The Stone je ovim albumom postavio znantno više standarde i sebe uzdigao iznad ovih prostora do granice kulta i nedodirljivosti

Šta da kažemo o The Stone, a da već nije poznato? Beogradski black metal sastav objavio je novi, četvrti po redu album efektno nazvan Magla, za nemačkog izdavača Folter Records. Sve je kao i do sada snimljeno i producirano u BG studiju Kazablanka, a novost je da će sastav ovaj album promovisati na zavidno isplaniranoj turneji po Evropi početkom 2007. godine.

Po čemu je Magla karakterističan album? Za početak, rekao bih da su sveukupan zvuk i atmosfera koja vlada na ovom materijalu možda i najubedljivije postavljeni u dosadašnjoj The Stone karijeri. Pesme su nešto dužeg trajanja, tekstovi tradicionalno na srpskom jeziku, a na disku napisani ćirilicom, što sigurno egzotično izgleda strancima od kojih se mnogi po prvi put susreću sa srpskim black metalom. Ono što je zajedničko za sve pesme jeste kombinacija brzih delova sa mid tempo / atmosferičnim pasažima, death i thrash metal ostavio je nešto veći uticaj na album ovaj put, a gitare su dosta kompleksne – veliki pomak učinjen je na tom polju! Tekstualno, The Stone nastavlja da istražuje paganski predhrišćanski period, sa naglašenom povezanošću sa tlom, zemljom i sirovim zakonima prirode u kojima samo najjači mogu opstati. Poezija kao i do sad, važan je to ideološki pečat u postojanju i radu ovog benda.

Neko lično mišljenje, kao i zaključak, bili bi da je The Stone ovim albumom postavio znantno više standarde i sebe uzdigao iznad ovih prostora do granice kulta i nedodirljivosti. Magla je vrlo lako najozbiljnije The Stone izdanje, black metal album stvoren od ljudi koji znaju kako se to radi na pravi način (tako što se taj način živi). Možda black metal pokret jeste izgubio kvantitet, ali kvalitet je očigledno još uvek pristuan.

The Stone – Magla spisak pesama:

1. Magla
2. Zavet oca Arija
3. Zakon sile, trijumf Smrti
4. Dok se bliži propast neizbežna
5. Pomor / Tihe pesme hora mrtvih
6. Mesečev zrak

Komentari