Kapa dole za Space Eater, bend koji je i pored svoje burne istorije i sa hrpom problema na grbači, uspeo da izbaci ovaj album i ne samo hrirurškim zahvatom odstrani sve dileme oko njihove budućnosti, već i da na domaćoj sceni postavi standarde po mnogim pitanjima

Space Eater nije bend koji može da računa na sreću kao saradnika. To je znano. Zato je i rešenje za takvu postavku stvari bilo vrlo prosto i efektno – izbaciti fortunu iz jednačine. Na Passing Through the Fire to Molech, jednostavno ništa nije prepušteno slučaju, a sonični udar koji slušalac gotovo mazohistički trpi stavlja do znanja da je ekipa imala jasnu viziju šta i kako treba da se dela.

Emisija energije je takva da se stiče utisak da stroj Space Eatera pogoni nuklearni reaktor, dok stabilnost u njegovom radu održava besprekorno muziciranje svih članova banda. U ovom slučaju, mašinska preciznost, je podrazumevana stvar. Sjajno i gotovo tradicionalno thrash rifovanje je vrlo hrabro obogaćeno elementima srodnih podžanrova, a za recenzenta, novo lice Space Eatera najbolje predstavlja naslovna „Passing Through…“, sa napomenom da su pesme manje/više, ujednačenog kvaliteta.

spaceeater2014tourJedina stvar koju nalazim kao podložnu diskusiji (ne kritici), je utisak da vokalni potencijal Luke Matkovića nije iskorišćen stoprocentno. Kao jedan od talentovanijih pevača, momak je demonstrirao vrlo netipičnu raznovrsnost u svom pristupu, što je apsolutno za poštovanje, ali to može da stvori blagi utisak manjka identiteta. U svakom slučaju, to je ipak samo sugestija, nikako mana.

Ista persona bila je zadužena i za produkcijski deo posla. Izlišno je uopšte napominjati da ni ovde kompromisa nije bilo. Zvuk je čvrst i sirov, a postignuti efekat je da sve zvuči vrlo prirodno i kompaktno, nikako sterilno i sintetički, dok je svakom instrumentu posvećena maksimalna pažnja. Takav pristup je apsolutno za svaku pohvalu.

Za kraj konstatacija da je Passing Through the Fire to Molech izuzetno čvrst album, sjajno ostvarenje koje nije za svakoga, a što u krajnjem slučaju i ne treba da bude. Kapa dole za Space Eater, bend koji je i pored svoje burne istorije i sa hrpom problema na grbači, uspeo da ga izbaci i ne samo hrirurškim zahvatom odstrani sve dileme oko njihove budućnosti, već i da na domaćoj sceni postavi standarde po mnogim pitanjima. Da li sam zaboravio da kažem da su i uživo jednako ubedljivi?

Space Eater – Passing Through the Fire to Molech spisak pesama:

1. Unjagged
2. Passing Through the Fire to Molech
3. Daisy Cutter
4. P.O.W.
5. Ninja Assassin
6. A Thousand Plagues
7. Exhibition of Humanity
8. Ultra-Violence
9. Medea
10. In Hospital

Space Eater - Passing Through the Fire to Molech
Produkcija89%
Originalnost81%
Vizuelni faktor76%
Uverljivost91%
84%Finalni utisak

Komentari