Uroš Đorđević je gitarista benda Stvor, kao i sastava Cannot (slabo aktivan poslednjih godina, ali kako saznajemo, spremaju nešto novo u skorijoj budućnosti). Zajedno sa Vojislavom Višićem, osnovao je Stvor koji svira groove/nu metal, a ovu godinu započeli su singlom i spotom za pesmu „Blue“. Pored toga u pripremi su još dva singla. Stvor do sada ima četiri spota i istoimeni album. Karakteristične su česte promene u ritam sekciji koje su uticale na karakter benda tokom godina. Pored bavljenja muzikom, Uroš je programer i tata trojici dečaka.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Mud Factory – The Sins of Our Fathers (WormHoleDeath, 2020.) – recenzija

Ovo je ekipa iz Vranja sa kojom se Stvor upoznao na kratkoj turneji u Crnoj Gori i od tada se družimo kako vezano za muziku, tako i van nje – drugim rečima postali smo pravi prijatelji. Jedna od kruna našeg druženja je i pesma „You All Will Suffer“ sa ovog albuma, na kojoj gostuje Vojislav Višić, pevač Stvora. Mud Factory imaju pristup svirci, pesmama i svemu oko benda iz srca i onako baš kako treba da ljudi sa tim mogu da se povežu. Tako da se ne radi samo o ovom albumu, koji je po mom mišljenju kruna njihovog umeća i što je meni jako bitno, jer ih pratim godinama, vidljiv progres, već o celom opusu i pristupu. Ono što bez ikakve subjektivnosti i razlika u ukusima svako može da potvrdi i treba da doživi je da ova ekipa iznosi svoju muziku uživo na jednom neverovatnom nivou sto se tiče energije, besa i iskrenosti. Ovaj album je miksan od strane Fredrika Nordströma u Fredman studiju (Švedska), što je definitivno pomoglo da pesme zasijaju i da momci do detalja ispričaju priču kako su je zamislili. Cela akcija koju su izveli oko toga i podrška koju su dobili sa svih strana govori koliko je ovaj album isčekivan. Mnogo očekujem od ovih drugara!

Punished – Influence Exerted! Effects: (Samoizdanje, 1997.)

S obzirom da sam rodom iz Kraljeva, ’90-e sam proveo odrastajući uz lokalnu scenu koja je bila ekstremno bogata bendovima, fanzinima, svirkama… I sam sam u to vreme imao thrashcore bend Revolt i pravio fanzin AntIdol. Uglavnom, moji počeci su bili više vezani za punk i hardcore pa je Punished (prvo se zvali Punisher) bio moj prvi kontakt uživo sa ekstremnim metalom. Mogu slobodno reći da su imali presudan uticaj na mene da se zainteresujem za ekstremnije žanrove metala. Album koji sam ovde naveo je za mene lično njihov omiljeni i mislim da je tu nekako na najbolji način zaokruženo sve ono što je ovaj bend predstavljao kroz godine. Punished je još jedan primer za neverovatne, energične live nastupe koji su uvek bili nešto što dobro zapamtiš. Poslednjih godina nisu aktivni, ali nekako osećam da nismo još uvek čuli sve od njih.

Thimble – 65 Roses in the Region of Ice (Multimedia, 2007.)

Još jedan bend iz mojih krajeva. Daleke 1997. sam sa svojim bendom snimao demo kod Vuje u Kragujevcu i pošto smo tad bili klinci totalno pogubljeni izborima u studiju, on nam krene puštati šta trenutno miksa. Sve to što nam je puštao u tom trenutku je produkcijski za nas zvučalo fenomenalno, ali je onda pustio Thimble. Preslušali smo sve bez da trepnemo što bi rekli, a kasnije nam se na snimanju pridružio i Marko, pevač Thimblea. Taj bend je na mene imao jako specifičan uticaj, ali mislim da je tako sa dosta nas koji smo ih pratili. Forma pesama, melodija, emocija, energija, vokali… Sve je nekako magično i vanvremenski u svemu što je ovaj bend uradio. Između ostalog nekako su mi, što se mog stvaralaštva tiče, otvorili neku novu dimenziju muzike u smislu da pesma ne mora biti zatvorena forma u smislu stila ili pravca, da je sve dozvoljeno i da sve može da pliva zajedno ako se složi sa tom magijom koju je ova ekipa imala. Iako ovaj album nije presudan u mojoj opčinjenosti ovim bendom, mislim da je njihovo remek delo i lektira domaće scene koja sa sobom pored muzičke magije donosi i bitno podizanje svesti o cističnoj fibrozi kod dece.

 

Komentari