Zoran Vandal Sokolović jedan je od najistaknutijih ličnosti domaće metal scene. Pored Infesta koji predvodi od 2002. godine, pojavljuje se i na projektu Gavranovi, a sarađivao je i sa imenima poput Bane i The Stone. Član je i Serbian Hellbangers ekipe.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Malo je nezahvalno pričati o metal albumima iz Srbije, jer ima pregršt dobrih bendova i svaki na svoj način kida. Nemaština je dovela do tolikog besa i agresije, da je gotovo nemoguće ne primetiti. Jako je teško odvojiti samo tri, ali ću ipak reći sledeće:

Alister – Memories and Dreams (One, 2002.)recenzija

Sećam se kada sam kupio kasetu ovog albuma, bio sam baš klinac i bio sam totalno oduševljen vokalom, idejama za solo deonice, clean deonicama… Ma, prosto je bend uradio vrhunski album. Nije lokal patriotizam, već sam zaista ponosan da su momci iz mog rodnog grada (Jagodina) napravili ovakav album. Mešavina death i thrash metala, sa primesama svega i svačega, totalno otvoreni ka svim podvrstama metala i svirački sposobni da sve to iznesu. Velika šteta što taj bend danas ne postoji.

The Stone – Magla (Folter, 2006./Terror Blast, 2008.)recenzija

Sećam se kada mi je stigao CD, vrteo se album neprekidno u plejeru, dok nije došlo do prezasićenja da nisam mesecima posle puštao. Mislio sam da više nikada neću pustiti da slušam ovaj album, ali kada sam ga opet pustio nakon par meseci, opet je bila ista priča. Magla prosto traži da se iznova sluša. Odlični aranžmani, tekstovi koji teraju jezu posle svakog stiha… Jedan od meni najdražih albuma ovog benda. Da krvave ruke širim nestajuć’ bez traga, rasplinem se i postanem magla…

Bombarer – Bez milosti (Explosive, 1991./Nuclear War Now!, 2017./Grom, 2020.)recenzija

Ovo je remek delo prljavog thrash metala, bez ikakvog kompromisa! Ovo je Nešo! Ovo je suština metalčuge koju taj čovek nosi u sebi! Energija koja razbija i tekstovi iskreni i besni! „Speed metal manijak“, „Bez milosti“, „Kopač grobova“… sve hit do hita! Ovaj bend je pokazao da je vreme samo relativna pojava. Ovaj bend je neuništiv. Ovo je BOMBARDER!!!!

Komentari