna i neekspresivna strana ovog plesa. Naša namera je bila da naglasimo konflikt koji se javlja u osobi kojoj nije preostalo ništa drugo osim osećaja nade“, izjavila je front(wo)menka benda Jelena Vujanović. Beogradskom sastavu je ovo treći spot u dosadašnjoj karijeri, a ova numera je ujedno i naslov njihovog aktuelnog izdanja. Butoh umetnik je Marco Nektan, dok su video snimali i montirali Jakov Simović i Miloš Kasalović.

Beogradski technical thrash metal sastav Quasarborn, kog su osnovali bivši članovi legendarnog Space Eatera, predstavio je spot za pesmu „Danse Macabre“ i time najavili debi album. Režiju i montažu spota potpisuje Đorđe Stojiljković. Quasarborn čine gitarista i vokal Luka Matković, gitarista Đorđe Luković, basista Miloš Tomasović i Marko Danilović Tihi za bubnjevima.

Progressive metal sastav Asymmetry predstavio je još jedan singl sa aktuelnog albuma Fragility. U pitanju je lyric-video za pesmu „Let Me Live“. Ako već niste, obavezno overite njihov album na kojem gostuje i nekoliko poznatih muzičara: Linus Abrahamson (Andromeda, Edge of a Circle, Metal Station, Nonexist), Dušan Đurić Svilokos (Trigger) i Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist, Skyfire).

Senćanski modern metal bend Sequence objavio je spot za pesmu „Identity“. Ova pesma se pojavila na albumu Faith In Me koji je digitalno distribuiran od strane Universal Music i dostupan je na stream web sajtovima. U spotu za „Identity“ su hteli prikazati atmosferu na koncertima i kod “sklapanja” istog su koristili snimke sa koncerata odsviranih tokom prošle godine.

„Poligraf“ je prvi singl i prva pesma sa predstojećeg albuma sastava Orest koji je nazvan Neverovatne istinolikosti i koji će biti objavljen za Miner Recordings. Album je snimljen u studiju Blaze u Beogradu, producenti su Miloš Mihajlović i Rastko Rašić, dok je ilustrator omota – Nikola Rakić.

Zrenjaninski metal sastav Forgotten Scream objavio je lyric-video za numeru „Empty Veins“ kojom najavljuju album prvenac Changes. Svoj rad započeli su kao projekat još 2010. godine. Ekipa se nada da će upotpuniti postavu i za nastupe uživo. Album je planiran za proleće i na njemu će se naći 14 pesama.

Niški hard’n’heavy metal sastav Glad izbacio je spot za pesmu „Tamnica“, koja će se naći na albumu čije se izdavanje očekuje na proleće. Momci ističu da je ovo prvi rock spot koji je sniman u zgradi Logora na Crvenom Krstu u Nišu. U spotu se pojavljuje i poznati glumac niškog Lutkarskog pozorišta Davorin Dinić, inače bivši basista benda. Grupa Glad je nastala 1996. godine u Nišu i učestvovala je na mnogim festivalima širom Srbije od kojih izdvajaju Zaječarsku gitarijadu, Rock On Fest, Beer Fest, Čupin Memorijal, Peace Rock Fest, a nastupali su i kao podrška bendovima Mama Rock, Kraljevski Apartman i Osvajači.

Novo ime na sceni je i stoner metal sastav Etherstone iz Kragujevca. Bend koji radi pod uticajem grupa kao što su Down, Weedpecker, Corrosion of Conformity, Kyuss, objavio je singl „Epiphany“. Pesma je snimljena u studiju Wild Cat i producirao ju je Miloš Marković. Ekipa se sprema za koncerte, kao i snimanje EP izdanja.

Na kraju, pomenimo i bendove The Groundless i Claymorean, koji su tokom meseca izbacili svoje singlove, a o čemu smo već pisali. The Groundless nam se predstavio numerom „Nightmare“, a u postavi ovog benda su viđenija imena domaće scene. Sastav će u narednom periodu da objavi EP izdanje, a kada je reč o Claymoreanu, bend će 1. marta objaviti album Sounds From a Dying World za američku kuću Stormspell Records. Kako zvuče, poslušajte u numeri „Rage of the White Wolf“.

(SMP)

Komentari