Pravi doom/death metal u najboljoj formi!

  • Žanr: Doom Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2003.
  • Web: –
  • Piše: Darko Živković

Doom metal scena nikada nije bila nešto naročito popularna na našim prostorima, i vrlo se mali broj naših bendova odlučivao za ovaj (u svetu) ipak popularan žanr metala. Nekadašnji i sadašnji doom metal bendovi se mogu na prste nabrojati i stvarno je žalosno da ovaj pravac nema predstavnike ovde. Nekada su radili solidni bendovi: Drift (Beograd) koji je imao album Incisions (pevac Drifta je sadašnji bubnjar benda Acroholia) kao i malo poznatiji The Bloody Earth, koji je mogao i da napravi nešto više od sebe, samo da je istrajao. Sada su tu Amentes i Tales of Dark na čiju ćemo se recenziju sada osvrnuti.

Tales of Dark nam dolaze iz Novog Sada, a zanimljivo je da gotovo ni jedan član nije „originalni“ Novosađanin. Elem, posle nekoliko uspešnih svirki po Srbiji, Tales of Dark je ušao u studio i završio snimanje prvog demo snimka koji je nazvan U Kori Tame. Posle uvoda u ovu recenziju, mogli ste zaključiti kakvu to muziku pravi ovaj bend, a ja mogu dodati da tu ima i pomalo uticaja black metala (kec na bubnjevima) kao i malo gothic romantike. Pesme su možda malo različite, pa dobijate utisak da se ne radi o istom bendu, ali to i nije neka zamerka koju možemo potegnuti, kada se radi o produkciji ovog snimka, ali imao sam prilike da posetim taj studio i verujem da bolje nije ni moglo.

Demo otvara numera „Forever“ koja je prava doomčina od celih 10 minuta! Nakon nje, sledi jedina pesma koja je otpevana (ili odrecitovana) na srpskom jeziku, naslovna, a kako kažu, to će biti i poslednja koja je urađena na našem jeziku. Nakon nje sledi „Prophecy“ koja ima pomalo uticaja benda Cradle of Filth, pogotovu na ženskom vokalu kojeg btw. više neće biti u ovolikoj meri. Mada, nemojte me pogrešno shvatiti, ovde ipak preovlađuje muški vokal u svim varijantama (growl, scream, clean)… „Epilogue: Eve Of Faithloss“ je dvominutni outro koji na najbolji način zatvara ovaj demo snimak. Nakon ovog snimka, došlo je do malih promena u postavi benda, tako da od sada neće biti glavnih ženskih vokala, već samo pratećih.

Pravi doom/death metal u najboljoj formi! Bendova koji sviraju ovaj pravac metala ima veoma malo i zato Tales of Dark mora dobiti našu maksimalnu podršku! …“Jer jači je bol od vere duboko u kori tame“…

Spisak pesama:

1. Forever
2. U Kori Tame
3. Prophecy
4. Epilogue: Eve of Faithloss

Komentari