Sve u svemu, Claymorean ni ovaj put nije razočarao. To je i potpuno očekivano, ako ste upućeni u dosadašnji rad grupe. Napredak je više nego evidentan od albuma do albuma, i sigurno je reći da je bend stasao u respektabilnu heavy metal mašineriju koja se bez problema nosi sa sličnim sastavima u internacionalnoj areni

Lazarevački true heavy/power metal ratnici Claymorean tokom leta će objaviti album Eulogy for the Gods za kalifornijski StormSpell Records, treći u dosadašnjoj karijeri pod aktuelnim imenom (sastav se ranije zvao Claymore, i zabeležio je dva izdanja u tom, za potpisnika ovih redova, veoma veselom periodu). U prilici sam, dakle, da svoje utiske o novom uratku podelim sa vama i pre zvaničnog izlaska.

Lazarevac je mali grad, i postojanje ovako posvećenog benda svakako je bliže sferama naučne fantastike nego stvarnosti. Predvođen bračnim parom Garčević, sastav je iskoristio težak period pandemije korona virusa i završio sve poslove oko novog albuma, pa mi je zaista drago što ih nesrećne okolnosti nisu odvele u nekom drugom pravcu i uticale na moral i uopšte želju za komponovanjem i snimanjem novog materijala.

Claymorean je, kao što već rekoh, precizno definisan i posvećen bend koji se kreće dobro utabanim heavy/power stazama sa visoko podignutom pesnicom. Taj beskompromisan stav veoma cenim, isto kao i zvuk kojim se bave a koji, nažalost, nikad nije imao naročito mnogo predstavnika na našim prostorima.

Claymorean je precizno definisan i posvećen bend koji se kreće dobro utabanim heavy/power stazama sa visoko podignutom pesnicom

Eulogy for the Gods otvara numera „Hunter of the Damned“ i odmah je jasno da zarobljenika ovde neće biti. Straight in face heavy metal rokačina sa vrhunskim rifovima idealna je za bilo koju priliku i na najbolji način oslikava ono što nas očekuje na ostatku albuma. Dejana Betsa Garčević tokom godina stasala je u (po)najbolju pevačicu u regionu kada je o ovom zvuku reč. Nažalost, jako malo konkurencije postoji u ovom segmentu, ali to svakako ne umanjuje kvalitet njene izvedbe. Stamena je i ubedljiva kako u nižim, tako i u Daniel Heiman style visinama i vriskovima, i pravo je uživanje slušati je. Heavy metal ove vrste generalno traži čvrsti muški vokal, zverinu za mikrofonom što bi se reklo, ali ako je već žensko na toj poziciji, mora da zvuči upravo ovako ili nikako. Zaključio bih komplimente opaskom da je Betsa u zasebnoj kategoriji kada pričamo o metal pevačicama u Srbiji i okolini, uz nadu da ćemo biti u prilici da je češće viđamo i na regionalnim binama, kako se situacija sa pandemijom bude vraćala u normalu. Gitarski rad takođe je besprekoran, a i bas gitara dobila je solidno prostora u miksu. Produkcijski gledano, postignut je napredak u odnosu na prethodno izdanje, pogotovo ako govorimo o bubnjevima – najkraće rečeno, materijal zvuči kako i dolikuje za žanrovsko usmerenje kojem pripada.

Claymorean

Pesme na albumu su generalno srednjeg tempa, i u tom segmentu donekle odskače „Spirit of the Merciless Time“ sa vrhunskom gitarskom solažom i old school HM duhom. Jedna od ubedljivijih pesama na albumu svakako. A kad smo već kod ličnih preferencija, izdvojio bih i furioznu „In the Tombs of Atuan“, dok zaključna numera „Blood of the Dragon“, koja je nešto ranije predstavljena u singl varijanti, spada u red najboljih heavy metal pesama koje sam čuo zadnjih godina. Gostovanje iskusnog vuka Cedericka Forsberga (Blazon Stone, Crystal Viper, Rocka Rollas) dalo joj je i internacionalni pečat i pozicioniralo među NWOTHM klasike novije generacije, gde se bend, iako ne nov na sceni, sasvim lepo uklopio.

Pored autorskih stvari, na albumu se našla i jedna obrada, a reč je o Virgin Steele himni „The Burning of Rome (Cry for Pompeii)“. Valjano izvedeno i u skladu sa originalom, bez preteranih egzibicija ili eksperimentisanja – pesma savršeno pristaje opusu, idejama i atmosferi ovog albuma.

Sve u svemu, Claymorean ni ovaj put nije razočarao. To je i potpuno očekivano, ako ste upućeni u dosadašnji rad grupe. Napredak je više nego evidentan od albuma do albuma, i sigurno je reći da je bend stasao u respektabilnu heavy metal mašineriju koja se bez problema nosi sa sličnim sastavima u internacionalnoj areni. Eulogy for the Gods će sasvim izvesno naići na pozitivne reakcije fanova ovog zvuka, a meni ostaje još da pogledam sve ovo i uživo prvom prilikom. \m/

Claymorean – Eulogy For the Gods spisak pesama:

1. Hunter of the Damned
2. Battle in the Sky
3. The Burning of Rome (Cry of Pompeii)
4. Lords of Light
5. Spirit of Merciless Time
6. Mystical Realm (Deorum in Absentia)
7. In the Tombs of Atuan
8. Blood of the Dragon

Claymorean - Eulogy for the Gods
Produkcija84%
Originalnost81%
Vizuelni identitet79%
Uverljivost92%
84%Finalni utisak

Komentari