Kao što smo već pomenuli u izveštaju sa Soilwork / Kataklysm nastupa, od početka godine svašta se moglo videti u Srbiji, ali uvek je zanimljivo videti obećavajuće bendove na samom početku karijere. Naša braća Mjolnir Promotions koji su već upisali svoje ime kao ekipa koju pokreće čista entuzijastična ljubav prema metalu i koja nam dovodi imena koja ne možemo ni zamisliti na našim prostorima je za 29. april pripremila još jednu poslasticu – posebno za ljubitelje death/thrash zvuka.

Subota veče, karta 800 dinara, dva vruća mlada benda – sasvim dovoljno razloga da se ovo dešavanje poseti. Bio sam pomalo skeptičan koliko će naša publika podržati ovu akciju, jer ruku na srce, i Miscreance i Suppression tek započinju svoj put sa samo po jednim albumom iza sebe. No, na sreću stari domaći vukovi uz podršku braće Rusa izgurali su prodaju karata sa cifrom oko 110 (ako se dobro sećam) na pozitivnu nulu. Jugošped je prostor u koji nikad nisam zalazio (kako stvari stoje ni mnogi među nama), pa se mesto nalazilo uz pomoć uputstva, ali kad smo došli pred klub ispostavilo se kao pun pogodak. Ako se ne varam, bivša svečana sala pretvorena je u lokalitet za svirke, te je ceo doživljaj bio potpuno drugačiji od standardnog i sve je izgledalo kao da smo banuli u neki postapokaliptični scenario. Kreveti i fotelje po ćoškovima, kikiriki na šanku, prazne prostorije i ogromni hodnici svuda okolo, što će reći totalno underground, što je pre samog početka napravilo dobar štimung. A za oba benda je ovo početak prve evropske turneje, pritom je Beograd bio prvi datum pomenute – sve se, dakle, skockalo baš kako treba,

Prvi na scenu stupaju Italijani Miscreance, i ako vam je ova četvorka nepoznata verujte da će se to ubrzo promeniti, jer je veliki Season of Mist upravo potpisao ugovor s bendom i za početak reizdao njihov debi Convergence koji je ovde uglavnom i bio predstavljen. Kuriorzitet benda predstavlja i činjenica da je bubnjar Andrea Feltrin ujedno i na mestu vokala, ali nije da tako šta nismo već videli kod imena kao Exciter, Deceased ili Absu… što ne čini posao manje laganim.

Ovaj bend je očigledno zadojen starim tehničkim death i thrash zvukom – Death kao glavno ime je tu, ali može se tu pomenuti brdo starih dobrota kao što su Cynic, Atheist, Nocturnus, pa preko Coroner ili Anacrusis, sve do Realm ili Obliveon. Što će reći, iako su momci mladi, uzeli su inspiraciju sa struja koji teku već duže vreme, a kad pominjem već godine rođenja očigledno je da je bend na sceni energičan i prepun ljubavi za ono što svira. Mene lično su posebno ostavile bez daha vratolomije pomenutog bubnjara koji je lagano vozio izuzetno zahtevne deonice i preko toga pevao. Sama publika je takođe vrlo lepo uzvratila na energiju koja je sipala s bine, te se u sklopu sa avangardnim mestom dešavanja stvorio dojam kao da smo došli bendu na probu, a on je rešio da razbije sve pred sobom. Još jedno vrlo pozitivno iznenađenje je bio sam zvuk. Tonac je očigledno upoznat sa terenom na kom je radio, te je izneo maksimum od ponuđenog što je samo još jedan u nizu pluseva koje upisujemo za događaj. Na samom kraju Miscreance je rešio da ispoštuje majicu koji je simpatični brkati gitarista s iskusnim mulletom nosio te nas je počastio obradom „Merciless Death“ od kultnih Dark Angel – sasvim lepo za kraj.

Miscreance je na ovoj turneji trebalo da bude u društvu kultnog benda Ripper koji je nažalost otpao, ali više nego adekvatna zamena je pronađena u ekipi iz Čilea Suppression, novog čeda britke izdavačke kuće Unspeakable Axe čiji je debi The Sorrow Of Soul Through Flesh pobrao sve pohvale u podzemnim krugovima prethodne godine. Suppression deli sa kolegama na turneji ljubav prema prošlim vremenima koje protura kroz svoj blender i takođe su dosta tehnički (što se najviše primećivalo u fretless bas deonicama Pablo Cortesa), ali imena koja ih inspirišu su malo drugačija, iako srodna. Naime, Suppression se naslanja na furiozno zaleđe Sadusa, prvih albuma Gorgutsa, čak i na thrashy deonice Cannibal Corpsea sa ranijih izdanja, kao i Pestilencea, dok je vokal prava mešavina Martin Van Drunena i John Tardy-ja, što će reći mešavina koja će poterati vodu na usta svim iskusnim glavama kojih je napretek bilo ove noći u publici. Sam bend ono što sam upravo preneo na papir bez problema realizuje u praksi, te je usledila jedna agresivna lomljava iz svih mogućih oružja, a sve ono što sam pisao za zvuk, podršku publike i energiju Miscreance se može lagano prepisati i ovde. Kad spomenuh njih, kolege su iz prvog reda svesrdno pratile Suppression što je bilo zaista lepo za videti. Suppression je furiozno kao da svira pred daleko većim brojem ljudi predstavio svoj prvenac uz par podsećanja na predalbumske dane, pa čak i uz koju novu numeru, tako da ni ovde jednostavno nemam šta da zamerim.

Sve u svemu, sinoć smo imali priliku da vidimo dva benda u samom zaletu karijere koji su pružili odlične nastupe u svojim atarima. Ubeđen sam da će se za ova imena tek čuti, bar im ja to od srca želim na osnovu onoga što pružaju kako albumski, tako i uživo, a sva hvala ide i prijateljima iz Mjolnir Promotiona koji su po ko zna koji put dokazali da je metal ljubav i stil života koji nećemo napustiti nikad.

Komentari