Bendovi Šakal, Khargash, Endarken, Godcider, Niflungar, Kapra, Y.O.X, Marko Celesty & Fabio Bule, Oathbringer, War Engine, Havarija i Chronogoria, predstavili su ovih dana novi materijal.

Black metal bend Šakal objavio je prvi lyric-video za pesmu „Koledo“. Pesma će se naći na predstojećem debi albumu, a datum izdavanja albuma će biti naknadno objavljen. Bend je takođe najavio skoro predstavljanje novih pesama.

“Koledo je jedan od aspekata boga Svaroga. On je personifikacija mladog Sunca u zimskom solsticiju, danu kada je Sunce najslabije. Koledo je Prav. Put Prava predstavlja pravila bogova, kosmičke zakone“, naveli su iz benda.

Šakal je osnovan u Novom Sadu 2021. godine. Njihova muzika je inspirisana slovenskom mitologijom i paganskim nasleđem. Bend čine veterani novosadske metal scene.

Khargash, solo projekat novosadskog muzičara Karolja Buraia Karčija (Obscured, ex-M.A.D:Goya) ponovo je aktivan! Novi singl nosi naziv „Neusatz“. Pesma je snimljena u subotičkom studiju AD Abyss od strane Arpada Deaka. Gostujuće vokale otpevao je Denis Pauna, dobro poznati YouTuber.

Endarken, apatinski black metal projekat koji predvodi Nekrst (Samrt) odao je počast Marothu, jednom od najkultnijih srpskih black metal bendova svih vremena. U pitanju je numera „Krst u plamenu“ sa istoimenog i jedinog albuma sastava Maroth. Pored Nekrsta na gitarama i vokalima, na bubnjevima je Beštija Anonima. Sve je snimljeno i masterizovano u studiju Light Bearer.

Nekada ruski a danas pančevački one-man black metal projekat Godcider, objavio je novu  numeru „DehumaniZation“. Ovaj projekat vodi Aleksandar Sicarius Runov, dok mu se na ovoj numeri pridružio Dan Brudar na solo gitari.

Novosadski black metal projekat Niflungar objavio je singl „Centuries of Terror, War and Hate“ koji će se naći na EP izdanju koje bi trebalo da bude objavljeno do kraja godine. Gost na numeri je Volkh (Strahor).

Novi singl ima i Kapra, ekstremni metal duo koji radi na relaciji Srbija-Hrvatska. Numera se zove „Crni Vojvoda“. Kao i do sada, muziku potpisuje Danilo Dabić, dok je na vokalima Bruno Longfield. Pesmu je editovao, miksao i masterizovao Jay Kay.

Valjevski death/hardcore metalci Y.O.X izbacili su još jedan singl koji prati video spot pod nazivom „Leave All Behind“. Pesma je zabeležena u studiju Vinjacords, dok je za miks i mastering bio zadužen Sava Tomić. Video potpisuje Konstantin Mitić (Red Rot Media).

Nekadašnji gitarista beogradskog power/prog metal sastava Moondive, koji danas nastupa pod umetničkim imenom Marko Celesty, posle 14 godina najavio je povratak na scenu sa novim projektom koji smo nedavno predstavili. U međuvremenu su on i bubnjar Fabio Bule objavili još dva singla („Tilted Gravity“ i „Frantic Fear“ na kojem gostuje gitarista Igor Paspalj). Oba singla možete poslušati ispod.

Oathbringer, kragujevački epic/heavy metal izbacio je lyric-video za numeru „The Ring“ sa nedavno izašlog debi albuma Tales of Glory koji je objavio RTR Records.

Novosadski hardcore/thrash metal trio War Engine nastavlja sa promocijom aktuelnog albuma Decadence. Za treći singl odabrana je numera „Dead Branches“. Album je sniman u studiju NAV, dok je za mastering bio zadužen Luka Matković (Citadela). Spot potpisuje sam bend.

Mladi beogradski thrash metal bend Havarija objavio je singl/video „Teorija idola“. Singl je sniman u beogradskom studiju Citadela Sound Production, pod sigurnom rukom Luke Matkovića (Quasarborn).

Chronogoria, death metal sastav iz Rume, objavio je prvi spot „Orpheus“ sa predstojećeg, drugog EP izdanja Fragments of a Dream koje će biti objavljeno tokom godine. Ovo je prva pesma nakon EP izdanja Theater of Shadows koje je objavljeno 2021. putem streaming platformi.

(SMP)

 

 

Komentari