Jovan Šijan je gitarista, osnivač i jedan od glavnih muzičkih stvaraoca u inđijskom sastavu Alitor. Nakon duže studijske pauze, ovaj bend se na scenu vratio albumom II koji su objavili prošle godine.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Space Eater – Passing Through the Fire to Molech (Pure Steel, 2014.)recenzija

Prvi album koji bih uvrstio u svoj TOP3 domaćih izdanja je Passing Through the Fire to Molech od legendarnog beogradskog benda Space Eater. Još uvek se dobro sećam momenta kad sam prvi put čuo Lukine „pamtilice“ (demo verzije pesama ) za ovaj album i kakav su uticaj iste imale na mene kao klinca od 15-16 godina. U tom periodu sam tek zalazio u ceo (američki) thrash metal zvuk kroz izdanja kao što su Forbidden Evil (Forbidden), Legacy (Testament), Victims of Deception (Heathen)… Među svim tim albumima, pojavio se Passing… koji je i te kako mogao da im parira na svakom nivou. Smatram da je ovo jedno od boljih thrash metal izdanja ikad, ne samo na ovim prostorima, već globalno, i da je sjajan primer kako pravi thrash metal treba da zvuči. Kao favorit bih izdvojio numeru „In Hospital“.

Centurion – Centurion (Samoizdanje, 2019.)recenzija

Ovo izdanje je apsolutno postavilo ogroman standard za svaki sledeći rokenrol album u našem okruženju. Tekstovi, aranžmani, atmosfera… Neverovatno! Pesme kao što su „Asistolija“, „Čistilište“, „Janjičar“ izazivaju snažne emocije u meni svaki put kada ih čujem. A osećaj „na ivici suza“ je prisutan tokom slušanja celog albuma. Sve u svemu, mislim da je višegodišnje čekanje na ovaj album opravdano i da je rezultat toga jedno neverovatno izdanje, koje predstavlja dragulj domaće muzičke scene. Još bih dodao da je Đorđe (glavni čovek Centuriona), pored Luke Matkovića (Quasarborn, ex-Space Eater), definitivno najtalentovaniji čovek kojeg poznajem u privatnom životu.

Forever Storm – Soul Revolution (One Records, 2009.)recenzija

Prvi moj susret s ovim bendom desio se dok sam još uvek bio u osnovnoj školi gledajući ih u emisiji Rat bendova. I sada se naježim kad se setim njihove izvedbe pesme „Storm“ u baražu tog takmičenja. Jedva sam čekao nedelju da ih gledam i slušam na TV-u kako sviraju Maidene, Metallicu, ali i svoje autorske pesme. Ogromna motivacija i „boost“ da još više vežbam svoj instrument i zađem u celu sferu bavljenja muzikom. Moji favoriti sa ovog albuma su: „Storm“, „Gunslinger“ i „Battle Cry“.

Komentari