Bendovi Khargash, Xsus, Kolac, Quasarborn, Chronogoria, Noise Gate, Destiny Potato, Diveradiant i Lust 4 Thrust, predstavili su ovih dana novi materijal.

Khargash, solo projekat novosadskog muzičara Karolja Buraia Karčija (Šakal, ex-Obscured, ex-M.A.D:Goya, ex-Terrörhammer) ponovo je aktivan! Novi singl zove se „Daimonic“ i najavljuje EP Antagarthas Speaks Part 2 – Prolonged Decay. Khargash je trenutno bez izdavača i u potrazi je za istim. Kako kaže, EP će biti konceptualne prirode – o ličnim dubinskim demonima koji nas proganjaju.

– Živimo u vremenima gde su izraženi depresija, suicidnost, letargija, apatija a konkretno pesma „Daimonic“ je o transformaciji čoveka u demona – kaže Karči za naš portal.

Produkciju potpisuje Vladimir Uzelac (Wormhole Sound Production), a video Mihajlo Obrenov (Dreddup).

Beogradski prog death metal veterani Xsus (ex-Datura Stramonium) objavili su video spot za singl „Kindred Spirit“.

„Pesma je posvećena ‘flertu’ sa mračnom stranom sopstvene ličnosti koji dolazi nakon niza razočarenja suštinski dobrih duša. Vizuelnu interpretaciju tog osećanja dala je ruska umetnica, Natalia Drepina, kroz metaforu: anđela koji je pojeo sopstvena krila i kome je sada kasno za istinsko izbavljenje“, objašnjavaju iz benda.

Za sada je u planu da buduće EP izdanje čini sedam pesama.

Quasarborn je predstavio spot za pesmu „Voz“ sa aktuelnog albuma Novo oružje protiv bola koji smo nedavno recenzirali. Spot su zajedničkim snagama realizovali Marko Jocić, Miloš Ćirković, Milica Davidović i Anica Ćirković.

Beogradski black metal bend Kolac izdao je kraći promotivni EP sa tri pesme. Nedugo nakon što su najavili istoimeni album, kao i saradnju sa rumunskom kućom Pest Records, bend je izdao demo materijal u preprodukcijskoj fazi, kako bi prekratili vreme do punopravnog black metal izdanja. Prve dve pesme bile su među prvim materijalom napisanim za album, dok je poslednja pesma zapravo deo njihovog živog repertoara već duži niz godina, i tek sada dobija studijski tretman. Kompletan promo možete preslušati ovde, a promotivni video je urađen za numeru “Eppur si Muove”.

Novosadski groove metal bend Noise Gate objavio je i drugi singl, odnosno lyric video za pesmu “Heads Will Roll“, koja je snimana u novosadskom studiju Piknik (Gos’n Bandar) u tom gradu. Video je uradio Skuller Design studio.

Chronogoria je death metal bend iz Rume i nedavno je objavio spot za pesmu „Empress“, drugi singl sa drugog EP izdanja Fragments of a Dream koje je objavljeno u celosti na njihovom YT kanalu. Prethodni singl sa ovog albuma propraćen spotom „Orpheus“ izašao je u maju prošle godine. Uskoro će se i sve pesme sa EP-a naći i na ostalim streaming platformama kao što su Spotify, Deezer, iTunes itd.

Destiny Potato, nekadašnji prog/djent metal bend koji je predvodio David Maxim Micić, a iz kojeg je kasnije nastao Sordid Pink, predstavio je osveženu pesmu “Dark Side of You”, singl koji je svojevremeno objavio Century Media. Kako pesma zvuči u 2023. godine, poslušajte u nastavku.

Diveradiant, one man projekat post/drone metal usmerenja predstavio je EP Devotion & Fidelity. Materijal je snimljen u kućnom studiju PM Music, a kompletno pisanje i snimanje muzike obavio je Filip Mančić.

„Ideja EP-a jeste da bude kontraverzan i koncizan u isto vreme. Dosta žanrova blendovano u jedan, poput post-metal, drone metal, shoegazing, slowcore i groove. Zaključak o tematici može varirati od individue do individue, međutim ono što je u srži celog koncepta jeste baziranje na čovekovu bihejvoralnu prirodu“, dodaje Filip i napominje da je ovo prvi materijal sa vokalima.

Novosadski metal bend Lust 4 Thrust, kao drugi singl sa predstojećeg albuma izbacuje spot za pesmu „Plen“, kao deo nastojanja da skrene pažnju na nasilje nad ženama. „Pesma predstavlja snažnu inicijativu kojom želimo da preokrenemo narativ koji se često postoji u javnosti – stavljajući fokus na nasilnika, a ne na žrtvu. Smatramo da se nasilje prema ženama prečesto tretira na način da se žrtva propituje, umesto da se stavi fokus na izvršioca zločina.“, navode članovi benda.

(SMP)

Komentari