(FOTO, VIDEO) Stara škola je nova škola

Ako sam dobro izbrojao, a to sa Soulfly nastupima definitivno nije lako, ovo je bio 10. jubilarni koncert i tačno 20 godina nakon legendarnog u Hali sportova. Dakle, uvek omiljeni Max Cavalera ponovo u Srbiji. Ostarilo se, prošlo je skoro 40 godina od kada je čika Max na sceni, ali i dalje nema najava penzije – svira se, putuje i snima konstantno iako je prebogata zaostavština već stvorena.

Dok se ljudi ovih dana prepucavaju da li je okej ili ne što su braća Possessed i Skullcrusher ponovo snimili Bestial Devastation/Morbid Visions, Soulfly ekipa je već uveliko u Evropi gde je nije bilo od 2019. godine. U međuvremenu su izbacili album Totem te je ovo bila odlična prilika da isti promovišu iako s istog sviraju cele dve numere. Kao što rekoh, prevelika je zaostavština i prosto toliko pesama ima da je nemoguće sve uklopiti.

Koncert je inače bio kompletno rasprodat (cca 650 ljudi) a mnogi su i ostali bez ulaznica, što me je iskreno malo i začudilo s obzirom da su karte odavno bile dostupne, a da je početka cena bila skromnih 16 evra. Ipak, ko se snašao/dosetio, mogao je sinoć kartu kupiti jedino preko ruskog online servisa (da, Rusi su i organizovali ovaj koncert) po neverovatnoj ceni od 38,5 evra, što svakom treba biti za nauk. Kupujte karte na vreme, ako ste u prilici.

Koncert je sa nekih 20-ak minuta zakašnjenja otvorio beogradski Stomp, relativno novi bend koji je sastavljen od poznatih njuški sa beogradskog asfalta. Tu su Dorkin, Kojot, Lala, Boske i Kaja, verujem da nema potrebe nabrajati gde su ili gde sada sviraju. Furiozni 90s hardcore/metal ali ipak nekako jedinstven, pogotovo kod vokala gde se prepliću Dorkin i Kojot. Koliko znam, snimaju album te ćemo ih više upoznati u nekom narednom periodu. Skroz solidno i prijatno, publika fino prihvatila i napravio se dobar uvod za zvezde večeri.

Što se mene tiče, sinoćna setlista je bila prava bombona, pogotovo za fanove starog Soulfly zvuka, kada nisu bili previše „zli metalci“ nego su se kretali u modernim/tribal/nu metal vodama. Dakle, stara škola je nova škola! Srž repertoara činile su pesme sa prva tri albuma („Back to the Primitive“, „No Hope = No Fear“, „Fire“, „Seek ’n’ Strike“, “Bleed (gost bio Richie Cavalera)“, „Eye for an Eye“, „Tribe“, „Jumpdafuckap“), dok je ista prošarana sa draguljima poput „Refuse/Resist“ (Sepultura), „Wasting Away“ (Nailbomb), „Prophecy“, „Frontlines“ itd. Moram priznati da poslednjih godina nisam preterano uživao u njihovim nastupima (sa ovim, ispratio sam ukupno 9/10) ali je sinoćni bio drugačiji, svežiji, zategnutiji i pre svega se osetio neki super vajb, što kod publike, što kod samog benda. Po prvi put bez Marc Rizza, dugogodišnjeg gitariste koji je uz Maxa bio najzaslužniji što je Soulfly tu gde jeste. Ipak, nije ni Max od juče, na turneji je kao gost-gitarista Mike DeLeon kojeg znamo kao gitaristu u bendu The Illegals koji prati Phila Anselma i koji je sa njim svirao na EXIT festivalu 2019. Malo je reći da se čovek potpunu uklopio u priču i da se oseća kao da je tu od početka. Zyon Cavalera, iako ima neki čudan stil sviranja koji meni ne prija previše, takođe na visini zadatka. Drugi Mike Leon, ili prvi, kako se uzme, osim što je sjajni basista, odlično i „bekapuje“ vokale koje Max ne postiže/ne može da izvede. Naravno, iskorištena je prilika da se na scenu pojavi i Kojot gde je sa Soulfly uz prepoznatljivi trombon i vokale džemovao kroz „Get up, stand up“, čuveni reggae klasik koju su napisali Bob Marley i Peter Tosh pre tačno 50 godina.

Znojava publika je zaista uživala a sve je naravno bili propraćeno uz tradicionalna metalska skakanja, šutke, circle pit, wall of death i sl. Neverovatno je da Soulfly i nakon toliko godina i dolaženja kod nas i dalje pruža dobru atmosferu. Fun fact – bend je od trećeg albuma kada je prvi put nastupio, svaki naredni promovisao i u Srbiji a ima ih trenutno 12. Zaista veliki rispekt i naklon do poda. Do sledećeg viđenja – What goes around comes around!

Komentari