Marija je bubnjarka beogradskog thrash metal sastava Jenner, specifičnog po tome (između ostalog) što su u redovima benda isključivo pripadnice ženskog pola. Sastav je nedavno objavio debi album To Live is to Suffer za francuski INFERNÖ Records, koji je naišao na pozitivne kritike kako domaće, tako i strane publike i specijalizovanih medija. Marija je, kako kaže, poprilično kasno počela da svira bubnjeve (sa 17 godina), ali i dodaje da je jako brzo počela da otkriva mnoštvo kvalitetnih bendova na srpskoj metal sceni.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Forever Storm – Soul Revolution (One, 2009.)recenzija

Ne krijem, tek sam sa radom benda Jenner počela da upoznajem ljude sa scene i da se upoznajem sa njihovim stvaralaštvom. Međutim, pre svega toga, postojao je jedan album koji mi se dopao do same srži, iako sam tada slušala najviše hard rock. Radio Beograd 202, izbor za Hit nedelje, vrtele su se pesme kragujevačkog benda Forever Storm. Album Soul Revolution. Bila sam oduševljena vokalnim sposobnostima Stefana Kovačevića, isto tako i melodijama koje su lako ulazile u uši i danima nisu izbijale iz glave. Nešto neverovatno. Album koji i dan danas slušam, sa istim osećajem kao i prvog puta kada sam ga čula. Omiljena pesma, definitivno „Storm“. Sećam se da sam tada imala veeelike poteškoće da odsviram bilo koju pesmu, a jako sam to želela. Skoro sam bila po prvi put na njihovom koncertu, koji me je, naravno, oduševio, jedino što je bilo previše kratko, ali dobro, biće još prilika, nadam se. Ovaj album me uvek podseti na to kako sam učila da sviram, i rado se nalazi na mojoj playlisti kao jedna kompaktna celina melodija prijatnih za moje uši.

Alitor – Eternal Depression (Witches Brew, 2014.)recenzija

Drugi album koji bih izdvojila se nadovezuje na moje napredovanje u sviranju. Naravno, ni njega nisam umela da odsviram, ali to me nije sprečavalo da uživam i zamišljam kako se baš ta i ta deonica svira. U pitanju je bend koji je među prvima podržao naš rad, a takođe smo i nekoliko puta delile binu sa njima – inđijski Alitor, i njihov album prvenac, Eternal Depression. Taj album predstavlja moj prvi susret sa progresivnim thrash metalom u kombinaciji sa grubljim vokalom, što mi apsolutno nije smetalo da razumem muziku i njihovu poruku, za razliku od mnogih bendova ranije koje nisam mogla ni da smislim. Melodičnost je za mene jako bitna, a manjka toga na ovom albumu nema. Skladno i osećajno, pre svega. Skoro smo nastupale sa njima na Moto Festu u Inđiji, i moram da priznam, ponovo sam uživala u njihovom koncertu. Omiljena pesma mi je „Embittered“, koju sam svakako prvu čula, sa istoimenog EP-a, i zbog koje sam se zainteresovala za dalji rad ovog benda.

Jenner – To Live is to Suffer (INFERNÖ, 2017.)recenzija

Kao treći album, biću pristrasna, ali budući da zbog trudnoće nisam snimala niti učestvovala u krajnjem radu na albumu, pisaću o To Live Is To Suffer, benda Jenner. Kao slušalac, ne kao član benda i kao sestra, smatram da je Aleksandra uradila posao kakav se mnogi ne usuđuju ni da započnu. Svaka pesma nas provodi kroz mnogo melodičnih momenata i pevljivih refrena, ono što je meni jako blisko. Malo-malo, pa ga opet preslušam. Često ide i na repeat, prosto ne može da mi dosadi. Kao album prvenac, jednog vrlo mladog, ženskog benda, ima veoma mnogo potencijala, kao i pozitivnih recenzija iz mnogih zemalja sveta. Na mene utiče veoma podsticajno, i na kraju stanem i kažem – ne mogu da verujem da je ovo naše koliko je dobro! Ne mogu baš da odvojim jednu omiljenu pesmu, mrtva je trka između „Factory of Death“, „Demon’s Call“ i „Opened (On the Table)“.

Komentari