Aleksandar Alex Grujić je alternativni umetnik, gitarista beogradskog sastava Carnival of Flesh, kao i tek nadolazećeg modernog metal benda Severe. Diplomirani ekonomista okrenut vizuelnoj umetnosti ručne izrade predmeta, scenskih kostima i aksesoara od kože i drugih materijala pod brendom Craven Claw. Deo je alternativne muzičke scene skoro 10 godina.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Pre nego što iznesem svoja TOP3 izdanja naših talentovanih muzičara, osvrnuo bih se na nekoliko krucijalnih detalja koji našu scenu čine još bogatijom i svaki pokušaj da se na ovim prostorima napravi ozbiljan material, još vrednijim. Veoma prijatno sam iznenađen da je odziv naših muzičara u vezi zajedničkih projekata i promovisanja alternativne kulture uvek na zavidnom nivou. Nasuprot mučnim životnim okolnostima koje su ovu zemlju pretvorile u neplodno tlo za razvoj kulture a posebno alternativnih pravaca, smatram da su naši mladi muzičari a i oni koji ih prate i podržavaju uspeli da dovedu celu priču na jedan zavidan nivo koji pokušava ali i uspeva da po svim merilima parira svetskim standardima. Veliko hvala svima koji se zalažu da cela ideja ne zamre, te je tako i TOP3 jedan od brilijantnih načina kako bi naš glas odjeknuo jače i bolje!

Hetera – Front to Back (SMP, 2019.)recenzija

Neverovatno napredan sastav Hetera u junu 2009. godine oduševio me je svojim nastupom u nekadašnjoj Kombank Areni (današnja Štark Arena) kao predgrupa bendovima Killswitch Engage i Slipknot. Deset godina kasnije pojavljuje se nikada objavljeni album Front to Back kao dvadeseto izdanje SMP Music, na kome se nalaze pesme koje su na mene ostavile snažan uticaj još pre 11 godina, kako sa tekstualnog, tako i muzičkog aspekta. Od tog momenta, prvog slušanja, otvorila su se za mene do tada nevidljiva vrata jačine, kompleksnosti i pristupa stvaranju muzičih ideja. Iako je album nakon mnogo godina upakovan i kao takav prezentovan javnosti, te pesme su dokaz da naši muzičari, pored svih napora, teže inovativnosti i svoje ideje pretaču u umetnost koja je ispred vremena u kome žive.

Downstroy – One Size Fits All (SMP, 2010./Miner, 2012.)recenzija

Sam naziv kaže sve… „ubica“ od albuma muzičkog sastava Downstroy iz Kikinde. Muzički auditorijum osvrnut uglavnom na veće gradove naše zemlje nije ni mogao da sanja da će ovakvo izdanje uz svetski „bljesak“ biti stvoreno u jednom malom vojvođanskom gradu kao što je Kikinda. Takođe, veoma napredni i ispred svog vremena kao i okoline sa kojom se suočavaju, članovi benda Downstroy stvorili su „masterpiece“ koji i danas, nakon skoro 10 godina i dalje osvaja bine širom Evrope.

Destiny Potato – LUN (Samoizdanje, 2014./Avalon, 2015.)recenzija

Evolucija se nastavlja i ponovo naša inovacija dovodi do ozbiljnog prevrata u muzičkim pravcima moderne svetske metal scene, donoseći sa sobom jedinstven zvuk koji karakteriše ovaj ozbiljan album. Idejni tvorac i začetnik benda David Maxim Micić koristeći znanje jednog od najprestižnijih muzičih ustanova Berklee College of Music 2014. godine objedinjuje krem muzičkih profesionalaca, te zajedno objavljuju album koji nadmašuje svetska očekivanja u pogledu stvaranja moderne metal muzike.

Muzika se ne opisuje rečima već čulima svakog pojedinca i iz tog razloga nisam želeo trošiti reči kako bih vam opisao svoj doživljaj albuma ova tri odlična i po svemu sudeći jedinstvena sastava. Ponosan sam na sve naše muzičare i želim uspeh kako njima, tako i ostalim, pa i budućim bendovima naše zemlje! Stay strong, stay METAL!

Komentari