Hetera je bend koji je svestan svojih mogućnosti, i na pravi način ih primenjuje u praksi… Ne ostaje nam ništa drugo nego da čestitamo momcima na ovom radu, i poželimo sve najbolje u promociji izdanja

One Records je po drugi put dao priliku bendu Hetera (prvi album ranije je objavljen za ovu kuću, i zove se Sa one strane). Bend je tokom godine 2005. praktično nestao sa scene, mogla se čuti tek pokoja vest da još uvek postoje, i da je novi album u planu. Momci su, ipak, marljivo radili, i rezultat tog rada je pred nama.

Taida izlazi 11. maja ove godine, i nudi nešto drugačiju priču u poređenju sa prvim albumom – black metal se skoro potpuno povlači iz zvučne slike benda, ubacuju se clean vokali (uz zadržan scream), klavijature su dobile skoro dominantnu ulogu (odsvirao ih je Vladimir Đedović iz Alogije), ali ona nit koja se provlačila kroz prvi album, i dalje je prisutna: bend je u stanju da pravi melodične pesme jasne konstrukcije i pamtljivih deonica. Pravi primer toga su numere „Burning Temptations“, „Fallen Messiah“ ili „Prometej“, koje bih izdvojio kao najbolje na ovom disku.

Album je, kao i prvi, sniman u studiju Paradox, a produkcija je OK, iako bih konstatovao da moderniji pristup metalu koji je bend izabrao, traži i nešto „čišću“ produkciju od ovde ponuđene (posebno u zvuku bubnja i gitara). Svirka je za pohvalu, pesme i atmosfera, kao i već pomenuti clean vokal Radoša Ćulibrka koji je dao prepoznatljiv pečat celom materijalu. Tekstovi su pisani na engleskom i srpskom jeziku (Miroslav Branković iz Alogije napisao ih je nekoliko za potrebe ovog albuma).

Hetera je bend koji je svestan svojih mogućnosti, i na pravi način ih primenjuje u praksi. Ako pohvalimo i dizajn CD-a (Srđan Branković), ne ostaje ništa drugo nego da čestitamo momcima na ovom radu, i poželimo sve najbolje u promociji izdanja.

Hetera – Taida spisak pesama:

1. Intro
2. Burning Temptations
3. Never Again
4. Fallen Messiah
5. Mind Collision
6. Taida
7. Darkness in the Light
8. Prometej
9. Poslednji Osvit
10. Fate Restored
11. Endless Rain
12. Outro

Komentari