Saša Rogić je banjalučki muzičar koji je najzapaženije rezultate ostvario svirajući gitaru u stoner metal sastavu Tanker (dobacili i do Wacken Open Air festa) sa kojim ima snimljen jedan EP Sorrow Drives the Will, dok se na album Shores of the Weeping Willow još uvek čeka. Takođe, svirao je i svira sa još nekoliko banjalučkih bendova, među kojima su danas nepostojeći AntiDope (gitara) te thrash metal atrakcija Degenek (bas gitara).

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Eyesburn – Solid (B92, 2003.)

Jednostavno je. Nema mnogo izdanja na našoj sceni sa više hitova ili da kažem mnogo dobrih pesama na jednom CD-u. Gitare su perfektne, čak je i produkcija te davne 2003. godine bila, bar za nas iz Srpske, sa „Wow!“ faktorom. Ekperimentisanje sa drugim instrumentima, perfektno uklopljen reggae koji je i u Banjaluci tih godina dostigao nivo narodne muzike, a opet nisu izgubili žestinu. Dobre su melodije momci tada radili, dobro su i uživo gruvali 2003., jednostavno mi se zacrtao SOLID.

RapidForce – Apotheosis of War (Silver Cross, 1994.)

Bio sam mnogo mlad, 15 godina kada sam dobio ovu kasetu. Ajmo iskreno, evo pustite sada ovaj album bilo kojem thrash metal fanu na planeti, ovo je visoki kvalitet globalnih razmera. Sve je perfektno, rifovi, thrash vajb, bubanj, miks, energija, virtuozno soliranje. Iako je metal dosta modernizovan danas, a i mnogi momci danas perverzno dobro sviraju svoje instrumente, Apotheosis of War će mi zauvek ostati kao prekretnica da nije samo strani metal dobar metal.

Downstroy – One Size Fits All (SMP 2010. / Miner 2012.)recenzija

Iako je tih godina ovaj pravac već bio rasprostranjen svetom pod imenom groove metal, a i nailazio ja kritike tvrdih metalaca kako je generički i recikliran, Downstroy je uneo svežinu na našu scenu i generalno to vreme pamtim kao početak nove nade da će metal scena opstati na našim prostorima. S obzirom na skromne budžete za snimanje, Downstroy je uspeo da učini ovaj moćan, tonski bogat album. Pesme su žive, tenzija ne pada niti u jednom trenutku, moderan bubanj impresivno odsviran. One Size Fits All ima karakteristike svetskog albuma, a ja definitivno padam na tako dobre albume.

(SMP)

Komentari