Stvor u ovom trenutku spada u sam vrh domaće modernije metal scene i verujem da će se o njima još čuti

Stvor se uzdigao iz pepela nekadašnjeg sastava Cannot koji je više bio u alternative/indie/hc fazonu, dok je novi bend mnogo više u metalnim vodama. Bubnjar Cannota Voja, prešao je na poziciju vokala i odmah moram priznati da mu ta uloga i više nego dobro leži. Doduše, nisam imao prilike čuti ga kako svira bubanj, te ne znam da li je možda bolji u tome, no, to u ovoj priči i nije toliko bitno.

Sve u svemu, ekipa je tokom 2016. objavila istoimeni debi album, a prethodili su mu dosta zapaženi promotivni singlovi/spotovi za numere “Kurac” i “Biser”. “Kurac” je imao savršen tajming, za vreme jedne od predizbornih kampanji u Srbiji, ali se ni sam ne mogu setiti koje. Tada su Stvor preko zvučnika glasno poručili: “Nacrtam vam kurac na glasačkom listiću, vama uvek brdo para, nama jadnu siću”. Da, to je taj bend, verujem da se sećate.

Stvor

U beogradskom studiju Blaze su nakon toga snimili još sedam numera, te sa malopre pomenute dve, imamo album koji zvuči doista dobro i iskreno. Mnogo je lako povezati se s istim jer su Stvor na ovoj ploči vrlo buntovno raspoloženi i direktni (a mi metalci to volimo, zar ne?), te u kombinaciji sa tekstovima na našem jeziku, kojih je sedam od devet, domaćoj metal sceni doprinose nešto drugačijom pričom nego što smo navikli. Stvor nam priča da je sve crno-belo, da je degeneracija vrlo prisutna, da nemamo mozga.

Što se muzičkog dela tiče, bend je vrlo iskusan, uvežban i to se čuje, što na albumu, što uživo. Pre svega imaju gruv koji mi je legao samo tako, a koji u kombinaciji sa ne previše komplikovanim aranžmanima i polu-clean, polu-scream vokalom Stvor u ovom trenutku stavlja u sam vrh domaće modernije metal scene i verujem da će se o njima još čuti. Takođe, ovde mogu osetiti jači uticaj starijeg Deftonesa, pogotovo u refrenima, a takođe me pomalo asociraju i na Raging Speedhorn.

Stvor nam priča da je sve crno-belo, da je degeneracija vrlo prisutna, da nemamo mozga

Produkciju potpisuje Mihajlović iz studija Blaze i tu nemam zamerki, dok je artwork izdanja mogao biti malo maštovitije urađen.

Albumu je šansu dala i jedna od najstarijih nezavisnih kuća u Srbiji, Take it or Leave it Records, te pretpostavljam da je album dostupan u muzičkim radnjama širom zemlje. Navalite, cena prava sitnica.

Stvor – Stvor spisak pesama:

1. Crno belo
2. Degeneracija
3. Je li?
4. Bez mozga
5. Stvorner
6. It will come back
7. Suicid
8. Biser (Bonus)
9. Kurac (Bonus)

Stvor - Stvor
Produkcija89%
Originalnost79%
Vizuelni identitet78%
Uverljivost90%
84%Finalni utisak

Komentari