The Gloaming Tide je sasvim dobro prvo javljanje za Wurmloch, samo što su mi dve pesme i outro ipak malo za funeral doom, te sa iskrenom radošću čekam nastavak ove priče za koju se nadam da neće zahtevati dugo vremena za novo poglavlje

Pre samog početka opisivanja novog imena na našoj sceni pod nazivom Wurmloch, moram napraviti svojevrsnu digresiju: zanimljivo je uvideti koliko je srpska metal scena sačinjena od pojedinaca koji tvrdoglavo guraju svoju priču sad već decenijama nasuprot svim mogućim i nemogućim preprekama. Sećam se veoma dobro da sam pri samom početku studija od gitariste Kristijana naručio CD-R demo U kori tame, tada novog novosadskog benda Tales of Dark. Demo me je odmah oduševio nedvosmislenim My Dying Bride prizvukom, a lavovski deo te trupe jeste činio glavni junak ovog kratkog pisanija. Arpad Takač kao vokal Tales of Dark (kasnije Tales of Dark…) učestvovao je na još dva njihova (odlična) dugosvirajuća albuma (Fragile Monuments i Perdition Calls), a zatim se priča nekako neprimetno nažalost i ugasila, kao što to često i biva na našim prostorima. No, očigledno to nije bio slučaj sa Arpadovom posvećenosti metal zvuku, jer smo ga nadalje mogli čuti u Anguish Sublime (najpozitivniji primer veoma dobar uradak Maelstrom Imperium iz 2020. godine) a tu dolazimo i do daljeg nastavka priče, ovde recenziranog Wurmloch sa debi izdanjem u formi EP-a, The Gloaming Tide.

Wurmloch Arpad

Odmah mogu reći da svi Tales of Dark… fanovi treba da obrate pažnju na Wurmloch, jer se Arpad ovde vraća doom stilu u kom i jeste napravio prepoznatljiv profil, ali ponavljanje stare priče nije u kartama The Gloaming Tide. Ovde bih mogao povući paralelu sa poznatijim švedskim kolegom Johan Ericsonom koji je napravio ime u Draconian, bendu melodičnije doom 90’s provinijencije, a zatim zagazio još dublje u crnilo sa projektom Doom:VS koji je postao pravi kult funeral doom scene sa svoja tri razdiruća albuma. E, pa takav je smer kretanja Arpada ovde: dakle Wurmloch se nedvojbeno može staviti u funeral doom fijoku što će reći da je sporina i melodija Tales of Dark… ovde dignuta (ili spuštena?) za par dodatnih nivoa. Sam logo za koji je bio zadužen Arpad i sirov omot Ivane Sovilj na kome se nalaze dve vrane u borbi slučajno ili namerno (a zašto ne i oba) me je podsetio na Katatonia klasik Brave Murder Day, čiji se ubistveni miris može osetiti i na The Gloaming Tide. No, sama muzika je kao što sam već napomenuo onog podstila koji i na samoj svetskoj sceni predstavlja kuriorzitet i nišu za fanove posebnog ukusa, a tek kod nas se ovako nešto zaista retko viđa i čuje.

Svi Tales of Dark… fanovi treba da obrate pažnju na Wurmloch, jer se Arpad ovde vraća doom stilu u kom i jeste napravio prepoznatljiv profil

Treba možda ovde napraviti jasnu klasifikaciju i reći da Wurmloch ne ide u sadistički eksperiment kakav gaji Esoteric ili ultra zagrobno ništavilo jednih Thergothon ili Evoken – Arpadov funeral doom ima dosta setne melodije upletene u posmrtne ritmove koja me podseća na vedete finske scene Shape of Despair, pa zašto ne i pomenuti Doom:VS. Ovo znači da se ovde može čuti ipak i Tales of Dark…, samo u jednom još mračnijem maniru, ali sama duša tog stila je netaknuta ovde. Sam Arpad dakle u svim svojim bendovima tretira melodičnu metal muziku ali u različitim varijantama, što može biti samo za pohvalu. On je na samom materijalu bio zadužen i za klavijature i gitare, dok su poznata imena zadužena za ritam sekciju: na basu Khargash, a Tara Kerac (Obscured) i Vladimir Uzelac (All My Sins) su bili zaduženi za programirane bubnjeve, na šta inače imam averziju ali moram priznati da je ovde odrađen posao kvalitetan onoliko koliko je to moguće. I sama produkcija je odgovarajuća onom što bend poput Wurmlocha zahteva, tako da i tu nemam neke preterane zamerke iako je jasno da prostora za dalji rad sasvim ima.

Da rezimiram, The Gloaming Tide je što se mene tiče sasvim dobro prvo javljanje za Wurmloch samo što su mi dve pesme i outro ipak malo za funeral doom, te sa iskrenom radošću čekam nastavak ove priče za koju se nadam da neće zahtevati dugo vremena za novo poglavlje.

Wurmloch – The Gloaming Tide spisak pesama:

1. Monarch of Obsidian Tears
2. Standstill at Aphelion
3. Amnion Oneirography

Wurmloch - The Gloaming Tide
Produkcija70%
Originalnost80%
Vizuelni identitet70%
Uverljivost80%
75%Finalni utisak

Komentari