Ako ste fanovi modernijeg metal zvuka, obojenog industrial i metalcore atmosferom, volite imena poput Killswitch Engage, In Flames i sl., Front to Back je obavezna literatura i pokazatelj da se i na ovim prostorima može snimiti album svetskih razmera kojem nije moguće naći nijednu zamerku

Treći album beogradskog sastava Hetera, jedan je od onih koji ostavljaju dubok trag na sceni, i najčešće su prekretnica u karijeri svakog uspešnijeg benda. Verovatno bi tako i bilo, da ekipa nije prestala sa radom (2012.), dok ovaj album nikad zvanično nije ni ugledao svetlost dana. Do danas. Dakle, deceniju kasnije, SMP Music je u saradnji sa članovima benda izbacio ovaj materijal u formi besplatnog downloada, te ga tako spasio od neminovnog zaborava. A što bi bila ogromna šteta, jer ovo je, kako god posmatrali, jedan od najboljih albuma koje je domaća scena ikad iznedrila.

Foto: Marijana Gligić

Sa momcima iz Hetere poznajem se poprilično dugo, još iz vremena kada su se zvali Spirit of Destruction. Početak dvehiljaditih, nekakvo metal veče (ili štagod) u Holideju na Skadarliji, ova ekipa mi je prišla i uručila demo CD za recenziranje u tadašnjem Rock Expressu. Simpatičan melodični black metal zvuk, koji je dodatno konkretizovan sa promenom imena u Hetera i potpisivanjem ugovora sa One Records, posredstvom kojeg je 2004. objavljen debi album Sa one strane. Par godina kasnije, isti izdavač objavljuje i naredni album Taida, koji je nagoveštavao promene u zvuku koje su potom i usledile. Svež pristup i popriličan zaokret desio se u periodu druge polovine dvehiljaditih – black metal potpuno je izbačen iz zvučne slike, a Hetera se okreće modernijem, industrial / metalcore zvuku, koji ih je približio aktuelnim trendovima i nametnuo kao jedan od perspektivnijih bendova na domaćoj sceni u to vreme. Poveznica sa agilnim domaćim koncertnim organizatorom Terra Nostra Promotions, prilika da nastupe kao specijalni gosti Spliknotu i Killswitch Engageu na koncertima u Beogradu i Zagrebu, te ubacivanje numere „GoroNea“ na sempler magazina Metal Edge koji je štampan u 100.000 primeraka – sve je išlo kako treba za mladi beogradski sastav koji je nesumnjivo imao sve potrebno za veći uspeh. Međutim, kako to uglavnom i biva na ovim nesrećnim prostorima, brojne životne obaveze pokazale su se kao nepremostiva prepreka, i bend tokom 2012. prestaje sa radom, iako je treći album bio završen i spreman za izdavanje.

Materijal je snimljen u Chainroom studiju u Senti, a naknadno je ušminkan u beogradskom studiju Blaze. I pored toga što je produkcijski superioran u odnosu na većinu tadašnjih (a i današnjih) domaćih izdanja, posebno pohvalna činjenica je da se bend nije kreativno ispucao na prethodnim albumima, već naprotiv – u pesmama se oseti energija i strast, kao i zrelost, odnosno sposobnost benda da komponuje svetske metal hitove najvećih dometa. Upravo numere „GoroNea“, „Ikiritama“ ili „Sihotea“ govore tome u prilog. Reč je o hitovima kakve ne čujemo tako često na ovim prostorima, i siguran sam da bi lansirali bend visoko, samo da je album u pravom trenutku dospeo do adekvatnog izdavača.

U pesmama se oseti energija i strast, kao i zrelost, odnosno sposobnost benda da komponuje svetske metal hitove najvećih dometa

I zaista, Front to Back je iskusno realizovan album, od prve do poslednje sekunde – bilo da govorimo o aranžmanima samih numera, sviračkom umeću članova benda, ili brilijantnom vokalnom performansu Aleksandra Vučetića. Za razliku od sličnih domaćih bendova tog vremena, Hetera je imala osećaj za hit, bombastične refrene i svirku koja se urezuje direktno u mozak već nakon prvih slušanja. Sve to, propraćeno sa vrhunskom produkcijom, rezultiralo je albumom kakav mnogi popularni bendovi sličnog usmerenja mogu samo da sanjaju.

Nemojte da vas odbije činjenica da je ovo materijal koji stiže sa 10-ak godina zakašnjenja. Albumu apsolutno ništa ne nedostaje i bez problema može da se nosi sa aktuelnim sličnim izdanjima na domaćoj i svetskoj sceni. A s obzirom da je izdanje dostupno za besplatan download, nikakvog prikrivenog interesa za preterano hvalisanje sopstvenog izdanja nemamo, već smo se navodili isključivo činjenicom da je album fenomenalan, i da je šteta da ostane nedostupan širem krugu slušalaca. Stoga, ako ste fanovi modernijeg metal zvuka, obojenog industrial i metalcore atmosferom, volite imena poput Killswitch Engage (NWOAHM generalno), In Flames i sl., Front to Back je obavezna literatura i pokazatelj da se i na ovim prostorima može snimiti album svetskih razmera kojem nije moguće naći nijednu zamerku.

Hetera – Front to Back spisak pesama:

1. Wandy
2. Issues
3. Ikiritama
4. Exit
5. GoroNea
6. TRLM
7. Sihotea
8. Gone
9. Nova
10. Rahamisu
11. Davidians
12. Uno

Hetera - Front to Back
Produkcija94%
Originalnost84%
Vizuelni identitet87%
Uverljivost97%
91%Finalni utisak

Komentari