Bendovi Dawn of Creation, Oathbringer, Claymorean, Wurmloch, Dvoeverie, Nula, XSUS, Heretik i Frakhtal, predstavili su ovih dana novi materijal.

Death metal sastav Dawn of Creation nekada je delovao iz Vranja, dok su danas članovi bazirani u Nišu. Nastali su krajem 2011. i iza sebe imaju demo EP Masquerade Poetry, objavljen 2014. Nakon kraće pauze zbog ličnih obaveza članova, bend je ponovo aktivan, i skoro je dovršio prvi dugosvirajući album Self-Destructive Matters u produkciji Igora Lončara (Wave Studio). Nedavno su objavili singl i spot za pesmu “Walking Hatred”. Dawn of Creation planira da objavi album tokom leta 2022. godine i da ga promoviše na koncertima. Članovi benda su gitarista i pevač Nikola Kostić, basista Miloš Đorić i bubnjar Dejan Pavlović.

Lazarevački epic heavy metal ratnici Claymorean nedavno su predstavili drugi po redu muzički video sa aktuelnog albuma Eulogy for the Gods. Ovog puta bend se predstavio pesmom “Spirit of Merciless Time”, koju su zajednički komponovali Uroš Kovačević, Dejana i Vladimir Garčević. Snimanje, montažu i režiju spota potpisuje Milan Savić Dexter (Studio C47), dok su promotivne fotografije delo Stefana Vidojevića. Vizuelni koncept i glavna uloga u ovom spotu povereni su umetnici Isidori Simić, koja je uz režisera Savića osmislila i realizovala priču koja prati ovu muzičku numeru. Za miks i mastering zvuka pobrinuo se dugogodišnji producent benda Boris Šurlan.

Kragujevački heavy metal ratnici Oathbringer, čiji debi album Tales of Glory (kako drugačije?) smo nedavno recenzirali, objavili su spot za numeru „Moria“. Za ekranizaciju iste bio je zadužen iskusni vuk Igor Stanić (SMP, Graveyard Neighbour Studio). Tematiku pesme nema potrebe da objašnjavamo, zar ne?

Funeral doom metal projekat Wurmloch koji predvodi Arpad Takač (ex-Tales of Dark…, Anguish Sublime) objavio je mini album The Gloaming Tide za Narcoleptica Productions (Kazahstan) i Grom Records. Na izdanju se nalaze tri numere u trajanju od preko 20 minuta, a nedavno je izašao i lyric-video za „Monarch of Obsidian Tears“. CD je u Srbiji nabavljiv preko Grom Recordsa.

Novi doom/gothic metal projekat na malenoj crnogorskoj metal sceni nosi naziv Dvoeverie čije ime prevedeno sa staroslovenskog znači dvojaka vera.

„Dvoeverie je takođe dvostrano u žanru mešajući gotske i paganske motive u jedan“, objašnjavaju iz benda. Inače, u pitanju je old school metal duo koji je nastao iz nekadašnjeg Withed Tears. Album je kompletno završen nedavno (može se preslušati OVDE), a u toku se pregovori sa izdavačima za fizičko izdanje. Poslušajte i dva singla koji se u ovom trenutku nalaze na YouTube kanalu – „And a Dark Day Fell“ i „Gods of Ancient“.

Beogradski stoner/sludge/post metal bend Nula novim singlom „Seme“ najavljuje debi album So zemlje, koji 13. maja izlazi za hrvatski Geenger Records. Album je snimljen u studiju 3×2 u Pančevu, a biće dostupan na disku i kaseti. Za video je bio zadužen Mihajlo Dragaš. Singl „Seme“ dostupan je na svim digitalnim platformama.

XSUS, beogradski prog/death metal bend koji čine bivši članovi sastava Datura Stramonium a koji se oslanja na zaostavštinu bendova Atheist, Cynic, Death i Gordian Knot, predstavio se još jedan singl „Jimson Weed“ koji najavljuje novi materijal.

„U početku je bio planiran EP, ali će na kraju definitivno izaći album“, napominju iz benda. Pesma je zabeležena u studiju Xsus, dok su bubnjevi snimljeni u Yeqy studiju. Numeru je miksao i masterizovao Luka Matković (Citadela).

Eksperimentalni fusion metal projekat Heretik iz Niša numerom „Biljajvka Misir“ najavljuje nadolazeće izdanje A Different Perspective. Kompletan materijal zabeležen je u sopstvenom studiju Heretik.

Novosadski post rock/progressive metal trio Frakhtal objavio je debi album Plima sa ukupno pet pesama. Materijal je producirao, miksao i masterizovao Ilija Kalinić. Bubanj je zabeležen u studiju Revolver u tom gradu, a artwork potpisuje Ana Stanković. Album u celosti možete preslušati u nastavku:

(SMP)

Komentari