Bendovi Dead Joker, Bròn, Alitor, Rain Delay, Anguish Sublime, Forgotten Scream, Mark My Words!, Mehanizam, New Mythology, Kapra, Koprena, Architect of Pain, Strahor, kao i pijanistkinja Zorana Vladisavljević, predstavili su ovih dana novi materijal.

Kultni kragujevački death metal sastav Dead Joker objavio je nakon 26 godina novi album Ambiviolent! „Six Foot Parasite“ je numera koja otvara isti, a spot je zabeležen na prošlogodišnjem Arsenal Festu. Album je snimio Ivan Ilić Ćili, mastering čuveni Jens Bogren, dok je na samom video zapisu radio Darko Riot. Ambiviolent je objavljen za Grom Records / Dom omladine Kragujevac.

Bròn je atmosferični black metal projekat čoveka po imenu Andrew Murray-Campbell (nastupa pod imenom Krigeist), Novozelanđanina koji je tokom života živeo u Škotskoj, dok je već nekoliko godina lociran u Srbiji gde i svira sa bendovima Svartgren i Nadsvest. Nadolazeći album Pred dverima noći sadrži tri kompozicije koje traju u proseku 15 minuta i biće objavljen 11. decembra za Nordvis Produktion iz Švedske. Za fenomenalni omot bio je zadužen naš Khaos Diktator Design (Atterigner – Nadsvest, Gorgoroth, ex-Triumfall). Uskoro očekujte recenziju na našem portalu, a u nastavku poslušajte prvu pesmu „Dverima noći“.

Inđijski thrash metal sastav Alitor objavio je spot za pesmu „The Tempest Within“ sa albuma II koji je nedavno izašao, a koji smo premijerno recenzirali u Srbiji. Alitor je na realizaciji spota sarađivao sa Jovanom Uzelac (režija, kamera, montaža) i Lukom Matkovićem (režija i montaža) iz Citadela studija, koji je ujedno i muzički producent pomenutog izdanja.

Beogradski Rain Delay objavio je singl „Scornful Cry“, čime je zvanično najavljen album This Time Next Year koji smo takođe recenzirali. Kako bend navodi – sama pesma se bavi problematikom sniženog kvaliteta života usled prekomernog rada u modernom dobu, kao i pronalaženju snage da se odupre istom. Video je režirao, snimio i montirao Igor Stanić (Graveyard Neighbour Photography/SMP) na više lokacija u Inđiji i Zemunu, osvetljenje i produkciju je uradio zajedno sa Jadrankom Stanić (Superhammer/SMP), dok je kolor korekciju uradila glumica spota Jelena Petrović (pogađate, SMP).

Novosadski melodeath metal duo Anguish Sublime napokon se dokopao albuma prvenca Maelstorm Imperium, koji je nedavno izašao za nemački Silent Watcher Records. Kao drugi singl odabrana je numera „Mesmerized In Asphyxiated Delight“ koja se u originalu nalazi na drevnom demo snimku Among the Raven Skies iz 2004. godine. Bend se ovde posebno zahvaljuje nekadašnjem članu Išpanu Andrašu koji je odsvirao bas deonice.

Zrenjaninski metalcore sastav Forgotten Scream objavio je singl „Shattered“. U pitanju je treći singl sa predstojećeg albuma Hourglass. Muziku je snimio sam bend, dok su miks i mastering odradili Sava Tomić i Aleksandar Velikinac iz studija Piranha u Kruševcu.

Metalcore ekipa Mark My Words! predstavila je prvi singl u karijeri pod nazivom „Through My Eyes“. Sastav iz Gornjeg Milanovca počeo je aktivno da radi 2019. godine, a ove godine su ušli u pomenuti studio Piranha. Bend čine sadašnji i nekadašnji članovi bendova Soulcage, Hit By Pain, No Way Back i drugi. Video potpisuje Studio C47.

Godinu dana od nastanka užičkog hard’n’heavy benda Mehanizam imate priliku da čujete prvu pesmu sa debitantskog albuma Sunce našeg neba koji je snimljen u studiju Piknik u Novom Sadu. Video za singl „Praznina“ zabeležio je Marko Film.

New Mythology je hard’n’heavy bend iz Novog Sada, a „Prokleta bajka“ je singl koji je zvanično najavio album Svojim putem (Hardwired Records). Snimanje, miks i  mastering potpisuje Dragan Alimpijević Pik (studio Road, Novi Sad). Video animaciju napravio je Luka Smiljanić, a video FX – Rastko Perišić.

Kapra je ekstremni metal projekat koji radi na relaciji Srbija-Hrvatska i zapravo je projekat Danila Dabića (SÓL, ex-Phobos). Ovih dana je objavljena i druga pesma “Želje”. Danilo je bio zadužen za muziku, dok je vokal i ovog puta Bruno Longfield.

Ambijentalni post metal duo Koprena iz Jagodine predstavio nam se sa još jednom numerom „The Long Night“ sa nadolazećeg albuma koji je sniman u studiju Jam11 u tom gradu. Bend čine gitarista Gorki plod i bubnjar Iskrolik, dok je mesto session basiste popunio Stefan Maksimović.

Mladi novosadski deathrash metalci Architect of Pain novembra 2020. snimili su pesmu „Evil Fate“ u Piknik studiju za koju su uradili i lyric video.

One-man black metal projekat Strahor objavio je pesmu “Vihor” kojom je najavio split izdanje The Curse sa projektom Paganus Diabolous.

Na kraju ovog pregleda noviteta pomenućemo i mladu beogradsku pijanistkinju Zoranu Vladisavljević, koja je svoju ljubav prema sastavu Metallica demonstrirala u klavirskoj obradi legendarne numere „One“. Spot je sniman u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, a Zorana najavljuje i autorski materijal, kako solo, tako i sa bendom. Zorana je završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na klavirskom odseku, a privodi kraju i doktorske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu.

(SMP)

Komentari