Bendovi Nadimač, Jenner, CounterIgnition, Claymorean, Aurium, Riddle of Steel, Vilajet, Firmament13, Krueger, Melissa, Straight Up, Umbra Animae, Strahor, Koprena i Visionarium, predstavili su ovih dana novi materijal.

Beogradski crossover/thrash metal bend Nadimač objavio je efektan spot za pesmu „U podrumu žute kuće“ koja se nalazi na poslednjem albumu Besnilo. MS_Media potpisuje snimanje spota, dok je za audio zadužen sve popularniji studio Citadela. U spotu se pojavljuju i članovi benda Void Inn.

Beogradski heavy/thrash/speed metal trio Jenner objavio je i poslednju pesmu sa The Test of Time EP-a, koji je krajem marta izašao na disku i kaseti za nemački INFERNÖ Records. U pitanju je obrada pesme „Young & Proud“ kultnog beogradskog benda Demoniac koji je postojao početkom devedesetih godina. Pesma je predstavljena retrospektivom fotki od nastanka Jennera, pa do današnjih dana.

Kovinski groove/thrash metalci CounterIgnition objavili su nakon pet godina pauze novi singl „Treason“, koji najavljuje album They Buy They. Članovi benda sami su snimili i producirali album u sopstvenom studiju Maverick, a u planu je da se album objavi do kraja 2020. Na spotu su radili Marija Stanojević i Vaštag Vendel.

Lazarevačkom epic power metal sastavu Claymorean nije strano da se zabavi i s vremena na vreme objavi i poneku obradu omiljenih im bendova. Na red je došla i pesma „The Burning of Rome (Cry for Pompeii)“ sastava Virgin Steele koja se u originalu nalazi na albumu Age of Consent iz 1988. godine.

Aurium, symphonic metal/rock bend iz Pančeva i Beograda, posredstvom Art Gates Records, objavio je još dva singla koji najavljuju album The Second Sun koji zvanično izlazi 19. juna. U pitanju su pesme „Leaden Skies“ i „Dead Landscapes“.

Novi metal projekat iz Kragujevca, Riddle of Steel, predstavio je nedavno prvi singl „Under the Spell“. Riddle of Steel su osnovali Miloš Stošić (Deadly Mosh, Motorcharge) i Lazar Zakić (ex-Steel Hornet). Za sada je sve još uvek u fazi projekta, ali kako su nam rekli iz benda, postoji mogućnost i da zasviraju uživo u stalnoj ili u postavi sa gostima. Na pesmama koje su do sada snimili gostuju neki od domaćih metal muzičara kao što su Luka Milošević (Deadly Mosh, Motorcharge, Hit by Pain) i Vladimir Garčević (Claymorean) na solažama. Riddle of Steel je orijentisan ka tradicionalnom heavy/speed metal zvuku, a tematika benda je okrenuta ka epskoj fantastici i hororu. U planu je objavljivanje i prvog albuma.

Pomalo zaboravljeni kragujevački projekat Vilajet, nakon poduže pauze objavio je obradu numere „Born For Burning“ rodonačelnika black metal podžanra – Bathory. U postavi Vilajeta je Nikola Zornić (ex-Slovenska Nekropola) na svim instrumentima, dok je na pomenutoj obradi vokale snimio Marko Stojilović (Thimble, Dishumanity). Kako saznajemo, u pripremi je novi album, a ovom pesmom je odato poštovanje i sećanje na Quorthona i njegov Bathory.

Firmament13, industrial/gothic metal projekat osnovan 2019. godine, predstavio je singl „Stay Awake“. Ovo je prvi singl u kojem je učestvovao i pevač Dario Berg (ex-As I Fall, ex-Cold Snap). Sastav trenutno završava rad na prvom EP-u.

Rumski hard/heavy/progressive metal sastav Freddy Krueger objavio je spot za numeru „Istina“. Pesma je snimljena u studiju Revolver, a jedna je od dve koje se nalaze na ovom singlu.

– Naše pesme govore o filozofiji ljudi, osećanjima, vrednostima, stvarnosti, ljubavi, sreći, sebičnosti, traženju sebe. Šta je sve čovek spreman da uradi po cenu da izgubi sve i pri tom se i sam izgubi u tome. Koliko bol može da bude razarajuć da se pretvori u mržnju… „Istina“ je prva pesma koja otvara vrata od našeg sveta koji će pokušati da bude kritika sadašnjosti i da na taj način pokušamo makar da učinimo da ljudi razmisle pre nego što učine nešto pogrešno – kažu iz benda.

Melissa, metal bend iz Prokuplja, objavio je spot za pesmu „No Escape“. Kao i prethodne numere, i ovaj video je snimljen u smederevskom studiju Paradox.

Melissa svoje početke vezuje za sredinu ’80-ih godina, međutim, prvi album sticajem okolnosti do danas nije objavljen. Isti bi se, pod nazivom My Empire Has No Limits, trebao uskoro pojaviti u izdanju Take It Or Leave It Records.

Alternativni metal bend Straight Up iz Petrovca na Mlavi objavio je singl „My Elegy (But Your Death)“ za nišku izdavačku kuću Tribal Rajber. Izdanje sadrži i bonus materijal, reizdanje konceptualnog EP-a Dekadencija uspona iz 2018. godine i dostupno je na YouTube kanalu benda, kao i za besplatno preuzimanje na BandCamp stranici izdavačke kuće. Inače, ovo je drugo oficijelno izdanje nakon debi albuma Straight Up (Nocturne Media, 2017.) i ovim putem ekipa najavljuje dalji rad nakon skoro dve godine pauze.

Umbra Animae, bend iz Trstenika koji u postavi ima i violinu, predstavio je remasterizovanu pesmu i lyric video za „Legacy“ sa nadolazećeg albuma The Elegy of Souls. Pesmu je snimio, miksao i (re)masterizovao Stefan Kovačević u svom studiju Blacksmith u Kragujevcu.

One-man black metal projekat Strahor objavio je singl „Wolven Storm“.

– Na pesmi sam radio neko vreme i ne bih mogao da je završim da nije bilo moje braće iz bendova Paganus Diabolous i Morana koji su učestvovali na istoj – objašnjava Volkh.

Ambijentalni post metal duo Koprena iz Jagodine predstavio nam se prvo singlom “Eclipse” a ovih dana objavljena je i numera „Samsara“. Pesme najavljuju debi album koji je sniman u studiju Jam11 u tom gradu. Bend čine gitarista Gorki plod i bubnjar Iskrolik, dok je mesto session basiste popunio Stefan Maksimović.

Visionarium, novooformljeni sympho metal projekat iz Bara (Crna Gora), objavio je singl „Unfolding the Truth“, koji najavljuje album Secrets of the Universe. Visionarium predvodi Sonja Vojvodić koja je pored pevanja i flaute i kompozitor muzike. Za miks, mastering i gitare bio je zadužen Onur Hunuma iz Turske. Video je delo Zorke Delić, dok je animacije uradio Chaker.

Podsetimo, i novosadski sympho/heavy metalci Armageddon objavili su novu pesmu „Annabel Lee“, o čemu smo detaljnije pisali ovde.

(SMP)

Komentari