Ukratko, ko je uživao u The Verdict, uživaće i u Decadence, pošto se radi o donekle sličnom zvuku i strukturi pesama, koje će vas terati na pomahnitalo mlataranje glavom i neznabožačko mrdanje ostalih delova tela

Pet godina nakon moje recenzije odličnog The Verdict, War Engine se vraća sa novim teškaškim čedom koje je dobrano zagazilo u Decadence. Rad na novom materijalu započet je pre dve godine singlom „Don’t Look Back“ i njegovim prošlogodišnjim sabratom „Weight of Green“, da bi nam sada isporučili mali, ali eksplozivni dvadesetdvominutni završni opus, te je red da ga čujno seciramo, obradimo i apsorbujemo.

Ono što se na prvu loptu čuje jeste još veće udaljavanje od početnih korena sastava, koji su bili dobrano u thrash metal (pre svega stara Sepultura/Slayer) i crossover vodama. Ti koreni su na The Verdict bili poprilično načeti sve većim uticajem čistih hardcore elemenata, ali nisu bili ni zanemarljivi. Ovog puta međutim, otklon od thrash i crossover korena je još čujniji, dok je hardcore sve prisutniji i čak začinjen novim tendencijama tog žanra (nešto slično grupama Harm’s Way ili Code Orange), naročito zapaženim u numeri „Prison of Comfort“. To samo po sebi ne bi bilo loše, da promenu ne prate donekle manje pamtljive i prepoznatljive pesme, koje slušaoca ne hvataju na prvu loptu, kao što je bio slučaj na prethodnim izdanjima.

Ono što se na prvu loptu čuje jeste još veće udaljavanje od početnih korena, koji su bili dobrano u thrash metal i crossover vodama

Ono u čemu je bolji od The Verdict jeste sam zvuk Decadencea, koji je inače snimljen u studiju NAV, uz miks Nemanje Kalinića i master sveprisutnog Luke Matkovića (Citadela, Quasarborn, Bombarder). Omot, koji savršeno reflektuje tekstualni deo priče i koji bi pasovao bilo kom thrash/crossover albumu s kraja 1980-ih i početka 1990-ih, podjednako je dobar kao i na prošlom izdanju, ali je ovaj put delo Tare Kerca (Obscured), sina našeg čuvenog stripologa Branislava „Baneta“ Kerca.

War Engine

Ukratko, ko je uživao u The Verdict, uživaće i u Decadence, pošto se radi o donekle sličnom zvuku i strukturi pesama, koje će vas terati na pomahnitalo mlataranje glavom i neznabožačko mrdanje ostalih delova tela. Iako lično imam više simpatija prema ranijim ostvarenjima, kvalitet grupe War Engine ne može se nikako osporiti, niti bi to trebalo činiti, zato što ovi momci ubacuju nove muzičke začine koji osvežavaju sveukupni srpski metal čorbarluk. Zbog toga mi je nerazumljivo da su i dalje bez izdavačke kuće, te se nadam da će do promene u tom departmanu doći što pre, kako bi proširili krug svojih podržavalaca, jer to svojim kvalitetom i posebnošću svakako zaslužuju.

War Engine – Decadence spisak pesama:

1. Breaking Point
2. Weight of Green
3. Dead Branches
4. Prison Of Comfort
5. Lab-O-Rat-Or
6. Annihilation Profit
7. Don’t Look Back

War Engine - Decadence
Produkcija86%
Originalnost80%
Vizuelni identitet87%
Uverljivost76%
82%Finalni utisak

Komentari